Norvežani naj kar tečejo, Gorenje zna tudi to

Rokomet: jutri v Rdeči dvorani revanša v ligi prvakov proti Elverumu. Medved: Točki morata ostati doma.

Objavljeno
03. november 2017 00.51
Peter Zalokar
Peter Zalokar
Velenje – Prva tekma po reprezentančnem premoru bo za rokometaše Gorenja ena ključnih v želji po napredovanju v ligi prvakov. Domače zmage, zlasti proti neposrednim tekmecem, kakršen bo jutri Elverum (19.30), so pač nujne.

Lahko samo domnevamo, kakšen medijski linč je preživel Željko Babić, ko je bil na hrvaški klopi, zlasti, ko je izgubil proti Sloveniji v tekmi za bron na SP; in kako porušene odnose je moral imeti s hrvaško sedmo silo, da je zahteval avtorizacijo običajnega članka, namenjenega napovedi tekme z Elverumom. Ko je bilo njegovi neobičajni želji ugodeno, pa se Hrvat na Gorenjevi klopi ni oglasil na telefon. Vse do poznega večera, ko si je vendarle utrgal nekaj minut.

Vsaj predogled pred tiskom je bil odveč … »Globoko se opravičujem. Moral sem na sestanek s predsednikom Milanom Mežo, trajal je dve uri, potem sem že hitel na analizo in trening.« Tak sestanek običajno napoveduje nekaj pomembnega. »Vse je v redu,« je bil skrivnosten Babić: »Močni smo in še močnejši bomo. Maja, ko bo prišla končnica za slovenskega prvaka, bomo pravi.«

Do takrat bo po strugi Pake preteklo veliko vode. V Velenju se že jutri obeta lep rokometni večer. Po petih tekmah v skupini C bi bilo stanje težko bolj zapleteno. Kar štiri ekipe, Skjern, Kadetten, Elverum in Gorenje, imajo po šest točk, z dvema mestoma, ki vodita v »play-off« za osmino finala, se še spogledujeta Ademar Leon (4) in Dinamo Bukarešta (2). »Če želimo biti prvi ali drugi, moramo doma zmagovati. Toda čaka nas trda tekma, odličen nasprotnik. Prepričan sem, da bo odločal gol ali dva, žoga ali dve,« dramo napoveduje Babić.

Sprva se je zdelo, da Velenjčanov nič ne bo ustavilo na tej poti, dobili so prve tri tekme, potem se je ustavilo. V Švici in na Norveškem so doživeli poraza in si zapletli položaj. Jutri bodo morali vknjižiti dve točki, sicer se jim bo vlak oddaljil. Že pred premorom so sicer našli zmagovite tirnice, v ligi SEHA premagali Metalurg in Vojvodino.

Od bolj pomembne tekme na Norveškem so minili skoraj trije tedni. Vmes je bila reprezentančna akcija. »Vzela nam je tekmovalni ritem, ki smo ga ujeli v Skopju. Je pa vsaj okreval Žarko Pejović,« se v običajnem delovnem procesu najbolje počuti Babić, nekdanji trener Meškova in tudi Krškega (2009).

Reprezentančna akcija z dvema tesnima tekmama proti Hrvaški ni minila brez velenjskega pečata. Za izbrance Veselina Vujovića so nastopile tri »ose« – Niko Medved, Klemen Ferlin in Gregor Potočnik. »Izkazali so se in ponosni smo nanje, upam, da bo še kdo kandidiral za EP.« To se bo na Hrvaškem začelo čez dobra dva meseca. Babićevi sladko-grenki spomini na reprezentančno zgodbo so še sveži, vseeno se mu ni bilo težko postaviti v vlogo nevtralnega opazovalca: »Slovenija ima odlično ekipo z odličnim trenerjem Vujovićem, enako velja za Hrvaško z Linom Červarjem. Pričakujem, da bosta obe imeli januarja dober turnir.«

Potočnik je med Slovenci zamenjal klubskega kolega Jana Grebenca. »Ocenjujem, da ga še dva tedna ne bo,« je 45-letnik iz Metkovića povedal o Ribničanu, ki si je v Švici zvil gleženj in izpustil tekmo na Norveškem. Tam slovenskim podprvakom tudi devet golov Nejca Cehteta ni prineslo točke. Končalo se je z 29:28. Gorenje bo jutri moralo strniti obrambo, 29 prejetih golov je preveč za Babićev sistem, ki sloni na onemogočanju tekmecev.

»Strinjam se. Tri smo dobili po hitrem centru in še sedem iz tranzicije, kar pomeni 10 lahkih golov. Ta številka je lahko kvečjemu štiri ali pet, četudi so Norvežani res izjemni tekači,« je izpostavil Babić. Njegova podaljšana roka na igrišču Niko Medved razmišlja podobno: »To je ena od ključnih tekem v tem delu sezone. Računamo na podporo navijačev in pomembno zmago.«