Maščevanje na Češkem ali trepetanje na Kodeljevem?

Krim Mercator bi si z nedeljsko zmago pri Baniku na stežaj odprl vrata glavnega dela. Poraz bi ogrozil napredovanje.

Objavljeno
06. november 2019 18.04
Posodobljeno
06. november 2019 18.31
V ekipo se vrača glavna organizatorica napada Nina Zulić. FOTO: Jože Suhadolnik
P. Z., STA
P. Z., STA
Ljubljana - Rokometašice Krima Mercatorja bodo v 5. krogu lige prvakinj v nedeljo ob 19. uri igrale v gosteh pri Baniku Mostu. Čehinje so bile v prvem medsebojnem dvoboju boljše za dva gola (31:29), toda v Krimovem taboru računajo na zmago, ki bi jim praktično zagotovila preboj v glavni del tekmovanja.

Krim je po štirih krogih z dvema točkama na zadnjem mestu skupine D, v kateri vodi Györ s polnim izkupičkom osmih točk in si je že zagotovil napredovanje (tako kot iz drugih skupin Metz, Bukarešta, Rostov-Don, Brest in Budućnost), Sävehof in Banik pa imata po tri točke.

image
Nizozemka Harma van Kreij je pomembna igralka na levem zunanjem položaju. FOTO: Jože Suhadolnik


Naloga proti Baniku je torej jasna, zmaga bi pomenila velik korak k preboju v glavni del, kamor gredo tri najboljše iz skupine. Optimizem v Krimu izvira tudi z zadnjih dveh tekem proti evropskemu prvaku Györu, na katerih so Ljubljančanke pokazale dobro igro v večjem delu tekem, a na koncu obe pričakovano izgubile.
 

Vtis proti Györu lahko hitro pokvarijo


»Proti Györu smo igrali zelo dobro, ampak to ne pomeni nič, če ne zmagamo. Zagotovo si želimo že proti Mostu rešiti kožo, če ne, jo bomo morali reševati na zadnji tekmi proti Sävehofu doma. Glede na to, da imamo tisto tekmo na Kodeljevem, dekleta ne smejo biti na Češkem pod pritiskom. Želimo si ponoviti dobro igro iz Györa in jo še nadgraditi. Zagotovo bo najbolj pomembno vračanje v obrambo,« poudarja strateg Krima Uroš Bregar.

image
Alja Varagić je najboljša strelka Krima. FOTO: Jože Suhadolnik


Kljub Banikovemu padcu forme previdnost ne bo odveč. »Njihovo največje orožje je še vedno protinapad in izvajanje hitrega centra. Če se bomo dobro vračali v obrambo, se lahko nadejamo dobrega rezultata, če pa se bo ponovila zgodba s prve tekme, ko so iz teh faz igre Čehinje zadele 16-krat, pa se nam ne piše nič dobrega,« opozarja Bregar, ki ima v ekipi nekaj zdravstvenih težav z Aljo Varagić in Julijo Snopovo. Toda obe naj bi bili nared, ker sta se vrnili tudi Nataša Ljepoja in Nina Zulić, bi lahko imel Bregar prvič v sezoni kompletno ekipo.

Dodatna naloga Krima bo tudi natančno zaključevanje napadov. »Na prvi tekmi smo zgrešili enajst "stoodstotnih"' priložnosti le v drugem polčasu. Tako bo spet največja ovira njihova vratarka Dominika Müllnerova, ki zbira veliko obramb. Zato moramo biti natančni in je ne razbraniti,« še pravi Bregar.

image
Uroš Bregar si obeta zmago na Češkem, ki bi Krimu praktično zagotovila napredovanje v glavni del. FOTO: Uroš Hočevar

 

Nujna večja zbranost pri strelih


Kapetanka Polona Barič pa si želi stopnjevanje ritma, ki so ga rokometašice pokazale na zadnjih tekmah. »Cilj je isti, naša naloga je, da se hitro vračamo v obrambo, saj gojijo hiter način igre. Če nam to ne bo uspelo, bomo težko zmagale. Toda mislim, da smo dobro pripravljene, vemo, kaj nas čaka, in verjamem, da bomo tudi v zaključku napada odigrale bolje, komaj čakam tekmo, ki jo bomo lahko končno odigrale v celotni zasedbi,« meni Baričeva, podobno je razmišljala tudi vratarka Maja Vojnović: »Čaka nas zelo zahtevna tekma. Zelo dobro bomo morali odigrati v obrambi in se hitro vračati nazaj. V napadu moramo biti zbrani in zadeti te pomembne strele iz odprtih položajev.«

Tekmo bosta sodili danski sodnici Karina Christiansen in Line Hesseldal Hansen. Na gostovanje se bo odpravil tudi avtobus z okrog 50 slovenskimi navijači.