Leto je naokrog, Tamara Mavsar spet zadeva v polno

Krim Mercator je s finalno zmago nad Budućnostjo osvojil turnir Vinka Kandije in napovedal uspešno sezono. Mavsarjeva najboljša strelka, Marinčkova najboljša vratarka.
Fotografija: Mavsar Tamara. Rokomet Krim Mercator in Baia Mare v Ljubljani, 16. Oktobra 2015 Foto Foto: Leon Vidic/delo
Odpri galerijo
Mavsar Tamara. Rokomet Krim Mercator in Baia Mare v Ljubljani, 16. Oktobra 2015 Foto Foto: Leon Vidic/delo

Leto dni je minilo, odkar si je Tamara Mavsar na pripravljalni tekmi na Madžarskem poškodovala koleno in morala na operacijo, zaradi katere je izpustila celotno sezono Krima Mercatorja. Reprezentantka se je vrnila v slogu, bila najboljša strelka na memorialu Vinka Kandija, na katerem so krimovke ubranile lovoriko. Lahko rečemo, da je Mavsarjeva še največja okrepitev Ljubljančank, ki merijo na preboj v četrtfinale lige prvakinj.

Krim Mercator je turnir priredil v prenovljeni dvorani na Kodeljevem, v petek je premagal Podravko s 33:28 (19:13), v soboto najprej zagrebško Lokomotivo s 24:21 (13:10), v odločilni tekmi pa uprizoril zasuk proti Budućnosti. Črnogorke so ob polčasu vodile s 15:10, v drugem pa so krimovke zaigrale v šesti prestavi in zmagale s 24:21. Prva strelka turnirja je z 18 zadetki postala Mavsarjeva, kapetanka Miša Marinček je bila najboljša vratarka.



Mavsarjeva se je sicer na igrišče vrnila že junija, ko je Slovenkam pomagala k uvrstitvi na EP v Franciji, za Krim pa bo prvo resno tekmo odigrala 8. septembra v superpokalu proti Zagorju. Prvenstvo bodo krimovke začele 15. septembra v Žalcu, prva tekma lige prvakinj bo 6. oktobra v Györu. V skupini bosta še nemški Thüringer HC in zmagovalec kvalifikacijskega turnirja, ki ga bo gostila Podravka.

Lamprini Tsakalou začenja drugo sezono na Krimu. Foto: Roman Šipić
Lamprini Tsakalou začenja drugo sezono na Krimu. Foto: Roman Šipić


Ekipa je doživela precej sprememb. Po sezoni sta se poslovili Aneta Benko in Ana Abina, še najbolj boleč pa je bil odhod Elizabeth Omoregie. Novinke so makedonska reprezentantka Sara Ristovska (desno krilo), hrvaška reprezentantka Dora Krsnik (srednja zunanja), vratarka Maja Vojnović in Nataša Ljepoja (krožna napadalka). Iz mladinskega pogona so priključili Hano Vučko in Nino Žabjek, po dolgotrajnem okrevanju zaradi operacije kolena sta spet nared levokrilni reprezentantki Polona Barić in Mavsarjeva.
 

Vrača se polna zagona


Slednja si obeta uspešno sezono, potem ko je prejšnjo presedela na tribuni. »Polno zagona je spet v meni, komaj čakam tiste prve prave tekme, ki bodo tudi rezultatsko nekaj štele. Nadejam se mirne sezone brez poškodb, upam, da se nam čim prej pridružita še manjkajoči igralki (Angolki Magda Cazanga in Danila Carlos zaradi obveznosti z reprezentanco še nista prišli v Ljubljano, op. p.) in da bomo sestavili celoto, ki bo, upam, iz tekme v tekmo zmagovala,« je dejala Mavsarjeva, ena od kar 20 igralk na seznamu trenerja Uroša Bregarja.

Na levem krilu je gneča, poleg Mavsarjeve in Barićeve je tu še Ines Amon, ki se je izkazala med njuno odsotnostjo. A Bregar bo potreboval vse tri, tudi v obrambi in po potrebi celo na desnem krilu. »Spet je sestavljena mlada in poletna ekipa, vsaka od nas je željna dokazovanja, sploh tiste, ki so prvič oblekle dres članske ekipe. Verjamem, da bomo manjkajočo Lizo uspešno nadomestili, pogrešali jo bomo zlasti v obrambi, toda s trdim delom bomo zmogli,« je dejala 27-letna Mavsarjeva, ki ima ogromno evroligaških izkušenj.

Cilj Krima je uvrstitev med osem najboljših ekip v Evropi, kjer ga že lep čas ni bilo. Je realen? »V prvi vrsti si želimo priti iz skupine v drugi del, potem pa tam narediti korak za korakom,« je bil diplomatski odgovor Mavsarjeve, ki bo pot v ligi prvakov začela z Györom, s katerim se redno srečuje skoraj vsako sezono ... »Očitno nam je Györ usojen, težje se res ne bi moglo začeti. Dejstvo pa je, da se v zadnjih letih razlika med njim in nami vztrajno zmanjšuje, morda nam v tej sezoni že uspe iztržiti kakšno točko. Prva tekma nam bo dala nekaj pomembnih odgovorov, hkrati pa nam prinesla izkušnje, ki jih bomo skušale unovčiti skozi sezono.«

Alja Koren je za zdaj edina levoroka igralka na desnem zunanjem položaju. Foto: Roman Šipić
Alja Koren je za zdaj edina levoroka igralka na desnem zunanjem položaju. Foto: Roman Šipić

Komentarji: