Maksimalna mobilizacija? Nič slabega, če se malo zaostri

Eden najbolj izkušenih reprezentantov bo v soboto z Barcelono gostil Celje Pivovarno Laško v ligi prvakov. Od evropskega prvenstva si z bolj odločno Slovenijo obeta veliko.
Fotografija: Jure Dolenec že tretjo sezono brani barve Barcelone. FOTO: FCB
Odpri galerijo
Jure Dolenec že tretjo sezono brani barve Barcelone. FOTO: FCB

V tretje gre rado. Prva sezona Jureta Dolenca v Barceloni, klubu iz otroških sanj, je bila za pozabo. V drugi se je še soočal s posledicami operacije kolena, a počasi le prišel v formo in ob koncu debitiral na F4 lige prvakov v Kölnu. Naslednjo pomlad želi osvojiti rokometni Mont Blanc, kar bi bil vrhunec njegove klubske kariere. Mali korak na tej poti bo jutrišnje gostovanje Celja Pivovarne Laško v sloviti Blaugrani (20).

Barcelona, devetkratna evropska prvakinja, je v polfinalu sklepnega turnirja prejšnje sezone presenetljivo izgubila proti kasnejšemu prvaku Vardarju, potem ko je v drugem polčasu zapravila sedem golov prednosti, po zmagi s Kielcami pa osvojila tolažilno tretje mesto. Novo sezono je začela v slogu, osvojila je turnir Super Globe v Savdski Arabiji, v finalu neuradnega svetovnega prvenstva je padel Kiel, Dolenec je na treh tekmah dosegel 11 golov.
 

Hladna prha v Szegedu


A že na prvi oviri v ligi prvakov se je zataknilo, Barça je izgubila v Szegedu (28:31), zato je mogoče pričakovati, da bo želela stresti jezo nad mlado ekipo Celja. Dolenec na Madžarskem ni imel svojega dne, noben od treh strelov ni zadel cilja, če bo želel na desnem zunanjem položaju stopiti iz sence francoskega reprezentanta Dike Mema, bo moral biti bolj učinkovit ...

»Sam poraz v Szegedu ni nič tragičnega, o lovorikah se bo odločalo spomladi. Način, na kakršnega smo izgubili, pa peče. Tekme nismo vzeli dovolj resno, premalo smo bili agresivni, mislili smo, da se bodo stvari same postavile na svoje mesto. Zaostali smo že za devet golov in v drugem polčasu nam je zmanjkalo časa za zasuk, čeprav smo prišli blizu,« je po prvi ničli povedal Dolenec, ki se je skupaj s soigralci v torek znesel nad Huesco v španski ligi, dosegel je tri gole za zmago z 49:26.
 

Celje je vredno spoštovanja


Bo katalonski srd občutilo tudi Celje? »Barcelona je na vsaki tekmi doma favorit, ne samo proti Celju. Ampak to je proti Flensburgu pokazalo, da je sestavilo kakovostno ekipo, mlado in željno dokazovanja, gotovo nam ne bo kar tako prepustilo zmage. Dobro deluje tudi v prvenstvu in morali bomo igrati na polno,« opozarja Dolenec, čigar matični klub Loka je v sredo v domačem Podnu priznala premoč prvakom (21:32).

Celjane je že premagoval v dresu Loke, potem Gorenja, s katerim je bil dvakrat slovenski prvak (2012, 2013), in Montpelliera, zdaj mu bo želel dvakrat vzeti mero še z Barcelono, ki ob Paris SG in Veszpremu sodi v najožji krog favoritov za končno zmago. Velika poletna okrepitev je hrvaški zvezdnik Luka Cindrić, ki skupaj z Aronom Palmarssonom skrbi za organizacijo napada.
 

S Cindrićem še močnejši


»Cindrić je vrhunska okrepitev, z njim smo še močnejši, bomo pa morali nadoknaditi odhod Brita Duarteja, ki je bil kar pomemben mož v prejšnji sezoni. Kakovost imamo, naš cilj je osvojitev prvega mesta v skupini, s čimer bi preskočili osmino finala. Ampak takšne načrte imajo tudi Pariz, Flensburg in Szeged,« je razmišljal oče dveh otrok, ki ima pogodbo z Barcelono do leta 2022.

Jure Dolenec je slovenski adut na desnem zunanjem položaju. FOTO: Tomi Lombar
Jure Dolenec je slovenski adut na desnem zunanjem položaju. FOTO: Tomi Lombar


V Barceloni bi se mu utegnil prihodnje leto pridružiti reprezentančni kolega Blaž Janc, ki ima na mizi tudi ponudbo Kiela, ne izključuje pa niti možnosti ostanka v Kielcah. »Vsekakor bi ga bil vesel ob sebi, saj gre za odličnega igralca. Ima sladke skrbi, naj izbere sam, kakor misli, da je prav,« Dolenec noče vplivati na odločitev mladega levičarja.

Oba čez mesec čaka reprezentančna akcija s tekmama proti Nizozemski in Srbiji, vmes bo v Celju tudi Rokometna simfonija ob slovesu Luke Žvižeja in Uroša Zormana. Slednji je postal prvi in edini pomočnik selektorja Veselina Vujovića in zamenjal Uroša Šerbca, predsednik RZS Franjo Bobinac pa je napovedal »maksimalno mobilizacijo« v želji po nastopu na OI v Tokiu.
 

Zorman, Skube, Bezjak dobrodošli


Kaj naj bi to sploh pomenilo? »Mislim, da gre za to, da od OI v Riu in osvojite brona na SP v Franciji nismo več dosegli ravni, ki si jo želimo. Očitno so tudi na vrhu zveze spoznali, da je vrag odnesel šalo. Če želimo spet na OI, moramo pokazati svojo najboljšo igro na januarskem EP na Švedskem. Žreb je zelo težek, morali bomo biti boljši vsaj od enega izmed favoritov, kot so Francija, Danska, Norveška in Švedska. Od prvega do zadnjega bomo morali dati od sebe maksimum, če želimo uresničiti ta cilj,« je pobudo z vrha pozdravil Dolenec.

Jure Dolenec je za Slovenijo zbral že 134 nastopov, kar ga na večni lestvici uvršča na 16. mesto. FOTO: Uroš Hočevar
Jure Dolenec je za Slovenijo zbral že 134 nastopov, kar ga na večni lestvici uvršča na 16. mesto. FOTO: Uroš Hočevar


Tudi potezo z Zormanom za št. 2. »Zorman je moj dober prijatelj, predvsem pa človek, ki ima rokomet v malem prstu in nam v reprezentanci lahko veliko pomaga. Vesel sem tudi, ker naj bi se vrnila Sebastian Skube in Marko Bezjak, saj gre za izkušena igralca, ki s svojim značajem pozitivno vplivata tudi na kolektiv. Vemo, da Slovenija nima takšne širine kot nekatere druge reprezentance, na zbore je sicer prihajalo veliko število igralcev, lahko pa se vprašamo, ali so bili vsi dovolj kakovostni. Že oktobra se bodo stvari zaostrile, več bo naboja, saj se prvenstvo bliža,« več discipline pričakuje Dolenec, ki verjame, da lahko Slovenija na Švedskem poseže visoko: »Pot bo zelo težka, ampak zdaj ni več tako dominantnih reprezentanc, kot je bila pred leti Francija. Če smo pravi in zdravi, lahko premagamo vsakogar.«

Preberite še:

Komentarji: