Latvijski poraz odnesel prvi boben

Slovenija bo na žrebu za EP druga nosilka. RZS nič o selektorju Vujoviću?

Objavljeno
17. junij 2019 16.15
Posodobljeno
17. junij 2019 16.17
Slovenci za konec sezone niso ravno navdušili navijačev v Kopru. FOTO: Jure Eržen
Koper - Cilj izpolnjen, vtis slab. Tako je pavšalna ocena nastopa slovenskih rokometašev v kvalifikacijah za EP 2020. Sezona 2018/19 ni prinesla presežka, še manj zahtevnega izziva. Povsem drugačna bo naslednja, v kateri bodo fantje morali prikazati precej več, če želijo na euru ohraniti olimpijske sanje.

Mešani občutki so prevevali Slovence po tekmi proti Estoniji v Kopru. Predstava v drugem polčasu je bila porazna, a je zadoščala za zmago z 32:28. Selektor Veselin Vujović sprva sploh ni hotel pred mikrofon, potem ko je rokometašem odčital novo lekcijo v slačilnici, a si je potem premislil in bil presenetljivo miren.

Slovenci so izpolnili cilj, a niso pokazali veliko dobrega rokometa.

Selektor Veselin Vujović pri igralcih pogreša več želje in borbenosti.

Slovenija bo na žrebu za EP 2020 v drugem jakostnem bobnu.


»Resen sestanek smo imeli že v Latviji, pa v soboto in tudi zdaj po tekmi sem fantom povedal marsikaj. Če nič drugega, so imeli sklonjene glave, to je znak, da so se zamislili in da vedo, da je to daleč od tega, kar vsi skupaj pričakujemo. Že to je nekaj,« je dejal Vujović, ki očitno ne razmišlja, da bi vrgel puško v koruzo, četudi od igralcev že lep čas ne dobi, kar si želi.
 

Češka med nosilci, Nemčija ne


Zanimivo, v Bonifiki ni bilo nobenega od prepoznavnih obrazov z RZS, ki bi mu stisnil roko za opravljeno nalogo. Predsednik Franjo Bobinac in podpredsednik Boštjan Kozole sta bila službeno v tujini, generalni sekretar Goran Cvijič je imel osebne razloge ...

image
Miha Zarabec je glavni organizator slovenske igre. FOTO: Jure Eržen


Na EP so se poleg branilke naslova Španije ter treh gostiteljic, Avstrije, Norveške in Švedske, prek kvalifikacij uvrstile Slovenija, Nemčija, Poljska, Hrvaška, Švica, Severna Makedonija, Islandija, Latvija, Češka, Belorusija, Francija, Portugalska, Madžarska, Rusija, Danska in Črna gora ter BiH, Srbija, Nizozemska in Ukrajina kot najboljše tretjeuvrščene reprezentance.

Na euru bodo torej tri države iz slovenske skupine 4 ter kar šest iz nekdanje Jugoslavije. Žreb skupin bo 28. t. m. na Dunaju, EHF je 24 reprezentanc že razdelil v jakostne bobne, Slovenije zaradi poraza v Latviji ni med šestimi nosilkami. To so Španija, Švedska, Francija, Danska, Hrvaška in Češka. Slovenci bodo v drugem bobnu, skupaj z Norveško, Nemčijo, Severno Makedonijo, Madžarsko in Belorusijo.

image
Slovenci v kvalifikacijah za EP niso pokazali svoje dejanske moči. FOTO: Jure Eržen

 

Pri pokru se da »blefirati«, na igrišču ne


Poraz v Latviji je vrgel slabo luč na celoten cikel. Po njem so Slovenci vrgli karte na mizo in si nalili čistega vina. Dobesedno. Zadevo so vzeli tako resno, da je bil poraz v hipu pozabljen, zato so »vajo« ponovili tudi med bivanjem v Izoli. Vujović in njegovi bodo morali v začetku prihodnjega leta najti boljši način za sproščanje in utrjevanje moštvenega duha.

Prvi boben: Španija, Švedska, Francija, Danska, Hrvaška, Češka.

Drugi boben: Slovenija, Norveška, Nemčija, Severna Makedonija, Madžarska,  Belorusija.

Tretji boben: Avstrija, Islandija, Črna gora, Portugalska, Švica, Latvija.

Četrti boben: Poljska, Rusija, Srbija, Ukrajina, BiH, Nizozemska.

Znano je, da bo Hrvaška igrala v Gradcu, Avstrija na Dunaju, Nemčija in Norveška v dveh ločenih skupinah v Trondheimu, Danska v Malmöju in Švedska v Göteborgu. 


Direktor reprezentance Uroš Mohorič kajpak dobro ve, kaj se dogaja znotraj izbrane vrste. »Če gledam iz osebnega vidika, bi tej zadnji akciji težko dal pozitivno oceno. Dejstvo je, da smo bili že prej uvrščeni na EP, da je konec klubske sezone, zato posebnega motiva za ti dve tekmi ni bilo,« je povedal Mohorič in globoko vdihnil, preden je odgovoril na vprašanje, ali na zvezi še vedno vidijo Vujovića kot človeka, ki lahko Slovenijo pripelje na OI.

»Zaenkrat mislimo, da se še vedno da priti do Tokia. Kakovost imamo, potrebno pa bo zložiti karte in najti najboljšo pot,« se je diplomatsko odzval Mohorič in dodal, da ima Vujović ta čas še vedno vso podporo zveze ter da še ni bilo govora o tem, da bi se ožje predsedstvo RZS sestalo še pred počitnicami.