Mamma mia, to je edini pravi derbi

Na spektaklu med Koprom in Izolo se je v Bonifiki zbralo več kot 3000 navijačev. Uroš Rapotec: Za takšne tekme se živi.
Fotografija: Fredi Radojkovič ni mogel preprečiti poraza Izole. FOTO: RD Butan plin Izola
Odpri galerijo
Fredi Radojkovič ni mogel preprečiti poraza Izole. FOTO: RD Butan plin Izola

Več kot 3000 navijačev je v nedeljo polni Bonifiki spomnilo na najboljše čase koprskega rokometa z začetka desetletja. Ni šlo za odmeven evropski obračun, tudi ne za tekmo z vrha lestvice, pač pa lokalni derbi, ki so ga z 29:24 dobili domači rokometaši proti sosedom iz Izole. Izjemna kulisa je tudi namig lokalnemu gospodarstvu, da bi veljalo močneje podpreti akterje obalnega fenomena.

»Morda se bo slišalo čudno, ampak zame je tekma med Koprom in Butan plin Izolo edini pravi derbi v Sloveniji poleg nogometnega med Mariborom in Olimpijo. 'Mamma mia', 'galama' in pol, to poka. Že dve uri pred tekmo so zaprte ceste okrog dvorane, navijači obeh strani pa glasni. Ne gre samo za Ribare, Tifoze in 12. Kopra, vsa Obala živi za takšne derbije, spektakle. Rivalstvo med Koprom in Izolo obstaja že od nekdaj,« je bil navdušen nad primorsko strastjo koprski trener Uroš Rapotec, čigar ekipa se je povzpela na šesto mesto v ligi NLB, zadnjega, ki še vodi v končnico za prvaka.

Fredi Radojkovič ni mogel preprečiti poraza Izole. FOTO: RD Butan plin Izola
Fredi Radojkovič ni mogel preprečiti poraza Izole. FOTO: RD Butan plin Izola

 

Velika nihanja


A na polovici rednega dela so med Koprom in predzadnjim Slovenj Gradcem le tri točke razlike, obeta se hud boj tako za zgornji dom kot za obstanek. »V tej ligi lahko vsak premaga vsakega, če odštejemo Celje. Naši tekmeci se krepijo, slišim, da v Slovenj Gradec prihaja izkušeni Borut Ošlak. Mi smo izgubili večino nosilcev igre, veliko stvari se bo moralo iziti, da ujamemo končnico. Imamo mlado ekipo, mnogi fantje so prišli iz 1. B lige in se morajo navaditi na višjo raven. Zato tudi nihanja, deset minut lahko igramo vrhunsko, potem pa, kot da prvič vidimo žogo. Treniramo, delamo in želimo priti čim višje, do kam, ne vem, s tem se nima smisla obremenjevati. Pomembno je, da fantje napredujejo,« rezultatskega bremena noče na igralce naložiti Rapotec.





Ne verjame, da si lahko tudi njegov klub privošči kakšno okrepitev: »Kar imamo, imamo, s tem bomo delali. Za takšne tekme, kot je bila v nedeljo, se živi, rad bi, da bi jih bilo več. Ni treba, da pride 3000 ali 3500 ljudi, tistih 1500 najbolj zvestih naj pride na vsako tekmo in bomo veseli. Ponosen sem na svoje igralce, ker so zdržali pritisk. Vsaj osem jih je prvič igralo derbi, prvič so bili soočeni s polno dvorano.«

Uroš Rapotec je bil navdušen nad spektaklom. FOTO: RD Butan plin Izola
Uroš Rapotec je bil navdušen nad spektaklom. FOTO: RD Butan plin Izola


Derbi je bil prežet s čustvi, posebne sta imela ob vrnitvi v Bonifiko izolski trener Fredi Radojkovič in veteran Matjaž Brumen, ki sta s Cimosom leta 2011 osvojila naslov državnega prvaka. »Res je bilo čudovito, pogrešal sem takšno vzdušje. Vse je bilo super, razen rezultata, seveda. Koper je zasluženo zmagal, ves čas je imel tekmo pod nadzorom,« je poraz športno priznal nekdanji reprezentant Brumen.


 

Revanša sredi marca


Za Butan plin Izolo sicer še nič ni izgubljenega, za odrešilnim 10. mesto zaostaja zgolj tri točke. »Začeli smo dobro, premagali Slovenj Gradec in odnesli točko iz Trebnjega, ampak zdaj smo zašli v krizo, iz katere se moramo čim prej pobrati. Nekaj tekem smo nesrečno izgubili za gol ali dva. Najprej moramo začeti zbirati točke doma, sicer se nam ne piše nič dobrega,« opozarja Brumen, ki bo jutri gostoval še pri enem bivšem klubu, Celju Pivovarni Laško.

V zadnjem kolu sredi marca pa bo revanša proti Kopru na Kraški, kjer se obeta nov rokometni praznik.

Preberite še:

Komentarji: