Obsojeni svetovni prvak

Osebnost tedna: Nikola Karabatić s Slovencema vpleten v stavniško afero.

Objavljeno
05. februar 2017 22.08
Aljaž Vrabec
Aljaž Vrabec

Če je športnik vrhunski tekmovalec, to nikakor ne pomeni, da je tudi brezmadežna oseba. Kako zelo se motimo številni novinarji in navijači, ki v športnih šampionih nenehno vidimo poštenjake in dobrosrčneže, je znova dokazal rokometaš Nikola Karabatić. Le nekaj dni potem, ko je s Francijo postal svetovni prvak, je bil obsojen zaradi vpletenosti v športne stave.

Zdaj ni nobenega dvoma več. Nikola Karabatić je bil vpleten v stave proti svojemu moštvu, zato bo moral plačati deset tisoč evrov, zraven pa je prejel še dva meseca pogojne zaporne kazni. Skupaj z njim sta bila obsojena tudi nekdanja slovenska reprezentanta Dragan Gajić in Primož Prošt. Zakaj točno gre? Vsi skupaj so bili leta 2012 soigralci pri Montpellieru, spomladi tega leta so že bili francoski prvaki, njihovo moštvo pa je s številnimi manjkajočimi igralci odšlo na gostovanje k odpisanemu Cesson-Rennesu. Več kot očitno je, da je marsikdo začutil priložnost za lahek zaslužek in preko posrednikov stavil na zaostanek ob polčasu (kvota je bila 2,8), kar se je nato tudi dogodilo. Preiskovalci so ugotovili nepravilnosti zaradi pretirano povišanega vložka na ta razplet, saj so stave za 40-krat presegle povprečje, sumljivo pa je bilo tudi to, da so bile stave v 99,94 odstotka vplačane na zaostanek Montpelliera ob polčasu.

Zgodba je bila toliko pestrejša, ker so bili v središču dogajanja rokometaši vpletenega kluba. Sodba je padla prejšnji teden, poleg omenjenih rokometašev pa je sodišče obsodilo še Issama Teja, Mladena Bojinovića, Samuela Honrubio in Luko Karabatića. Slednji, sicer mlajši Nikolov brat, je svojo krivdo takoj priznal, med vpletenimi pa ni bil Vid Kavtičnik, čeprav je tedaj že igral za Montpellier. Povsem drugače je ravnal največji rokometni zvezdnik na svetu Nikola Karabatić. Branil se je z razlago, da je v resnici stavila njegova življenjska sopotnica Geraldine Piller. Ker spremlja rokomet in pozna razmere v klubu, naj bi bila prepričana, da lahko Montpellier brez petih pomembnih mož izgubi prvi polčas pri popolnemu avtsajderju. Imela je prav in mastno zaslužila.

A četudi bi bila Karabatićeva razlaga neomadeževana, kaj je vendar potrebno, da on, njegovi soigralci in življenjske spremljevalke sploh stavijo na športnih stavah? Saj vendar zaslužijo več deset tisoč evrov na mesec. Tedaj je Nikola pri Montpellieru na mesec prejel 25.000 evrov plače, skupaj z vsemi sponzorskimi prejemki (Adidas, Kinder, Ferrero, BetClick) pa je na osebni bančni račun prejel več kot milijon evrov na leto. Dovolj zanj in za njegovo ljubezen. In da je ironija še večja – najboljši Karabatićev prijatelj in slovenski kapetan Vid Kavtičnik je še pred izbruhom afere povedal: »Moj prijatelj Nikola je edini, za katerega lahko rečem, da ga denar ne more pokvariti.« Še zdaleč to ni edini Karabatićev sporni trenutek. Po zmagi na olimpijskih igrah v Londonu je prišel opit v televizijski studio športnega časopisa L'Equipe in zlomil studijsko mizo, zato se je zgrozila celotna francoska javnost.

Prav tako je bilo vroče ob njegovem odhodu iz Montpelliera. Na enem od sestankov naj bi se glasno sprl s klubskim predsednikom Remyjem Levyjem, po nekaterih navedbah naj bi se celo stepla. Karabatić je namreč želel v drug klub, predsednik pa je zahteval odškodnino. Pred tem naj bi francoski rokometaš želel tudi menjavo trenerja in prihod Zvonimirja Serdarušića. Dogajanje je dodatno začinil Karabatićev agent Bhakti Ong, ki je oba skupaj s Serdarušićem ponujal bogatemu pariškemu klubu PSG. Kasneje se je to tudi uresničilo, vendar je Karabatić vmes zaigral še za Barcelono.

Vseeno je Karabatić ves ta čas ohranil zvezdniški status. Verjetno je celo edini rokometaš, ki ga pozna širši krog ljudi in tudi tisti, ki jim rokomet ni ravno blizu. Slovenijo je večkrat obiskal zasebno, saj je najboljši Kavtičnikov prijatelj, pa tudi službeno zaradi rokometnih tekem. Sploh prvič je zasijal prav na evropskem prvenstvu leta 2004 v Sloveniji. »Na tisto evropsko prvenstvo imam čudovite spomine. To je bilo moje prvo veliko tekmovanje. Tudi Vid, moj najboljši prijatelj, je Slovenec. V vaši državi sem pogosto kot rokometaš in turist. Slovenija mi je zelo všeč, prav tako njeni ljudje,« je dejal pred leti.