Namesto Angolk na Krim prihaja francoska mamica

Krim Mercator bo v soboto (19.30) gostoval pri evropskih prvakinjah iz Györa. Ključne tekme proti Thüringerju HC in Podravki. Miša Marinček bo stisnila zobe, Tamara Mavsar bo igrala kljub zlomljenemu nosu. Plače debelo zamujajo, a igralke imajo še debelejšo kožo.
Fotografija: Alja Koren bo na desnem zunanjem položaju dobila pomoč iz Francije. Foto Roman Šipić
Odpri galerijo
Alja Koren bo na desnem zunanjem položaju dobila pomoč iz Francije. Foto Roman Šipić

Še pred mesecem dni so pri Krimu Mercatorju vzneseno napovedovali preboj v četrtfinale lige prvakinj, tik pred štartom pa so ubrali bolj skromno držo. Potem ko se jim je sesul načrt s prihodom dveh zunanjih igralk iz Angole, je trener Uroš Bregar znova prisiljen v improvizacijo, cilj je temu primerno nižji za eno naletno mesto: vnovični nastop v drugem delu.

Na evropskem vrhu se je čez poletje marsikaj spremenilo. Vardar, dvakratni finalist, je ugasnil čez noč, igralke so se razteple po svetu, večina jih je odšla v CSM Bukarešto (tudi Andrea Lekić, Dragana Cvijić in Barbara Lazović), ki naj bi bil glavni izzivalec branilk naslova iz Györa, pri katerih bodo novo sezono EHF lige prvakinj v soboto ob 19.30 odprle krimovke.



V krog kandidatov za nastop na sklepnem turnirju v Budimpešti sodijo še ruski prvak Rostov-Don z dolgoletnim trenerjem Györa Ambrosem Martinom, Brest, kamor se je preselila Ana Gros ter se pridružila zvezdnicam Isabelle Gullden in Allison Pineau, Budućnost s povratnico Katarino Bulatović, v Skandinaviji se je najbolj okrepil danski Odense ...
 

Brochova imela dovolj, velika smola za Noro Mørk


Za nespornega favorita številka 1 velja sobotni gostitelj Krima, ki je po Bregarjevih besedah spet sestavil sanjsko ekipo, čeprav ima novi trener Gabor Danyi kar nekaj težav. Nizozemska orjakinja Yvette Broch se je zaradi prevelikega stresa odločila za prekinitev kariere, tik pred začetkom sezone pa se je izkazalo, da bo najboljša igralka Nora Mørk morala znova na operacijo kolena in bo izpustila skoraj celotno sezono.

Uroš Bregar pričakuje težko sezono, vendar si obeta tudi napredek. FOTO: Uroš Hočevar
Uroš Bregar pričakuje težko sezono, vendar si obeta tudi napredek. FOTO: Uroš Hočevar


Sta pa madžarske prvakinje med drugimi okrepili Norvežanka Veronica Kristiansen iz Midtjyllanda, četrta strelka zadnje sezone LP, in Amandine Leynaud iz Vardarja, najboljša vratarka letošnjega F4. Proti igralkam, kot so kapetanka Anita Görbicz, Nycke Groot (Niz), Stine Oftedal (Nor), Eduarda Amorim (Bra) in druge mlada ekipa Krima kajpak ne more računati na točke, te pa bodo nujne proti neposrednima tekmecema v skupini C, nemškemu Thüringerju HC in zlasti starim znankam iz Podravke. V drugi del napredujejo po tri ekipe iz štirih skupin, zelo pomembne so tudi točke, ki jih bodo prenesle naprej.
 

Krim s spremenjeno ekipo, 14 Slovenk


Krim se v novo evroligaško sezono podaja s precej spremenjeno ekipo, od nosilk igre sta se poslovili Elizabeth Omoregie in Aneta Benko, novinke so Makedonka Sara Ristovska (desno krilo), Hrvatica Dora Krsnik (srednja zunanja), vratarka Maja Vojnović in Nataša Ljepoja (krožna napadalka). Iz mladinskega pogona so priključili Hano Vučko in Nino Žabjek. Prejšnjo sezono sta zaradi operacije kolena izpustili levokrilni Polona Barič in Tamara Mavsar, ki sta zdaj nared, toda Mavsarjeva je imela smolo, ker si je na prijateljski tekmi s Srbijo zlomila nos. Na Madžarskem naj bi igrala, vendar s posebno zaščito nosu.

Od obramb Miše Marinček bo močno odvisen uspeh Krima v tej sezoni. FOTO: Roman Šipić
Od obramb Miše Marinček bo močno odvisen uspeh Krima v tej sezoni. FOTO: Roman Šipić


Že vrsto let je ključna hiba Krima odsotnost strelk z zunanjih položajev, ker je prestop Magde Cazanga in Danile Carlos padel v vodo, je vodstvo kluba začelo prečesavati osiromašeni trg, naposled pa se dogovorilo za sodelovanje s 30-letno francosko levoroko igralko Marie-Paule Gnabouyou (185 cm), nekdanjo igralko Viborga, ki je pred tremi meseci rodila in se vrača k rokometu. Bregar meni, da bi jo lahko spravil v tekmovalno formo čez mesec dni.

"Ne bi se rada spet najedla zarečenega kruha, a verjamem, da bo po podpisa prišlo danes, jutri," je povedala članica izvršnega odbora Deja Ivanović, ki se še bolj kot s kadrovskimi premetankami ukvarja s finančnimi tegobami. Plače na Krimu spet debelo zamujajo, a igralke imajo še bolj debelo kožo. Vajene so že, da resni evri prihajajo šele v času božičnic in regresov, in sredi sezone ne uporabljajo mobilne bančne aplikacije ...

Nina Zulić bo glavna organizatorica Krimovega napada. FOTO: Roman Šipić
Nina Zulić bo glavna organizatorica Krimovega napada. FOTO: Roman Šipić


Enajst zaporednih porazov proti Györu


"Nestrpno pričakujemo začetek lige prvakinj, za nami je že kar dolgo obdobje, ujele smo kemijo v slačilnici. Imamo mlado in ambiciozno ekipo, na prvo tekmo lahko gremo sproščeno. Videli bomo, kje smo, in na tem gradili naprej. V nadaljevanju bo kar nekaj tekem, na katerih bomo iskali točke," je razmišljala kapetanka Miša Marinček, ki ima težave z ahilovo tetivo, vendar bo stisnila zobe: "V mojih letih je že kar čudno, če me nič ne boli."

Krim ni Györa premagal še nikdar, tudi ne v letih, ko je osvajal Evropo. Po remiju leta 2010 je izgubil vseh 11 tekem! Že soliden odpor bi bil dobra popotnica pred domačo tekmo z Nemkami na Kodeljevem. "Györ nam je očitno usojen, že peto sezono zapored se bomo srečali z njim. Pred dvema letoma nas je premagal dvakrat za 17 golov, lani za enajst in devet, tokrat si obetamo še manjšo razliko," si utvar o zmagi ne dela Bregar, ki ima v ekipi ta čas štiri tujke in kar 14 Slovenk, kolikor jih na Krimu še ni bilo, kar je dobro vsaj za slovensko reprezentanco, ki jo čez slaba dva meseca čaka nastop na EP v Franciji.

">

Preberite še:

Komentarji: