Naslov v Sredozemlje ali na obalo Severnega morja?

Nocoj začetek 26. svetovnega prvenstva, favoriti Francija, Danska, Nemčija in Španija. Hrvati brez pritiska najbolj nevarni. Po osmih letih brez Slovencev, po 16 brez Nikole Karabatića.
Fotografija: Danski strelec Mikkel Hansen je v Riu pred dvema letoma Francozom izmaknil olimpijski naslov, na domačih tleh jim bo želel še svetovnega. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Danski strelec Mikkel Hansen je v Riu pred dvema letoma Francozom izmaknil olimpijski naslov, na domačih tleh jim bo želel še svetovnega. FOTO: Reuters

Ljubitelji rokometa na Slovenskem bodo pogrešali adrenalin ob nastopih reprezentance Veselina Vujovića, toda tudi letošnjega januarja ne bodo prikrajšani za vrhunske rokometne predstave. V Berlinu bosta ob 18.15 Nemčija in združena Koreja odigrali prvo tekmo na 26. svetovnem prvenstvu, ob 20.30. bo v Københavnu sledilo srečanje Danske in Čila.

Prvič doslej bosta turnir najboljših reprezentanc na svetu gostili dve državi, Danska in Nemčija. Čez dve leti bo SP v Egiptu, leta 2023 na Poljskem in Švedskem.



Slovenija bo po osmih letih izpustila SP, potem ko je bila v Španiji 2013 četrta, v Katarju 2015 osma in nazadnje v Franciji pred dvema letoma tretja. Tako ne bo branila brona iz Pariza. Usodni sta bili junijski tekmi proti Madžarski, na katerih so bili Slovenci za gol prekratki. Škoda, saj bi na planetu težko našli državi, kjer je rokometna igra bolj priljubljena kot na Danskem in v Nemčiji. Z rokometom so bolj obsedeni le na Madžarskem in še bolj v Makedoniji ...

Čeprav je prejšnji mondial v Franciji postavil rekord po obiskanosti tekem, bo ta gladko padel. V šestih mestih, ki bodo gostili SP, ima najmanjšo dvorano München, pa še tamkajšnja olimpijska sprejme 12.000 gledalcev. Največja je Lanxess Arena v Kölnu (19.250), sledijo dvorana Boxen v Herningu, kjer bodo boji za odličja (15.000), Mercedes-Benz Arena v Berlinu (14.800), Royal Arena v Københavnu (13.700) in Barclaycard Arena v Hamburgu (13.300).
 

Boj za olimpijske kvalifikacije


Slovenci lahko neuvrstitev na SP obžalujejo še bolj, ker si bo tam vsaj sedem reprezentanc, verjetno pa še ena ali dve več, odvisno od razpleta celinskih prvenstev, zagotovilo nastop v olimpijskih kvalifikacijah. Naši fantje bodo ubrali težjo pot na OI v Tokiu, čez leto bodo na EP v treh deželah (Norveška, Švedska, Avstrija) lovili zadnji preostali vstopnici v kvalifikacijah.

Foto
Foto


Favoriti? Že vrsto let jih sestavljajo znana imena. Naslov bodo branili Francozi, rekordni šestkratni prvaki (Švedska in Romunija imata po 4 naslove, Nemčija 3, Rusija in Španija po 2, Hrvaška, Jugoslavija, Sovjetska zveza in Češka po 1), ki pa se bodo morali znajti brez kapetana in najboljšega igralca desetletja Nikole Karabatića, saj si je oktobra lani poškodoval stopalo in moral na operacijo, zato bo prvič po letu 2002 izpustil veliko tekmovanje!

Trikolorom sta rekla zbogom še dva od članov "Les Experts", Thierry Omeyer in Daniel Narcisse, toda selektor Didier Dinart ima še vedno izjemno močno reprezentanco, kar so na svoji koži pred dnevi občutili tudi Slovenci, ki so v Rouenu doživeli dva visoka poraza. Zatem je Dinart kot zadnje prečrtal tri znane igralce, Nicolasa Tournata, Olivierja Nyokasa in Raphaela Caucheteuxa.
 

Mikkel Hansen danski adut


Ob bok Franciji stavnice postavljajo Dansko (obe imata količnik za končno zmago 3,3), ki bo drugič in prvič po letu 1974 gostila SP ter lovila zadnjo lovoriko, ki ji še manjka. Ima dva naslova evropske prvakinje (2008, 2012), pred dvema letoma je bila najboljša na olimpijskih igrah v Riu, na SP pa je bila že trikrat srebrna in enkrat bronasta. Selektor Nikolaj Jakobsen, tudi trener Rhein-Neckarja, ima kopico adutov, prvega med njimi v zvezdniku PSG Mikkelu Hansnu, ekipa je izjemno izkušena, povprečna starost 17 igralcev je kar 29,9 leta, najstarejši je zimzeleni Hans Lindberg (37).

Domagoj Duvnjak, tragični junak domačega EP, je spet nared za Hrvaško. FOTO: AFP
Domagoj Duvnjak, tragični junak domačega EP, je spet nared za Hrvaško. FOTO: AFP


Nemčija (količnik 6) je SP nazadnje gostila leta 2007, ko je tudi nazadnje postala svetovna prvakinja. Leta 2016 ji je islandski selektor Dagur Sigurdsson prinesel presenetljivi evropski naslov na Poljskem, toda potem je zagrizel v japonski izziv, njegov mladi naslednik Christian Prokop pa je zadržal službo kljub polomu na lanskem SP na Hrvaškem. Tam so bili najboljši Španci, ki jih nikdar ne gre odpisati (7,5), selektor Jordi Ribera je mojster poklica in tudi on stavi na izkušnje prekaljenih asov, kot so Joan Cañellas, Julen Aguinagalde, Raúl Entrerríos, Alex Dušebajev in drugi, celo 39-letni vratar Arpad Šterbik bo pripravljen vstopiti med vratnici, če bo potrebno.
 

Duvnjak spomnil na 2003


Hrvati tokrat naj ne bi mešali štren pri vrhu, v preteklosti zelo uspešnemu Linu Červarju napovedujejo klavrn konec kariere, čeprav se v ekipo vrača kapetan Domagoj Duvnjak, ki opozarja, da Hrvaški tudi leta 2003 nihče ni pripisoval možnosti, pa je šla do konca. Duvnjak-Luka Cindrić je gotvo ena najboljših navez na srednjem zunanjem položaju.

Med tihe favorite sodijo evropski podprvaki Švedi in še bolj Norvežani, ki jih na igrišču vodi izjemni Sander Sagosen; morda presenetijo Rusi, ki jih vodi Edi Kokšarov, ki pa ne more računati na organizatorja igre Pavla Atmana. Makedonci se zanašajo na strelske sposobnosti Kirila Lazarova, zanimivo bo videti, kaj lahko stori Srbija z Nenadom Peruničićem.

Med španskimi aduti je eden glavnih Alex Dušebajev. FOTO: Reuters
Med španskimi aduti je eden glavnih Alex Dušebajev. FOTO: Reuters


Katar, srebrni pred štirimi leti, naj ne bi prišel daleč, saj Valero Rivera nima več tako dobrih "plačancev", se je pa tik pred zdajci odločil, da na SP ne bo vzel sveže naturaliziranega vratarja Aljošo Čudiča. Prvenstvo vseeno ne bo minilo brez Slovencev. Pravico bosta delila David Sok in Bojan Lah, reprezentanco Saudske Arabije bo vodil nekdanji slovenski selektor Boris Denič.

Preberite še:

Komentarji: