Krim ambiciozno v novo sezono: cilj četrtfinale lige prvakinj

Jutri in v soboto bo Krim Mercator v prenovljeni dvorani na Kodeljevem gostil že 15. memorial Vinka Kandije in to bo generalka v novo sezono, od katere si Ljubljančanke obetajo veliko. Ekipo je zapustilo nekaj igralk, še več se jih je pridružilo, skrb pa je povezana z Angolkama ...
Fotografija: Liga Europa, NK Maribor - FC Rangers, 16.8.2018, Maribor
Odpri galerijo
Liga Europa, NK Maribor - FC Rangers, 16.8.2018, Maribor

Na Kodeljevem se bosta v petek ob 17.30 pomerila zagrebška Lokomtiva in Budućnost, ob 19.30 bo sledila tekma Krim Mercator – Podravka. V soboto je spored naslednji: Lokomotiva – Krim Mercator (10.00), Budućnost –  Podravka (12); Podravka – Lokomotiva (17.30), Krim Mercator – Budućnost (19.30). Naslov bodo branile krimovke, ki se bodo navijačem prvič predstavile v precej spremenjeni zasedbi.

Če gremo po vrsti, že sredi prejšnje sezone sta ekipo zapustili zunanji igralki Jelena Despotović in Maria Adler, ki nista upravičile pričakovanj stroke na čelu s trenerjem Urošem Bregarjem. Po sezoni sta se poslovili Aneta Benko in Ana Abina, še najbolj boleč pa je bil nepredviden odhod ene glavnih igralk Elizabeth Omoregie, nezadovoljne zaradi zamujanja pri izplačilih plač.

Šok je zdaj že mimo, Krim se je okrepil na skoraj vseh igralnih mestih. Novinke so makedonska reprezentantka Sara Ristovska iz propadlega Vardarja (desno krilo), hrvaška reprezentantka iz Podravke Dora Krsnik (srednja zunanja), vratarka iz Krke Maja Vojnović in Nataša Ljepoja iz Zagorja (krožna napadalka). Iz mladinskega pogona so članski zasedbi priključili zunanji igralki Hano Vučko in Nino Žabjek, po dolgotrajnem okrevanju zaradi operacije kolena sta spet nared levokrilni reprezentantki Tamara Mavsar in Polona Barić.
 

Kje sta Angolki?


Na uvodni predstavitvi ekipe v Mercatorju Šiška pa so zbrani pogrešali najbolj zveneči okrepitvi iz Angole, Magdo Cazanga (leva zunanja) in Danilo Carlos (desna zunanja). Vzrok? Zapletlo se je v komunikaciji Krima z njunim srbskim zastopnikom in zlasti angolsko zvezo. Igralki, ki sta pogodbo podpisali že pomladi, še nista prišli na priprave, ki so se začele že 25. julija. Najprej sta morali igrati na afriškem prvenstvu, zdaj sta na reprezentančnem turnirju na Danskem.

Na Krimu upajo, da se bo zaplet čim prej rešil in da bosta odlični strelki res prišli do konca prihodnjega tedna. V nasprotnem primeru bodo morali ukrepati pri EHF, trener Bregar si ne zna niti predstavljati, kako bi bilo, če bi bili igralki suspendirani, saj si je od njiju obetal, da bosta zakrpali glavno vrzel iz prejšnjih sezon in mreže tresli z razdalje.
 

Za prvo ekipo 600.000 evrov


Njuna odsotnost sicer ni skazila gala predstavitve Krima. Če bi štela raven organizacije prireditve, bi bil eden od glavnih favoritov za naslov evropskega prvaka. A realnost je drugačna. Ekipa je mlada (povprečna starost 20 igralk je 24 let) in precej neizkušena, Krim finančno še vedno precej zaostaja za konkurenco. Proračun znaša 1,2 milijona evrov, polovica od tega je namenjena prvi ekipi, ostalo poravnavi dolgov in mlajšim kategorijam.

Sanacija, ki naj bi bila končana že to poletje, se bo nadaljevala še eno leto, je povedala članica izvršnega odbora Deja Ivanović, ki upa, da v tej sezoni zamude pri plačilih ne bodo tako velike kot v prejšnji sezoni, ko so igralkam povzročale precej preglavic in skrbi, kar pa se vseeno ni poznalo na igrišču.
 

V ligi prvakinj najprej v Györ


Krim je v sezoni 2017/18 osvojil vse tri domače lovorike (superpokal, pokal RZS, prvenstvo) in se uvrstil v glavni del lige prvakinj. V tej sezoni je cilj nadaljevanje domače prevlade ter preboj v četrtfinale lige prvakinj, v kateri jih za začetek čakajo tekme z Györom, Thüringerjem in kvalifikantom (turnir bo gostila Podravka, sodelovali bodo še Craiova (Rom), Muratpasa (Tur) in Jagodina (Srb). Prva tekma Krima bo 8. oktobra v Györu. Tekmovalno sezono bodo Ljubljančanke odprle 8. septembra s superpokalom proti Zagorju, državno prvenstvo bodo začele 15. septembra v Žalcu.



Glavni trener Bregar je predstavil tudi člane strokovnega štaba, trenerka vratark Branka Jovanović bo odslej tudi njegova prva pomočnica namesto Ilije Andjelkovića, Rok Svetko je kondicijski trener, Danila Tominc in Simon Navodnik fizioterapevta, igralka Ana Zrimšek, novopečena diplomantka fakultete za šport, bo po novem imela tudi vlogo video analitičarke. "Zadovoljen sem z okrepitvami, dodali smo tudi nekaj obetavnih Slovenk," je dejal Bregar, tudi selektor ženske reprezentance, ki bo decembra igrala na EP v Franciji.

"Priprave so intenzivne in kakovostne, bili smo na Madžarskem pri Dunaujvarosu, zdaj treniramo skupaj z igralkami Budućnosti. Po memorialu Vinka Kandije gremo še na turnir v Koprivnico. Obetamo si dobro sezono, glavni cilji so povezani z ligo prvakinj, v kateri želimo narediti korak naprej in se uvrstiti med najboljših osem ekip," je še povedal Bregar.
 

Marinčkova si želi stabilen klub


Kapetanka ostaja Miša Marinček, ki se po novem piše tudi Ribežl, saj je poleti dahnila usodni par in okronala 14-letno zvezo s košarkarskim trenerjem Robijem Ribežlom. "Saj se ni kaj dosti spremenilo, ampak bilo je lepo, kot žena bom morala zdaj bolj ubogati, pravijo" se je pošalila izkušena vratarka in pred sezono povedala: "Že skoraj ves mesec smo skupaj, dobro se razumemo in trdo delamo. Predvsem si želimo čim bolj mirno sezono, brez poškodb, in čim več pozitivnih presenečenj z naše strani. Kar se tiče igralk, rada bi, da bi se ekipa dokončno sestavila čim hitreje, da bi kemijo držale čim dlje in da bi imele stabilnost kluba." 

Krimovke želijo pustiti močan pečat v ligi prvakinj. Foto: Tomi Lombar
Krimovke želijo pustiti močan pečat v ligi prvakinj. Foto: Tomi Lombar






 

Komentarji: