Sanjski finale v Stockholmu, svetovni prvaki nad olimpijske

Danska in Francija se bosta pomerila za zlato kolajno na 28. svetovnem prvenstvu v rokometu. Landin ustavil Špance, Francozi pokvarili veselico gostiteljev.
Fotografija: Dika Mem je rešetal švedsko obrambo. FOTO: Jonathan Nackstrand/AFP
Odpri galerijo
Dika Mem je rešetal švedsko obrambo. FOTO: Jonathan Nackstrand/AFP

Danski rokometaši bodo imeli v nedeljo zvečer v Stockholmu priložnost tretjič zapored osvojiti naslov svetovnih prvakov. V polfinalu v Gdansku so s 26:23 (15:10) premagali Španijo. V finalu se bodo srečali z olimpojskimi prvaki iz Francije, ki so pokvarili veselico v Tele2 Areni in Švedsko ugnali z 31:26 (16:12). 

Danci so si pot do zmage utrli v prvem polčasu, ki so ga dobili za pet golov. Varovanci Jordija Ribere, ki so zaprli vrata četrtfinala Slovencem, so se vrnili in imeli pri 20:21 celo napad za izenačenje. Toda po drami z dvema podaljškoma proti Norveški niso imeli moči za preobrat. Varovanci Nikolaja Jakobsena so se izognili dramatični končnici in se veselili uspeha.

Niklas Landin je bil junak srečanja, zbral je 15 obramb, zaustavil je tudi sedemmetrovko v zadnji minuti in razblinil sanje Špancev, ki se bodo potegovali za bronasto kolajno.

Niklas Landin je zaklenil vrata Špancem. FOTO: Janek Skarzynski/ AFP
Niklas Landin je zaklenil vrata Špancem. FOTO: Janek Skarzynski/ AFP

Pri Dancih sta bila na polfinalni tekmi najbolj učinkovita Simon Pytlick s šestimi in Magnus Saugstrup s petimi goli. Pri Špancih je Alex Dušebajev dosegel pet, Ferran Sole pa štiri zadetke.

Francozi premočni za Švede

Zvečer je sledila poslastica med evropskimi prvaki iz Švedske in olimpijskimi prvaki iz Francije. Slednji so pokazali moč in imeli ves čas tekmo pod nadzorom. Pokazali so surovo moč, ob tem pa tudi iznajdljivost, s katero so tudi napovedali kandidaturo za zmago na domačih olimpijskih igrah v Parizu prihodnje leto.

Francozi se veselijo novega finala. FOTO: Jonathan Nackstrand/AFP
Francozi se veselijo novega finala. FOTO: Jonathan Nackstrand/AFP

Po nemški reprezentanci, ki je na današnji prvi tekmi za razvrstitev od 5. do 8. mesta po podaljšku premagala Egipt s 35:34 (30:30, 17:14), si je nedeljsko tekmo za končno peto mesto na svetovnem prvenstvu na Poljskem in Švedskem izborila še Norveška po zmagi nad Madžarsko s 33:25 (16:13).

Francija bo po današnji zmagi v švedski prestolnici naskakovala sedmo zmago na svetovnih prvenstvih po Islandiji 1995, Franciji 2001 in 2017, Hrvaški 2009, Švedski 2011 in Katarju 2015. Na najbolj prestižni turnirski tekmi se bo v nedeljo pomerila z Dansko, ki bo lovila tretjo zaporedno zmago po turnirjih v Nemčiji in Danski 2019 ter Egiptu 2021, kar doslej ni uspelo še nobeni izbrani vrsti na svetu.

V nedeljo bo v Tele2 Areni v Stockholmu pester rokometni spored. Ob 13. uri se bo začela tekma za sedmo mesto med Egiptom in Madžarsko, ob 15.30 za peto mesto med Nemčijo in Norveško, ob 18. uri za tretje mesto med Španijo in Švedsko, ob 20.30 pa bo še veliki finale med Dansko in Francijo.

Francozi so temelje za zmago nad gostitelji postavili v prvi polovici tekme. V 25. minuti so povedli s 14:9, lepo zalogo v golih pa so ubranili vse do konca tekme na nogometnem stadionu s premično streho v švedski prestolnici. Švedi, ki so najbolj pogrešali poškodovanega Jima Gottfridssona, so se v drugem polčasu borili kot levi. Približali so se na dva gola (22:24 in 23:25), prelomni trenutki dvoboja pa so pred 19.128 gledalci minili v znamenju Francozov, ki so v 55. minuti povedli s 30:24.

Najbolj učinkovit francoski igralec je bil Ludovic Fabregas s šestimi goli, Dika Mem in Kentin Mahe sta dosegla po pet zadetkov. Pri Švedih je Eric Johansson v polfinalu dosegel pet, Jonathan Carlsbogard in Daniel Pettersson pa po štiri gole.

Danska obramba je bila premočna za Špance. FOTO: Janek Skarzynski/AFP
Danska obramba je bila premočna za Špance. FOTO: Janek Skarzynski/AFP

Preberite še:

Komentarji: