Okleščen kradel denar, Gorenje pred dilemo

Bivši rokometaš Krke je bil obsojen zaradi bančne goljufije. Gorenjev direktor Janez Gams verjame, da si vsak zasluži še eno priložnost.
Fotografija: Grega Okleščen je spomladi podpisal triletno pogodbo z Gorenjem. FOTO: RK Gorenje
Odpri galerijo
Grega Okleščen je spomladi podpisal triletno pogodbo z Gorenjem. FOTO: RK Gorenje

Konec oktobra 2017 je Grega Okleščen debitiral za reprezentanco in v Zagrebu na prijateljski tekmi s Hrvaško dosegel prvi gol za Slovenijo, kmalu zatem je podpisal predpogodbo s Celjem in obetala se mu je lepa kariera.

Ta je zdaj, ko se je izkazalo, da je bil obsojen zaradi bančne goljufije, naletela na hud udarec. Mu bo Gorenje, kjer naj bi še ne 24-letni rokometaš nadaljeval športno pot, dalo drugo priložnost, ali se bo igralcu s težavnim značajem odreklo?


 

Alkohol, stave, dolgovi ...


Okleščen je bil pred dnevi na okrajnem sodišču v Novem mestu pravnomočno obsojen na leto dni pogojne zaporne kazni zaradi treh kaznivih dejanj ponarejanja listin, s čimer si je pridobil okoli 20.000 evrov, ko je kot študent delal na poslovalnici Delavske hranilnice. V MRK Krka, kjer je preživel vso kariero, so vedeli za njegove težave. Rad se je vdal nešportnemu življenju in zabredel v športne stave ter dolgove. Vedeli so tudi, da je bil po nekaj mesecih odpuščen na banki, vendar nihče ni vedel, zakaj.

Grega Okleščen je bil eden nosilcev igre Krke. FOTO: Igor Zaplatil
Grega Okleščen je bil eden nosilcev igre Krke. FOTO: Igor Zaplatil


Okleščen naj bi prihodnjo sezono začel v Celju, s katerim je marca lani podpisal dveletno pogodbo, ampak po trenerski menjavi Tamše-Ocvirk so se prvaki odločili, da ne ustreza njihovim merilom. Za njim je namreč slaba sezona v Krki, pestile so ga tudi poškodbe. Priložnost je začutilo Gorenje in sredi marca letos z njim podpisalo triletno pogodbo. Pokalni prvaki bodo priprave na sezono začeli 23. t. m., vprašanje pa je, ali bo na zbor prišel tudi levi zunanji igralec Okleščen.

Janez Gams preživlja burno leto na direktorskem stolčku v Gorenju. FOTO: RK Gorenje
Janez Gams preživlja burno leto na direktorskem stolčku v Gorenju. FOTO: RK Gorenje


»Zadeva je prišla kot strela z jasnega. Sodbo sem prebral, nimam pa dovolj informacij, da bi lahko povedal, kaj bomo storili,« je novica presenetila direktorja velenjskega kluba Janeza Gamsa. »Z Grego sem govoril, zaveda se, da je storil veliko neumnost, in pravi, da vse skupaj globoko obžaluje. V klubu se bomo o tem pogovorili, tudi z igralcem, in bomo videli, če bo potreba po naši reakciji.«

 

Gams: Nihče ni brez greha


V pogodbi z igralcem obstaja klavzula, ki klubu omogoča prekinitev iz takšnih razlogov. »Meni je pogodba vedno zadnja. Stvari želim prej rešiti sporazumno in razumsko,« je povedal diplomirani pravnik Gams, ki je bil – zanimivo –, Okleščnov zastopnik, ko je ta lani podpisal za Celje ...



»Res je, pomagal sem mu sestaviti pogodbo. Takrat nisem vedel za njegove težave, sem pa jih že poznal, ko sem ga kot direktor zvabil v Gorenje. Pred podpisom sva se pogovorila in jasno določila pravila. Jaz gledam tako, nihče ni brez greha, ljudje delamo napake, ki se jih da popraviti. Ne bi bilo prav, če bi si fant pri komaj 23 letih zavozil življenje. Iz napak se učimo, vsak si zasluži še eno priložnost. Moj predlog bo, da do potankosti preučimo vse okoliščine in se na podlagi le-teh odločimo. To bomo storili prihodnji teden. Bolje, kot da ljudi pribijamo na križ, je, da jim pokažemo pravo pot,« je razmišljal Gams.

Grega Okleščen je lani podpisal v Celje, ki ga potem ni želelo v svoji ekipi. FOTO: RK CPL
Grega Okleščen je lani podpisal v Celje, ki ga potem ni želelo v svoji ekipi. FOTO: RK CPL


Obetal si je mirne počitnice, potem ko je sestavil ekipo za novo sezono ... »Res se sprašujem, komu sem se zameril, da se mi dogajajo takšne stvari. Mogoče sem še vedno idealist glede svoje službe, ampak vidim, da biti direktor v klubu na tako visoki ravni res prinaša veliko pritiska in stresa,« je še povedal bivši rokometaš Gorenja.
 

Biser novomeške šole


Trener Mirko Skoko, ki je Okleščna vodil skoraj vso kariero, sprva kot pomočnik Slavka Iveziča in potem pet let kot glavni trener, je vedel, da ima mladenič težave, vendar je mislil, da so preteklost. »Pred leti je zapadel v stave, a ko so za to izvedeli starši, so zadevo rešili. Bil je malce problematičen, a na treningih in tekmah se težave niso odražale. Bil je marljiv in ambiciozen rokometaš,« je povedal Skoko, ki je Krko zapustil marca letos.

Sekretar kluba Gregor Šuštaršič, ki igralca pozna od šestega leta in ni mogel skriti čustvene stiske, pa je dodal: »Skupaj smo njegove težave uspešno reševali, nismo pa vedeli, da je šlo tako daleč. Zdaj mu ne preostane drugega, kot da se iskreno opraviči za svoja dejanja in potem na igrišču pokaže znanje, ki si ga je pridobil v našem klubu. V Krki bomo vedno nanj gledali kot na enega od biserov naše rokometne šole in mu privoščimo vse najboljše.«

Grega Okleščen na tekmi Krke z Gorenjem, pri katerem naj bi nadaljeval kariero. FOTO: Roman Šipić
Grega Okleščen na tekmi Krke z Gorenjem, pri katerem naj bi nadaljeval kariero. FOTO: Roman Šipić


Kako bo igralca sprejela ekipa?


Vprašanje je, kako bodo novico sprejeli sponzorji Gorenja, morda še bolj, kako bo igralca s takšnim bremenom sprejela slačilnica. »Kemija« v ekipi je namreč zelo krhka stvar in pogosto odločilna v vrhunskem športu. Krka je na začetku sezone presenetljivo osvojila superpokal Slovenije, ko je premagala Celje. Okleščen je tedaj dosegel dva gola, sicer pa je za Krko od leta 2012 zbral 587 golov, bil je eden najboljših strelcev v 1. SRL v sezonah 2016/17 in 2017/18.

To sicer ni prvi podoben primer nečednih poslov med rokometaši. Najbolj razvpit je bil primer nekdanjega španskega zvezdnika Inakija Undargarina. Zdaj izobčeni član kraljeve družine je v zaporu zaradi poneverbe šestih milijonov evrov javnega denarja. Primož Prošt je leta 2012 priznal krivdo v stavniški aferi Montpellier, v kateri sta se med drugimi znašla tudi Nikola Karabatić in Dragan Gajić, kljub temu so lahko vsi nadaljevali uspešne kariere. Bo tudi Okleščnova zgodba imela lepše nadaljevanje? 

Preberite še:

Komentarji: