Mate Lekai odplesal čardaš v Zlatorogu

Celjani so kar 50 minut ogrožali zmago Veszprema, ki je le unovčil izkušnje. V nedeljo jih čaka Alborg.

Objavljeno
18. september 2017 02.01
Peter Zalokar
Peter Zalokar
Celje – Prva tekma nove sezone lige prvakov med Celjem Pivovarno Laško in Veszpremom je kar 50 minut kot kača noge skrivala razliko v kakovosti, nato pa se je ta razbohotila v vsej svoji velikosti in Madžari so prihrumeli do zmage v Zlatorogu. Srčne Celjane je hitro zapustilo razočaranje, nova ekipa je dobila nekaj pozitivnih spoznanj.

Odličen prvi polčas so pokazali fantje pod vodstvom Branka Tamšeta, nekajkrat vodili za tri gole in ga dobili za dva. Med odmorom so se navijači že spraševali, ali je na pomolu presenečenje prve vrste. Čeprav so gostje v drugi del krenili odločno, je upanje nanj tlelo vse do vstopa v zadnjo šestino. Nihče ni pričakoval takšnega padca v celjski igri, ki ga je sprožil zapravljeni »zicer« Gala Marguča pri zaostanku z 28:29. Bivši celjski igralec Mate Lekai, v odsotnosti suspendiranega Aarona Palmarssona edini organizator Veszpremove igre, je prikazal tekmo kariere in z osmim golom podvojil razliko. Tamšetova minuta odmora ni mogla preprečiti neizogibnega. Sicer izjemni Žiga Mlakar ni izkoristil izključitve Blaža Blagotinška in je pod pritiskom meril prek gola, Lekai pa je bil še naprej učinkovit in je Madžarom trasiral avtocesto do zmage. Ko so Celjani uvideli, da od podviga ne bo nič, so začeli nizati začetniške napake, ki so jih tekmeci neusmiljeno kaznovali in v nekaj minutah je razlika narasla na visokih osem golov.

Celjani so izgubili 11. zaporedno tekmo proti Veszpremu, ob tem pa doživeli najvišji poraz na svojih tleh, a ta ne razkriva dogodkov na igrišču. V preteklosti so Madžari že zgodaj razrešili dvome o zmagovalcu, tokrat so morali za točki dolgo trepetati. Celjani so pokazali, da imajo še vedno kakovostno zasedbo, ki lahko marsikomu zagreni življenje. Če je bil poraz proti moštvu Ljubomirja Vranješa pričakovan, je zdaj pred njimi veliko bolj pomemben izziv. V nedeljo bodo gostovali v Aalborgu pri nesporednem tekmecu v boju za 6. mesto, ki vodi v osmino finala. Še prej pa jih jutri čaka derbi lige SEHA v Zagrebu.

Glede na to, da je Meškov presenetil favorite iz Kielc, je pravzaprav težko določiti drugi klub, ki bi ga Celjani lahko prehiteli. PSG, Kiel in Flensburg se vendarle zdijo nedosegljivi, čeprav nobenemu ne bo lahko v Zlatorogu, če bodo Celjani nadaljevali v tem slogu. Enega od pozitivnih odgovorov na mnoga vprašanja ob začetku sezone je dal Jaka Malus, ki je pokazal, da lahko dostojno nasledi Miho Zarabca in je zelo zrelo vodil celjski napad.

»Počutim se super, vlogo, ki jo dobivam, poskušam čim bolje izkoristiti. Imam zaupanje trenerja, ki ga želim na vsakem treningu in na vsaki tekmi upravičiti. Naredil bom vse, da zakrpam luknjo, ki je nastala po odhodu Zarabca,« je odgovornost z veseljem sprejel Malus: »Pokazali smo, da smo lahko konkurenčni, saj smo se 50 minut enakovredno merili z močnim Veszpremom. Na koncu se je zgodil padec zbranosti, vsako tehnično napako so Madžari kaznovali s hitro 'kontro'. Na koncu je bila razlika previsoka. Ne bi rekel, da nam je zmanjkalo moči, prej je bilo krivo pomanjkanje izkušenj, morda smo se ustrašili misli, da lahko premagamo Veszprem s to njihovo hordo navijačev.«

Več kot 1200 glasnih navijačev v rdečem je zares zasenčilo skupino Florijanov in naključni obiskovalec Zlatoroga bi imel zgrešeno predstavo o tem, kdo je v vlogi gostitelja. Veszprem se je počutil kot doma, tudi eden glavnih strelcev Momir Ilić: »Naši navijači so zares izjemni. Vseeno nam ni bilo lahko. Celjani so prikazali odličen rokomet. Vedeli smo, da nam lahko njihova mladost in hitrost povzročata težave, nismo pa si mislili, da tako resne. Na koncu se zdi lahka zmaga, vendar še zdaleč ni bilo tako. V prvem polčasu nismo našli rešitve za Mlakarja, v tekmo smo šli nezbrani in nepripravljeni. V drugem delu je bila slika povsem drugačna, ob koncu so do izraza prišle naše prednosti v kakovosti, številu igralcev in predvsem izkušnjah,« je razmišljal nekdanji igralec Gorenja, ki je na nek način vesel, ker je Celje pokazalo zobe: »Vsem našim konkurentom v skupini bo tukaj trda predla in verjamem, da se bo kdo tudi opekel.«