Ni še konec prvenstva, gremo po dve zmagi in čim višjo uvrstitev

Miha Žvižej, rokometaš Toulousa je športno priznal poraz precej boljšim Francozom. Vesel, da niso razpadli.

Objavljeno
29. januar 2015 00.07
Peter Zalokar, poročevalec
Peter Zalokar, poročevalec
Doha – Miha Žvižej je imel v prvih desetih minutah štiri lepe priložnosti in vsakič mu je Thierry Omeyer ubranil strel iz neposredne bližine. V tem je bil glavni razlog, da Slovenija ni mogla ponuditi močnejšega odpora Francozom, ki so pokazali, da upravičeno merijo na zlato kolajno. Žvižej, član Toulousa, je tekmecem lahko zgolj čestital za zasluženo zmago.

Kako gledate na tiste uvodne strele? Je šlo za pomanjkanje zbranosti, smolo ali kaj tretjega?

Kaj tretjega. Nasproti mene je namreč stal Thierry Omeyer in zapravljeni streli so zgolj plod njegovih obramb. Vemo, kakšno kakovost premore Omeyer. V tem je bila ključna razlika. Individualna kakovost drugih francoskih igralcev seveda tudi ni sporna, ampak če bi želeli parirati Franciji, nikakor ne bi smeli tako razbraniti vratarja, ki je ključna figura v rokometu. On ima največ zaslug, da se je tekma odvila tako, kot se je.

Francozi so vas nadigrali, razlika devetih golov pove vse, mar ne?

Seveda so nas nadigrali. Vesel pa sem, da smo imeli energijo tudi ob koncu tekme in da nismo razpadli.

Ali menite, da bi lahko bilo bistveno drugače, če bi na začetku zadeli tiste strele in imeli po desetih minutah aktiven izid? Bi se Francija lahko vsaj malo bolj namučila za zmago?

O tem je težko razpredati. Vsekakor mislim, da se je Francija kar dobro namučila. Tega sicer končni izid ne kaže, a ko smo se približali na štiri gole, so morali igrati s polno paro. Vedeli so, da gre za četrtfinale in niso prav nič varčevali z močmi. Francozi so znani po tem, da vedno igrajo na vse. Nikdar se ne zadovoljijo z dvema goloma razlike, ampak vselej hočejo več. Enako se pripravljajo na vse tekmece, ne glede na njihov »rejting«. Nikogar ne podcenjujejo, kar se kaže iz prvenstva v prvenstvo.

Je bila opazna razlika v telesni premoči Francozov v primerjavi z drugimi tekmeci, s katerimi ste se doslej srečali v Katarju?

Ne bi rekel. Saj smo tudi mi precej močni. Veliko nas igra v francoski ligi proti tem istim igralcem in smo jim kos. Ne, niso nas premagali s »fizično« močjo, enostavno so bili boljši. Vidi se, da stopnjujejo formo, saj so sem prišli po nekaj »težkega«: spet si želijo združiti vse tri velike lovorike in menim, da jim bo uspelo.

Ste razočarani, ker niste ponovili polfinala iz Španije?

Nekaj razočaranja je gotovo prisotnega, vendarle smo bili 60 minut oddaljeni od bojev za kolajne. Ampak ne smemo biti preveč potrti. Vemo, da so bili Francozi veliki favoriti. Zaslužili so si zmago in ne bi bilo pošteno, če bi mi kar koli vzeli na tej tekmi. Očitati si nimamo česa. Preprosto nismo bili dovolj dobri, Francozi so bili boljši od prvega do zadnjega moža. Lahko jim samo čestitamo.

Za vas prvenstva še ni konec. Cilj ste z uvrstitvijo v četrtfinale sicer izpolnili, toda verjetno ne bi bilo lepo, če bi tekmovanje končali s tremi porazi.

Ni še konec, gremo po čim višjo uvrstitev. Storili bomo vse, da vzamemo kakšen odmeven »skalp«, najprej proti Danski, ki je še prav tako nismo premagali in bo predstavljala velik izziv. Ni razlogov za slabo voljo, upirali smo se, kolikor smo se lahko, ostali enotni do konca in kot takšni se podajamo na zadnji dve tekmi, na katerih bomo šli na zmago.