Krim je že vajen udarcev pod pasom

Ljubljančanke danes ob 16. uri pri šestih bivših krimovkah iz CSM Bukarešte. Brez Perederijeve in pritiska, ključni bosta tekmi s Ferencvarosem. 
Fotografija: Krimovke so prejšnjo soboto za gol izgubile proti Kristiansandu. FOTO: Tomi Lombar
Odpri galerijo
Krimovke so prejšnjo soboto za gol izgubile proti Kristiansandu. FOTO: Tomi Lombar

Izgubljeni točki na prvi tekmi glavnega dela lige prvakinj, doma proti Kristiansandu, sta pustili nekaj grenkobe v taboru rokometašic Krima Mercatorja. A nič še ni izgubljenega v boju za četrtfinale. Ključni bosta bržčas tekmi s Ferencvarosem, če bi jim danes uspelo iztržiti kaj več od znosnega poraza pri CSM Bukarešti, toliko bolje.

Tekma pri evropskih prvakinjah iz sezone 2015/16 bo ob 16. uri po slovenskem času. Kluba bi bila po finančni plati težko bolj različna, pri Romunkah denar mečejo z lopato, pri Slovenkah je plačilni dan podoben prazniku.



A vseeno tekma gotovo ne boj mačke z mišjo, glavni vzrok za to pa je v tem, da pri gostiteljicah manjkata najboljši igralki in strelki, Cristina Neagu, ki se je hudo poškodovala na EP v Franciji, in levoroka Norvežanka Amanda Kurtović.

Zunanja vrsta bo tako sestavljena iz starih znank, Andree Lekić, naturalizirane Slovenke Elizabeth Omoregie in nekdanje reprezentantke Barbare Lazović. CSM Bukarešta je pravo leglo bivših krimovk, poleg omenjenih so tam tudi vratarka Jelena Grubišić, Dragana Cvijić in Oana Manea.

Brez prve zvezdnice Neagujeve in Kurtovićeve je bila ekipa nekdanjega selektorja črnogorske moške reprezentance Dragana Đukića nemočna pri favoritu Györu in izgubila s 27:36 (15:22), najboljši strelki sta bili Lekićeva (8 golov) in veteranka Jovanka Radičević (6). Omoregijeva, ki je lani samovoljno zapustila Krim, je končno dočakala svoje minute in zabila rekordne štiri gole za novo ekipo.
 

Brez krožne napadalke


Krim ta čas s tremi točkami zaseda peto mesto v skupini 2 in le točko zaostaja za Ferencvarosem, naslednjim tekmecem na Kodeljevem, prav tako ne bo nastopil v popolni postavi, zaradi študijskih obveznosti bo manjkala edina krožna napadalka Olga Perederij, ena boljših igralk proti Kristiansandu. Na črti ju bosta skušali kar najbolje nadomestiti Lea Krajnc, ki po prihodu iz Zagorja še nima nastopa v LP, in mlada Nina Žabjek. Seveda sta še vedno odsotni Alja Koren in Nataša Ljepoja.

ELizabeth Omoregie se bo prvič pomerila proti bivšim soigralkam. FOTO: Blaž Samec
ELizabeth Omoregie se bo prvič pomerila proti bivšim soigralkam. FOTO: Blaž Samec


Vprašljiv je nastop Hrvatice Dore Krsnik, Polona Barič naj bi stisnila zobe, je pred odhodom povedal trener Uroš Bregar, ki se nadeja presenečenja v romunski metropoli, stavi pa na večjo uigranost zunanje vrste s Tjašo Stanko, Nino Zulić in Lamprini Tsakalou.

Zaradi varčevalnih ukrepov so krimovke na jug odpotovale že v četrtek ob 14. uri z avtobusom, na prizorišče pa prispele včeraj dopoldne, tam se jim bo danes pridružila tudi skupina dobrih 40 navijačev.
 

Ivanovićeva: Udarec pod pasom


Bolj kot na uradni novinarski konferenci, na kateri je bilo izrečenih kar nekaj krilatic o odsotnosti belih zastav in pušk v koruzi, je bilo zanimivo neformalno druženje po njej, članica izvršnega odbora Deja Ivanović je bila prizadeta zaradi pisanja časnika Ekipa, ki je navrgel kup resnih očitkov na delovanje kluba.

Deja Ivanović se je odzvala na očitke. FOTO: Ljubo Vukelič 
Deja Ivanović se je odzvala na očitke. FOTO: Ljubo Vukelič 


»V športnem žargonu bi rekla, da so nam zadali udarec pod pasom. V igralski karieri sem jih utrpela kar nekaj, vselej pa so mi rekli, da moram stisniti zobe in iti naprej. Tako bo tudi v tem primeru,« je bila vidno razburjena prva operativka, ki jo je med drugim zbodla trditev, da bi bil propad Krima koristen za slovenski ženski rokomet. Glede na to, da je na EP sodelovalo kar devet krimovk, večinoma mladih, je res na trhlih temeljih ...
 

Profesorica Bonova ni edina


»Poglejte, nekoč, ko je bilo denarja v izobilju, so Slovenke zares povečini grele klop, a zdaj je drugače. Ko smo leta 2012 začeli resno delati z mladimi, smo bili prisotni na šestih šolah, zdaj smo na 23, v katerih se z rokometom ukvarja 300 deklic. Še 200 pa jih je v klubskih selekcijah, gotovo bo marsikatera od njih prišla tudi na profesionalno raven,« je dodala Ivanovićeva.

Ne zanika, da plače zamujajo, tudi ne dolga: »Sanacija se je res zavlekla bolj, kot smo upali, vseeno pa smo napraskali toliko, da je dolg več kot prepolovljen,« je še povedala nekdanja krožna napadalka, ki ni želela komentirati odločitve trenerke Marte Bon za tožbo proti svojemu bivšemu klubu, s katerim se je poravnala o več kot 100.000 evrov neizplačanega denarja zaradi odpovedi pogodbe: »Gospa profesorica Bonova ni edina, s katerimi smo se morali poravnati.«

Preberite še:

Komentarji: