Peter Mičović bo v Kopru žel, kar je sejal Veselin Vujović

Rokometaši z Obale bodo v soboto odprli sezono, na Bonifiko prihaja Kadetten Schaffhausen. V klubu pričakujejo, da se bodo v tej sezoni Aleks Vlah in drugi koprski asi dokončno razcveteli.
Fotografija: Aleks Vlah (desno), najboljši igralec Kopra, si obeta dobro sezono in komaj čaka sobotno evropsko uverturo na Bonifiki. FOTO: RD Koper 2013
Odpri galerijo
Aleks Vlah (desno), najboljši igralec Kopra, si obeta dobro sezono in komaj čaka sobotno evropsko uverturo na Bonifiki. FOTO: RD Koper 2013

Prvi izmed slovenskih rokometnih prvoligašev bo v sezono 2018/19 skočil Koper, ki bo v soboto gostil ugledno ekipo Kadetten Schaffhausen v prvem kolu kvalifikacij pokala EHF. Na Bonifiki je bilo med poletjem malo sprememb, glavna se je zgodila na klopi, Veselina Vujovića je zamenjal Peter Mičović, sicer pa je jedro ekipe ostalo skupaj.

"Koprčani bi lahko igrali z zavezanimi očmi", je pred dnevi glavno primerjalno prednost moštva z Obale izpostavil njegov nekdanji trener Zoran Jovičić, ki ima zdaj pri Gorenju ravno obratno zgodbo s številnimi novinci. Koper v prejšnji sezoni ni uresničil ciljev, v prvenstvu je zasedel četrto mesto, v pokalu EHF ni bil konkurenčen. A to ni bil razlog za prezgodnje slovo selektorja Vujovića, ki ga je motilo pomanjkanje ambicij in predvsem denarja, županu Borisu Popoviću je očital, da ni izpolnil obljub, zato je slovenski selektor raje zagrizel v visokoleteči projekt v Nišu.


 

Dobova dober obet, novinec v vratih


Pogosto se zgodi, da ekipa sadove trdega dela s karizmatičnim strokovnjakom začne žeti kasneje, ko se sprosti, in to bo skušal unovčiti 48-letni Mičović, ki je prišel iz bližnje Izole in bo želel nadgraditi igro s svojimi zamislimi. Začetek je bil spodbuden, RD Koper 2013 je pripravljalno obdobje sklenil z zmago na turnirju v Dobovi, kjer je v finalu premagal domačega prvoligaša s prepričljivih 28:20 in dvignili pokal Boga Doberška. Pred tem je sodeloval na turnirju v Doboju ter po porazih proti Tatranu Prešovu in Steauo premagal domačo Slogo in Hapoel za končno peto mesto. Dobil je tudi vse tri domače pripravljalne tekme (Ajdovščina, Kärnten, Poreč).

Koper v sezono torej vstopa s podobno zasedbo, zapustil jo je le Ivan Sever, hrvaški krožni napadalec. Edina okrepitev se je zgodila v vratih, v katera je stopil Mirza Haseljić, 26-letnik iz BiH, ki bo pod mentorstvom novega trenerja vratarjev Jureta Vrana sodeloval s Thomasom Postogno in mladim Martinom Kocjančičem.
 

Kapetan Uroš Rapotec gre pod nož


Glavno breme igre bodo nosili reprezentant Aleks Vlah, Grega Krečič, Nino Grzentič, Žiga Smolnik, Tilen Sokolič, Dani Zugan, Adam Bratković, najbolj izkušena sta Nejc Poklar in kapetan Uroš Rapotec, toda slednji čaka na operacijo kolena, zato ni znano, kaj lahko od njega v tej sezoni pričakujejo.

Mičović, ki je doslej delal predvsem z mlajšimi selekcijami, je ob imenovanju dejal, da sistema bistveno ne bo spreminjal, gradil pa bo predvsem na značaju igralcev. To bržčas pomeni, da bo karakter imel prednost pred centimetri in kilogrami, na katere je stavil Vujović, in bo igra bolj tekoča ... "V ključnih trenuitkih, ko se odločajo pomembne tekme, šteje vsebina, tj. karakter, in ne telesne značilnosti," pove Mičović, ki po odhodu Vanje Kralja v Gorenje nima klasičnega pomočnika, to vlogo bo do nadaljnjega opravljal kondicijski trener Matej Kleva.



Koprčane po novem vodi izolski trener Peter Mičović. FOTO: RD Koper 2013
Koprčane po novem vodi izolski trener Peter Mičović. FOTO: RD Koper 2013


Za Mičovića bi se sezona težko začela težje, po dveh tekmah proti Kadetten Schaffhausen, rednim udeležencem lige prvakov, bodo v ligi NLB prvi trije tekmeci Maribor, Riko Ribnica in Gorenje. Domačo sezono bi morali sicer odpreti s Celjem Pivovarno Laško, a so tekmo prestavili na oktober, ker ni bilo prostih terminov.
 

Razširjen upravni odbor


Upravni odbor (junija se je razširil na pet članov, predsedniku Aljoši Bertoku ter Vianeju Višnjevcu in Simonu Maučecu sta se pridružila Andrej Grandič in Edi Grbec) na novega trenerja ne pritiska z rezultatskimi ultimati. "Mi si vedno zastavimo visoke cilje, bistveno pa je, da vsi naredimo kar največ, kar lahko, da jih dosežemo. Če bo tako, ne bo tragedija, če cilji ne bodo uresničeni. Vsekakor želimo biti boljši kot lani, ko smo bili četrti. Na začetku je kazalo, da bo to lažje, čez poletje pa so se mnoge ekipe kar precej okrepile. Mislim, da bo liga izenačena, od drugega mesta pa vse tja do sedmega ali celo osmega bo zelo gosto. Doma si ne bomo smeli privoščiti spodrsljajev, zunaj pa se bo delala razlika," je razmišljal predsednik Bertok.

Pričakoval je, da bo imel Koper zaradi uigranosti vsaj na začetku sezone precejšnjo primerjalno prednost pred konkurenco, vendar ugotavlja, da bo prihod novega trenerja terjal nekaj časa za adaptacijo. "Mičović je ambiciozen in ima visoka pričakovanja, verjame v ekipo, uvedel je kar precej sprememb, zato bo ta morala osvojiti nov sistem in novo filozofijo," opozarja Bertok.

Glavni organizator koprske igre bo Žiga Smolnik. FOTO: Mavric Pivk
Glavni organizator koprske igre bo Žiga Smolnik. FOTO: Mavric Pivk

 

Vlah se ne boji pritiska


Visoka pričakovanja bodo povezana tudi z Vlahom, ki je nastopil na zadnjem EP na Hrvaškem. Kot pravi, se pritiska in odgovornosti ne brani. "Sigurno se malo že čuti pritisk, ne samo pri meni, ampak na celotni ekipi, da končno dokaže svojo pravo vrednost. Čas je, da se razcvetimo. To četrto mesto nam ni bilo v čast, želimo biti boljši. Radi bi se dobro odrezali tudi v pokalu EHF. Vsi skupaj že ves mesec nestrpno pričakujemo začetek sezone," je neučakan Vlah, ki občuti veliko razliko med Vujovićem in Mičovićem.

"Menjava na trenerskem stolčku je prinesla največjo razliko. Vujovića poznamo, imel je svoje zamisli, ki so nam bile sprva povsem tuje. Že na treningih smo preklopili na drugo raven. Pri Mičoviću je vse skupaj bolj sproščeno, prav to nam lahko prinese boljšo igro in rezultate. Veliko smo se naučili od 'Vuja' in bomo to želeli izkoristiti v tej sezoni," je razmišljal Vlah, eden od kopice igralcev, ki se jim izteka pogodba v Kopru. Ta sezona utegne biti tudi zanj odskočna deska: "Ne vem še, kaj bo drugo leto. Lahko ostanem tudi tukaj v Kopru. Dobro se moramo pripraviti na sezono, jo dobro odigrati in potem vse ob svojem času, ko se bo treba trezno in premišljeno odločiti, kako naprej."

Komentarji: