Pariški princi so iz krvi in mesa, pa Vujovi levi?

V četrtfinalih lige prvakov izstopa samo en favorit, PSG, toda Zagrebčani so odločeni prirediti še eno senzacijo.

Objavljeno
22. april 2016 15.08
Peter Zalokar
Peter Zalokar
Ljubljana - V rokometni ligi prvakov se sezona približuje vrhuncu. Čez dober mesec bo v Kölnu finalni turnir, štiri udeležence pa bodo dali četrtfinalni dvoboji, ki se bodo začeli konec tedna. Med kandidati so pričakovana imena z izjemo enega - Zagreba slovenskega selektorja Veselina Vujovića.

Hrvaško glavno mesto je spet zajela rokometna vročica. Olje na ogenj je prilil tudi Vujović, ki je blestel kot gost znane nedeljske oddaje na HRT. Običajno zelo pikrega voditelja Aleksandra Stankovića je razorožil z iskrenostjo in sočno retoriko. Med drugim se je izjasnil za pravega Jugoslovana in priznal, da bi šel na pota kriminala, če ne bi imel športa ...

Seveda je bilo največ govora o rokometu in čudežu, ki ga je mlada ekipa Zagreba uprizorila, ko je v osmini finala z zmago v Nemčiji izločila bogati Rhein-Neckar. »Vujo« tudi pred obračunom s superzvezdniškim Paris SG ne izobeša bele zastave in napoveduje odločen boj za zmago v razprodani zagrebški Areni. Jutri se bo novopečenemu očku Nikoli Karabatiću in njegovim soigralcem po robu postavila srčna ekipa, ki izžareva energijo svojega vodje. Zagrebčani pa bodo tudi zaigrali v novih dresih s podobo - leva.

»Imamo težave, veliko igralcev je poškodovanih (Obranović, Stepančić gotovo ne bosta nastopila, op. p.), toda zdaj ni čas za tarnanje. Če so padli levi iz Mannheima, lahko tudi zvezde iz Pariza,« se načela, da nikomur ne prizna, da je boljši, dokler mu tega ne dokaže, drži Vujović. Eden njegovih glavnih adutov je Luka Šebetić. »Pariz je favorit za naslov, toda v sezoni smo že pokazali, da se lahko merimo z najboljšimi. V naši Areni nikomur ni lahko, tudi PSG ne bo, četudi je bil v skupinskem delu dvakrat boljši. Razmišljamo samo o prvi tekmi in če nam uspe doseči pozitiven rezultat, lahko pridemo tudi na F4. Sem športnik in razmišljam kot športnik. Če bi mi pred sezono kdo rekel, da bomo prišli tako daleč, mu ne bi verjel. Mnogi so se nam smejali in vsi so bili skeptični, toda vse je mogoče. Prav gotovo si nihče ni mislil, da bo Rhein-Neckar, vodilna ekipa bundeslige, padel v svoji dvorani,« je odločen 21-letni »Šeba«, ki mu napovedujejo izjemno kariero.

PSG še ni zaigral na spektaklu v Kölnu, dvakrat ga je v četrtfinalu zaustavil Veszprem. A takrat v ekipi še ni bilo trenerja Zvonimirja Serdarušića, in - kar je ključno - Nikole Karabatića. »Nikola je morda najboljši igralec na planetu, ampak tudi on ne more zmagati sam. Mi smo v vzponu in verjamem, da ga lahko omejimo. Zdelo se je, da ga zaradi poškodbe ne bo v Zagreb, vendar je okreval. To mi je všeč, nočem se veseliti uspeha na račun tuje nesreče,« je še povedal Šebetić, čigar nastop je bil vprašljiv, vendar naj bi stisnil zobe.

Načet je tudi odlični strelec Domagoj Pavlović, ki se je že nalezel optimizma: »V igri Parižanov je nekaj razpok, ki jih lahko izkoristimo. Saj niso zunajzemeljska bitja, ampak iz krvi in mesa kot mi.«

Na zakjučnem turnirju vsaj en Slovenec

Na zaključnem turnirju v Lanxess Areni bo nastopil vsaj en Slovenec. Srečala se bosta namreč Veszprem z Gašperjem Margučem in Vardar z Matjažem Brumnom. Madžarski in makedonski prvak sta dobra znanca, pred kratkim sta se pomerila v finalu lige SEHA v Varaždinu, kjer je v napeti končnici daljšo odnesel Veszprem (28:26). Laszlo Nagy & Co. bodo jutri morali preživeti pekel dvorane Jane Sandanski, v katerem so orožje že morali položiti klubi, kot so Kielce, Montpellier in Rhein-Neckar. Zmago je tam vpisala samo branilka naslova Barcelona (27:25), ki jo prav tako čaka zelo težko delo, ko bo v nedeljo gostovala pri prebujenemu Kielu. Proti »zebram« pa bo prvič zaigral njihov bivši vodja Filip Jicha. Zadnji par prinaša še en negotov dvoboj med Kielcami kapetana slovenske reprezentance Uroša Zormana in Flensburgom, prvakom izpred dveh let.

Liga prvakov, četrtfinale

Sobota

Vardar - Veszprem (16)

Flensburg-Handewitt - Vive Tauron Kielce (17.30)

Zagreb - Paris Saint-Germain (20.30)

 

Nedelja

Kiel - Barcelona (19.30)