Neznanka v enačbi: so res iz pravega testa?

Rokometno EP na Švedskem: danes ob 18.30 Slovenkam v tekmi s Španijo za uvrstitev v drugi del zadostuje že točka.

Objavljeno
08. december 2016 01.38
Peter Zalokar
Peter Zalokar
Stockholm – Tanka je črta med vrhom in dnom v skupini A in Slovenke jo bodo lahko zrisale same. Če ne bodo izgubile s Španijo, bodo šle v 2. del EP, sicer bodo namesto žoge v roke vzele kalkulatorje in trepetale pozno v večer ...

Senzacionalna zmaga nad Švedsko je lahko napoved velike zgodbe tega rodu slovenskih rokometašic, lahko pa ostane zgolj lep spomin na čudežno noč v Stockholmu. Vse bo odvisno od predstave proti Španiji, ki se bo začela ob 18.30. Zmaga ali remi jim jamčita napredovanje, v primeru poraza bi bila njihova usoda v rokah Srbije, ki se bo ob 20.45 pomerila s Švedsko.

»Evforija? Hitro smo jo pogasili. Šli smo na sprehod po mestu, po kosilu je sledila analiza in potem trening. Preklopili smo, kar je bilo, je bilo, pred nami je zelo pomembna naloga,« je včeraj zatrdil selektor Uroš Bregar, ki je z zmago, prvo po 12 letih, izpolnil osnovni cilj. Švedinje niso bile prave. Po visoki zmagi nad Španijo so menile, da bo tekma formalnost in da jim osvojeni točki niti ne bosta šteli v drugem delu. Toda niso vedele, da Slovenija ni več reprezentanca, ki bi jo bilo mogoče vzeti z levo roko.

V skupini A si je le Srbija priigrala napredovanje. Slovenija lahko osvoji prvo, drugo, tretje ali četrto mesto. Minimalen poraz jo lahko pošlje domov, a tudi minus 4 bi lahko bil dovolj, če bi Srbija premagala Švedsko. Višji poraz bi bil usoden. Ker bodo Slovenke igrale prve, so njihove možnosti za taktiziranje pičle in bodo morale ostati neporažene, kar bi jim prineslo preboj v »top 12« in dve točki na računu.

Španke so bile na SP 2011 in OI 2012 bronaste ter na prejšnjem EP srebrne, a njihova krivulja pada. Začele so plačevati davek krize v domači ligi. Španski klubi so bili svojčas med favoriti v ligi prvakinj, v zadnjih treh sezonah pa jih ni v elitnem tekmovanju. »Selektor Jorge Dueñas že od leta 2007 stavi na iste igralke, tudi tukaj so med nosilkami igre sami stari obrazi, mladih sil, ki bi prinesle svežino in dodano vrednost, ni na obzorju,« je razmišljal Bregar in izpostavil igralke, kot so Marta Mangue (33 let), Alexandrina Cabral Barbosa (30), Macarena Aguilar (31), Naiara Extremado (33), Carmen Martin (28) in vratarka Silvia Navarro (37). Da so težave Španije še večje, si je proti Srbiji koleno poškodovala kapetanka Marta Mangue, za katero je 11. EP že končano.

Skandinavija postaja srečna za slovenski rokomet. Aprila so si v Malmöju fantje priigrali OI in tudi oni so igrali proti Švedski in Španiji. Slednjo so premagali in če bodo to ponovile rojakinje, bo kraljevina z zlatimi črkami zapisana kot dežela novega preporoda.

Moči za ključno tekmo je dovolj, ocenjuje Bregar, ki je iznašel sistem, v katerem se levoroki strelki, Ana Gros in Barbara Lazović, odlično dopolnjujeta v napadu, potem ko sta si bili nekoč v napoto. Tamara Mavsar, osamljena na levem krilu zaradi poškodbe Polone Barič, dobro prenaša vse napore v obrambi in napadu. »Precej smo rotirali in ohranjali svežino, zaradi katere smo imeli v končnici proti Švedski dovolj energije,« pravi 37-letni »Bregi«, ki stavi na dobro obrambo. Če bo za njo Miša Marinček na svoji ravni, bodo Slovenke na severu Evrope gotovo ostale vsaj še teden ter se za vstopnico v polfinalu merile s Francozinjami, Nizozemkami in verjetno Nemkami.

Seveda pa ključ do uspeha ni ne v obrambi ne v napadu, temveč v – glavah. Slovenke so proti Srbiji čutile pritisk in odpovedale, proti Švedski so bile sproščene in navdušile. Zdaj bodo morale dokazati, da so zares iz pravega testa in kos bremenu visokih pričakovanj.

Izidi

2. kolo, skupina C – Češka : Črna gora 27:28 (12:13), Danska : Madžarska 23:19 (12:10); vrstni red: Danska 4, Češka in Črna gora po 2, Madžarska 0; skupina D – Romunija : Rusija 22:17 (11:9), Hrvaška : Norveška 16:34 (9:15); vrstni red: Norveška 4, Romunija in Rusija po 2, Hrvaška 0.