Na Kodeljevem drugačna pesem?

Rokometašice Krima Mercatorja obljubljajo močan odpor favoritu iz Bukarešte.

Objavljeno
10. november 2017 23.31
Peter Zalokar
Peter Zalokar
Ljubljana – Če bi šteli zgolj denar, imena in izkušnje, bi lahko trener Uroš Bregar že ob začetku današnje tekme s CSM Bukarešto (15) vrgel brisačo na tla dvorane na Kodeljevem in priznal poraz. Tega ne bo storil, Krim Mercator je favoritu iz Romunije odločen pokazati, da v rokometu veljajo tudi druge vrline – borbenost, želja in nenazadnje taktična priprava.

V prid zvezdniški ekipi iz romunskega glavnega mesta govori tudi izid prve tekme. CSM Bukarešta, evropski prvak izpred dveh sezon, je zmagala s 30:18. Toda ta podatek skriva pomembno razliko. Bregar je takrat preračunljivo skril ne povsem zdravi najboljši igralki, Tjašo Stanko in Elizabeth Omoregie. Zdaj sta obe nared in tekmice bodo lahko spoznale, zakaj sodita med najobetavnejše igralke v Evropi.

Vseeno Bregar ni brez skrbi. V tem tednu je izvedel nekaj slabih novic. Tri so povezane z gležnji. Na treningih so si jih zvile Alja Koren, Tjaša Stanko in Polona Barič. Najbolj jo je skupila Korenova, vendar naj bi s pomočjo protibolečinskih tablet nastopila. Težko pa bo ponovila dobro predstavo proti Poljakinjam, ko je pokazala dvig forme. Stankova in Baričeva nista vprašljivi, sta pa izgubili nekaj vadbe, tako kot Jelena Despotović, ki je zbolela.

V skupini A imata po štirih kolih Bukarešta in Krim po osem točk, Nyköbing 6 in Gdynia 0. Krimovke so po uvodnem visokem porazu nanizale tri zmage, nazadnje so Poljakinje padle z 22:29.

»Veseli smo, da smo si že zagotovili nastop v glavnem delu lige prvakinj in s tem izpolnili prvi cilj v sezoni. Seveda pa si želimo napredovati s čim boljšim izhodiščnim položajem. Naredili bomo vse, da bomo na naslednjih dveh tekmah z Romunkami in Dankami osvojili še kakšno točko ali dve; ali več, ki bi nam po novem letu še kako prav prišle v boju za četrtfinale,« je na novinarski konferenci v sejni sobi legendarnega slovanovca Marjana Rožanca povedala članica upravnega odbora Deja Ivanović, ki si obeta boljši obisk kot na prvih dveh tekmah: »Gledalcem bomo poskusili polepšati uvod v martinovo soboto.«

Kakšen več se bo že znašel na tribunah, saj gre za derbi skupine, tekmec pa ima v svojih vrstah nič koliko znanih imen, tudi dve bivši krimovki Jeleno Grubišić in Oano Manea. Glavno os napada tvorita romunska zvezdnica Cristina Neagu in švedska organizatorica igre Isabelle Gullden. Da so tudi Romunke ranljive, je pokazala njihova tekma na Danskem, kjer so doživele presenetljiv poraz.

Ena glavnih ovir romunskim načrtom bo kapetanka Miša Marinček. »Lažje nam je, ker vemo, da smo si dve tekmi pred koncem prvega dela zagotovile napredovanje. Zato bomo lahko igrale sproščeno, hkrati pa borbeno. Na zadnji letošnji tekmi pred našimi gledalci si želimo prikazati našo najboljšo igro. Upajmo, da bo to dovolj za presenečenje,« je optimistična vratarka. Ena od mnogih novink v ekipi, mlada Ukrajinka Olga Perederij, je na črti že pokazala talent, rezerv ima še dovolj: »Prepričana sem, da bomo prikazale veliko boljšo igro kot v Bukarešti. Analizirali smo naše napake, igrale bomo doma, kjer ne poznamo poraza. Obljubljam, da bomo pokazale pravo bitko in dobro tekmo.«