Hrvati meljejo naprej, Srbi razočarali

Hrvati so pokazali moč proti Makedoncem, Srbija je izgubila ključno tekmo z Brazilijo in praktično ostala brez možnosti za napredovanje. Nemci so oddali prvo točko Rusiji.

Objavljeno
14. januar 2019 22.05
Posodobljeno
14. januar 2019 22.09
Luka Stepančić je Makedoncem zabil tri gole. FOTO: Reuters
Berlin - Hrvati so pokazali, zakaj so najuspešnejša reprezentanca nekdanje jugoslovanske rokometne šole. Makedoncem so že v prvem polčasu dali vetra in vpisali še tretjo zmago na 26. svetovnem prvenstvu v rokometu. Makedonci so doživeli prvi poraz, a ostajajo v igri za napredovanje.

Današnji dan na 26. svetovnem prvenstvu v rokometu je prinesel nastope vseh 24 sodelujočih reprezentanc. Srbom je samo zmaga proti Braziliji ohranjala upanje na preboj v drugi del najboljših 12 reprezentanc, a je brez poškodovanega Nemanje Zelenovića niso dosegli. Južnoameričani so bili boljši, spretno so kaznovali srbske napake in polnili prazno mrežo. Kljub temu je reprezentanca Nenada Perunićića ob koncu imela priložnost za preobrat, vendar je ni izkoristila. Brazilci še lahko upajo na napredovaje, Srbija praktično ne več.

»Ne vem, kaj naj rečem ... Znašel sem se pred mentalno blokado svojih fantov, ki niso dovolj verjeli vase, očitno jih jaz nisem znal dovolj dobro pripraviti. Jaz sem največji krivec, jaz sem jih izbral,« se je s pepelom posul nekdanji zvezdnik Peruničić, a v svoj prid dodal: »Napravili smo neverjetno število tehničnih napak, na treh tekmah okrog 35. To je nedopustno, križanja, teki, držanja tekmecev, teh stvari se ne učiš v reprezentanci, ampak veliko prej.« 

26. SP v rokometu, skupina A (Berlin) – Srbija : Brazilija 22:24 (11:14), Rusija : Nemčija 22:22 (10:12), Francija : Koreja 34:23 (17:16); vrstni red: Francija 6, Nemčija 5, Rusija 4, Brazilija 2, Srbija 1, Koreja 0; skupina B (Munchen) – Islandija : Bahrajn 36:18 (16:10), Hrvaška : Makedonija 31:22 (16:11), Španija : Japonska 26:22 (10:11); vrstni red: Španija in Hrvaška po 6, Makedonija 4, Islandija 2, Bahrajn in Japonska 0; skupina C (Herning) – Tunizija : Čile 36:30 (18:15), Norveška : Avstrija 34:24 (16:13), Danska : Saudska Arabija 34:22 (17:11); vrstni red: Danska in Norveška po 6, Avstrija, Tunizija in Čile po 2, Saudska Arabija 0; skupina D (København) – Madžarska : Katar 32:26 (16:11), Argentina : Egipt 20:22 (9:8), Švedska : Angola 37:19 (19:14); vrstni red: Švedska 6, Madžarska 5, Katar, Egipt in Angola po 2, Argentina 1.


V Berlinu je bivši makedonski selektor Lino Červar v dvoboju s španskim kolegom Raulom Gonzalezom pokazal, da še ni za v staro šaro. Svetovni prvak s Hrvaško (2003) in olimpijski prvak (2004) je svoje »kavboje« popeljal do zmage z 31:22. Južni sosedje z Domagojem Duvnjakom delujejo prepričljivo, kapetan je dosegel šest golov in bil igralec tekme, zato se odsotnost Luke Cindrića niti ni poznala. Hrvati, pri katerih je blestel vratar Marin Šego, se bo z evropsko prvakinjo Španijo pomerila za prvo mesto v skupini.

Gostitelji iz Nemčije so pred 15.000 gledalci v Berlinu oddali prvo točko, osvojila jo je Rusija s selektorjem Edijem Kokšarovom. Timur Dibirov je dosegel osem golov, enega več od domačega kapetana Uweja Gensheimerja. Zadnji gol je sedem sekund pred koncem vpisal Sergej Kosorotov.

Poleg Hrvatov, Špancev, Švedov, Dancev in Norvežanov imajo po tri zmage tudi branilci naslova Francozi, ki so imeli v prvem polčasu kar nekaj težav s Korejci, s tribune pa je rojake gledal Nikola Karabatić, ki naj bi se po poškodbi vrnil za izločilne boje.

image
REUTERS Brazilci (v napadu Vinicius Teixeira) so vpisali prvo zmago na SP, Srbi je še nimajo. FOTO: Reuters


Po šestih kolih predtekmovanja se bodo najboljše tri reprezentance iz štirih skupin uvrstile v drugi del, v katerem bo 12 ekip v dveh skupinah odigralo še po tri tekme, štiri reprezentance pa se bodo uvrstile v polfinale v Herningu.

Najboljših sedem reprezentanc si bo zagotovilo nastop v kvalifikacijah za OI 2020. Slovenci po letu 2011 ne nastopajo na SP, ker so junija lani v kvalifikacijah izpadli z Madžari. Svojo mesto v olimpijskih kvalifikacijah bodo iskali na EP čez leto dni v treh državah (Norveška, Švedska, Avstrija).

image
REUTERS Timur Dibirov, ruski zvezdnik Vardarja, je bil najboljši strelec proti Nemčiji. FOTO: Reuters