Parižani očitni favoriti, Celjani v lov na izmuzljive izločilne boje

Pivovarji gredo v ligo prvakov z drugo najmlajšo ekipo, med elito skupaj kar 45 Slovencev, 27 legionarjev. Že za začetek ena ključnih tekem v Zlatorogu s Skjernom. 

Objavljeno
14. september 2018 12.01
Posodobljeno
14. september 2018 12.01
Celjani (v napadu Jaka Malus) se bodo tudi v tej sezoni pomerili z zvezdniškim PSG, ki se je februarja precej namučil v razprodanem Zlatorogu. FOTO: Uroš Hočevar
Ljubljana - Šestindvajseta sezona v rokometni ligi prvakov je tudi deseta, ki se bo končala z zaključnim turnirjem četverice v Lanxess Areni v Kölnu. Tam še nihče ni ubranil naslova in malo je verjetno, da bo to uspelo Montpellieru, ki se je na F4 uvrstil iz spodnjega doma ter potem drugič stopil na rokometni Mont Blanc. Na njem je bilo leta 2004 tudi Celje Pivovarna Laško, ki ima skromnejše cilje, uspeh bi bil že, če bi se po štirih letih prebilo v osmino finala. Ena ključnih tekem bo že prva, ki bo jutri ob 17. uri, ko bo v dvorani Zlatorog gostoval danski Skjern.

Kiel (2012), Hamburg (2013), Flensburg (2014), Barcelona (2015), Kielce (2016), Vardar (2017) in Montpellier (2018) je zadnjih sedem evropskih prvakov, zlasti slednji trije so bili presenetljivi. Zanimivo, finančna velikana Paris SG in Veszprem še nimata najbolj cenjene lovorike. Parižani so bili na F4 trikrat, Madžari kar štirikrat in vselej jim je spodletelo.

V devetih letih, odkar je F4 v Kölnu, nihče ni ubranil naslova v ligi prvakov.

Celje bo evropsko sezono začelo v nedeljo v Zlatorogu proti Skjernu.

Trener Branko Tamše ima drugo najmlajšo ekipo med vsemi.

PSG in Veszprem še brez lovorike, Kiel brez LP


Tudi tokrat sta omenjena kluba glavna favorita, PSG ima na stavnicah količnik 2,25, Veszprem 6, ob njiju še Barcelona (6,5), Rhein-Neckar (11), Montpellier, Pick Szeged (po 12) in Kielce (13), ki so se sicer znašle v finančnih težavah. Med udeleženci bi zaman iskali Kiel, trikratnega prvaka, ki je zašel v krizo in bo zunaj elite prvič od sezone 2003/04, ko je največji uspeh doseglo Celje. To je v LP manjkalo le enkrat, v sezoni 2011/12, od takrat še dvakrat zaigralo v osmini finala, v zadnjih štirih sezonah pa vselej zgodbo končalo po skupinskem delu.

image
Foto


Zdaj je odločeno premagati urok izločilnih bojev, ekipa trenerja Branka Tamšeta je mlada, a dovolj kakovostna, skupina ugodnejša kot v preteklih letih. Že prvi tekmec, danski Skjern, sodi v krog tistih, za katere v Zlatorogu menijo, da bi lahko bili na koncu za njimi, poleg njega še Zagreb, Motor Zaporožje. Nantes, Pick Szeged, Flensburg in PSG so na papirju močnejši, vendar bi se tudi njim dalo odščipniti točko ali dve. Seveda pa bodo tiste, osvojene proti neposrednim tekmecem, štele dvojno in zato je že premiera v novo sezono tako pomembna.

Skjern je lani igral v spodnjem domu lige prvakov in bil v skupini z Gorenjem. V Rdeči dvorani je klonil, toda Velenjčane razbil v zadnjem kolu za 15 golov in se uvrstil v t. i. play-off za osmino finala, v katerem je bil boljši od Motorja iz Zaporožja, pravo senzacijo pa je uprizoril v osmini finala, ko je izločil veliki Veszprem. V četrtfinalu pa je moral priznati premoč Nantesu. V moštvu sta najbolj znana Anders Eggert in Bjarte Myrhol, oba stara 36 let, iz Flensburga je prišel 35-letni nekdanji danski reprezentant Thomas Mogensen in tudi slovenski reprezentant Jan Grebenc.
 

image
V Zlatorogu se tudi letos obeta sijajno navijaško vzdušje. FOTO: Blaž Samec


Slovencev kot Hrvatov


Če Skjern stavi na izkušnje, je celjski adut mladostni polet. Celje, ki so ga poleti zapustili tudi reprezentanti Borut Mačkovšek, Žiga Mlakar, Urban Lesjak in Matic Suhadolnik, ima za Metalurgom drugo najmlajšo ekipo v LP s povprečno starostjo igralcev komaj 21,94 leta (Skjern 26,51). Težko je reči, kaj lahko od njega pričakujemo. Izgubljeni superpokal proti Krki je pustil odprtih mnogo vprašanj in tudi sredina zmaga z Loko jih ni odpravila. Vmes se je zgodil odhod Daniela Dušebajeva nazaj v Kielce. Pivovarji so v prejšnjih sezonah ključne tekme, kakršna bo jutri, praviloma izgubljali (Zagreb, Kristianstad, Meškov) in občasno premagovali favorite, kar je bilo premalo.

Kar 27 Slovencev v tujih klubih


Rekordnih 27 slovenskih legionarjev bo nastopalo za tuje klube, v zgornjem domu (skupini A in B) 20. Pri Vardarju sta Staš Skube in Gregor Ocvirk, v Kielcah Blaž Janc in Uroš Zorman, ki je hkrati pomočnik trenerja, v Barceloni Jure Dolenec, v Meškovu Vid Poteko in Simon Razgor (trener vratarjev je Rolando Pušnik), v Veszpremu Dragan Gajić, Gašper Marguč, Blaž Blagotinšek in Borut Mačkovšek, pri Montpellieru Vid Kavtičnik, v Szegedu Matej Gaber, Mario Šoštarič, Dean Bombač in Nik Henigman, pri Skjernu Jan Grebenc, v Zagrebu Urh Kastelic in Gregor Potočnik. V spodnjem domu (skupini C in D) najdemo še Sebastiana Skubeta in Aljošo Rezarja pri Silkeborgu, vratarski dvojec Matevž Skok in Aljoša Čudič pri Sportingu, Januša Lapajneta pri Tatranu, Igorja Žabića in Žigo Mlakarja pri Wisli Plock ter Tineta Poklarja pri norveškem Elverumu.


Slovenija je sicer postala resnična rokometna velesila in ena največjih izvoznic talentov. S Hrvaško si deli visoko četrto mesto po številu igralcev v LP, sosednji državi jih imata kar po 45. Za primerjavo, Nemcev je 25, Srbov 20, Madžarov, ki imajo v ligi dva kluba, 22, Največ je Francozov v treh klubih, 65. Ob tem velja omeniti, da znanih slovenskih igralcev, kot so Miha Zarabec, Marko Bezjak, Urban Lesjak, Luka Žvižej, Primož Prošt, Nejc Cehte, Darko Cingesar in še nekateri drugi, letos ne bo med elito.

image
Trener Branko Tamše verjame, da bo Celju končno uspelo pustiti močnejši pečat v Evropi. FOTO: Jure Eržen