Mačkovšek: S tem ekipnim duhom so dosegljive velike stvari

Najvišji slovenski rokometaš je navdušen nad pristopom novega selektorja. Ljubomir Vranješ izbral 18 igralcev za EP, kapetan ostaja Vid Kavtičnik.
Fotografija: Blaž Blagotinšek bo eden glavnih nosilcev slovenske igre na EP. Proti Makedoncem je pokazal borbenost in moral zaradi treh izključitev predčasno pod prho. FOTO: Tomi Lombar
Odpri galerijo
Blaž Blagotinšek bo eden glavnih nosilcev slovenske igre na EP. Proti Makedoncem je pokazal borbenost in moral zaradi treh izključitev predčasno pod prho. FOTO: Tomi Lombar

Kakšna so spoznanja po obeh pripravljalnih tekmah slovenskih rokometašev pred odhodom na evropsko prvenstvo? Zanesljivi zmagi proti Severni Makedoniji (33:28) in Črni gori (37:22) kajpak ne moreta dati odgovora o dometu reprezentance Ljubomirja Vranješa na Švedskem, sta pa razkrili marsikaj pozitivnega.

Zdaj ni več dvoma, da je bila selektorska zamenjava blagodejna, tako v Slovenj Gradcu kot v Trbovljah je bilo očitno, da je energija v izbrani vrsti povsem drugačna, kot je bila v zadnjem ciklu pod vodstvom Veselina Vujovića. Njegov naslednik Vranješ je drugačen tip trenerja, predvsem bolj spoštljiv in analitičen, kar večini igralcev ustreza.



Šved je v kratkem času prišel do pomembnih spoznanj. »Prepričal sem se, da ima Slovenija zares odlične rokometaše. Ne samo šest ali sedem, ki jih vsi poznajo. Imamo globino, kar me preseneča in veseli,« je nad igralsko bazo v majhni deželi navdušen Vranješ, ki je sprva govoril, da bo že pred novim letom izbral šestnajsterico za euro, ampak se je ugriznil v jezik, ko je videl, kaj imajo v rokah, nogah in srcih igralci, ki jih prej ni poznal.

Vid Kavtičnik bo še naprej slovenski kapetan. FOTO: Tomi Lombar
Vid Kavtičnik bo še naprej slovenski kapetan. FOTO: Tomi Lombar


Tudi zato se je odločil, da bo v sredo v Göteborg odpeljal kar 18 rokometašev od 20, ki jih je preizkusil po novem letu. »Tako smo se odločili zaradi spremenjenih pravil, po katerih lahko vsaka reprezentanca v vsakem delu EP opravi po dve menjavi. Za nas je to dobra novica, saj imamo široko klop, kakšnemu igralcu bom lahko namenil več počitka,« je pojasnil Vranješ, ki ga ne skrbi, komu bo namenil vlogo prvega organizatorja igre, Mihi Zarabcu, ki je bil številka 1 pri Vujoviću, ali Deanu Bombaču, ki je v prvem delu sezone kazal boljšo formo ...
 

Moštvo, ne posamezniki


»Ne pozabite, da imamo tudi Roka Ovnička, torej tri fante, ki so vešči svojega poklica. Naj poudarim, da gremo na EP kot moštvo in ne posamezniki, vsi podpiramo drug drugega in si zaupamo,« na moč kolektiva stavi Vranješ, prepričan, da bodo zvezdniki iz močnih klubov znali krotiti ego.

Osvajalec sedmih kolajn s Švedsko se je včeraj dopoldne odločil, da v domovino ne bo odpeljal vratarja Urbana Lesjaka in Žige Mlakarja, kapetansko vlogo pa je namenil Vidu Kavtičniku, ki verjetno sploh ne bi šel na euro, če bi bil selektor še vedno Vujović. Drugi kapetan je Jure Dolenec.

Jure Dolenec je izpustil tekmo z Makedonijo, nastopil pa je proti Črni gori. FOTO: Tomi Lombar
Jure Dolenec je izpustil tekmo z Makedonijo, nastopil pa je proti Črni gori. FOTO: Tomi Lombar


Vranješa vroči debi čaka v petek, ko se bo Slovenija ob 18.15 v dvorani Scandinavium v Göteborgu pomerila s Poljsko, čez dva dni bo tekmica domača Švedska, ampak selektor ne prehiteva dogodkov: »Zanima nas samo Poljska, o Švedski sploh ne govorimo.«
 

Ljubo je pravi gospod na klopi


Eden izmed igralcev, ki bi lahko zasijali pod Vranješem, je Borut Mačkovšek, pacient št. 1 pri Vujoviću, s katerim se Izolan ni najbolje ujel. Na obeh tekmah je deloval sproščeno. »Vsi vemo, kakšen karakter je bil »Vujo«, narediš eno napako in si ven. Ljubo me je pripeljal v Veszprem in imel veliko zaupanje vame. Je pravi gospod na klopi, ne skače, ne nori, ne zganja šova. Njegovo zaupanje mi veliko pomeni. Ko si sproščen, je lažje igrati in lahko pokažeš maksimum,« je spremembo v strokovnem štabu pozdravil Mačkovšek, ki je bil s sedmimi goli na dveh pripravljalnih tekmah med najbolj učinkovitimi.

Ljubomir Vranješ je drugačen tip trenerja od Veselina Vujovića. FOTO: Tomi Lombar
Ljubomir Vranješ je drugačen tip trenerja od Veselina Vujovića. FOTO: Tomi Lombar


Toda strinja se, da zanesljivi zmagi proti manj motiviranim tekmecem ne smeta delovati uspavalno. »Tudi mi nismo hoteli pokazati vsega, saj vemo, da bodo tekmeci na EP preučili tudi ti tekmi. Na EP nas čaka veliko težje delo. To ni bila realna slika, zato se ne smemo zadovoljiti s tem, ampak trdo delati naprej. Je pa vseeno lepa popotnica, če se na prvenstvo odpraviš z dvema zmagama,« je razmišljal Mačkovšek, z 203 cm najvišji slovenski igralec.

Vesel je, ker je igra pri Vranješu hitrejša in ker lahko Slovenija drži visok ritem vseh 60 minut: »Na Švedsko gremo lahko z optimizmom, energija je čisto drugačna, kot je bila v zadnjem letu. Vsi letimo po igrišču, klop se veseli vsakega gola in vsake obrambe. Če bomo imeli tak ekipni duh tudi na prvenstvu, lahko naredimo velike stvari.«

Preberite še:

Komentarji: