Plemenita tekma rožnatih prvakov

Krim Mercator in Celje Pivovarna Laško sta na Kodeljevem zbirala stare tolarske bankovce za boj proti raku dojk.

Objavljeno
05. marec 2019 21.17
Posodobljeno
05. marec 2019 23.43
Celjski reprezentant Jaka Malus ter Ukrajinka Olga Perederij (levo) in Grkinja Lamprini Tsakalou so se takole borili za žogo. FOTO: Leon Vidic
Ljubljana - Kot se za norčavi pustni torek tudi spodobi, je bila na Kodeljevem odigrana »smešna« tekma, ampak z zelo resnim in plemenitim namenom. Državna rokometna prvaka, Krim Mercator in Celje Pivovarna Laško, sta uprizorila zgodovinsko srečanje, v katerem sta bila oba spola enakopravno zastopana.

image
Mojca Senčar, častna predsednica Europa Donna Slovenija, se je dobro počutila v družbi Pokija, maskote Celja. FOTO: Leon Vidic


S tem sta podprla projekt Europa Donna v boju proti raku na dojkah. Številni obiskovalci in navijači obeh ekip so darovali stare tolarske bankovce in tudi evre za nadgradnjo programa podpore za bolnice in njihove svojce. Tekma je potekala pod častnim pokroviteljstvom predsednika republike Boruta Pahorja.
 

Rokomet in smučarski skoki z roko v roki


Prisotni so bili nekateri reprezentanti v smučarskih skokih, tudi Jernej Damjan, in nadobudni tekmovalci iz vseh skakalnih klubov, ki so prav tako sodelovali v akciji. Vsem se je posebej zahvalila Mojca Senčar, častna predsednica Europa Donna Slovenija, občinstvo pa je nagovoril tudi direktor SZS Franci Petek. Na tribuni je bilo precej znanih rokometnih obrazov, tudi nekdanji selektor Tone Tiselj in direktorja obeh klubov, Deja Doler Ivanović in Rok Plankelj.

image
Krim Mercator in Celje Pivovarna Laško sta priredila lep večer na Kodeljevem. FOTO: Leon Vidic


Ekipo Celja je formalno vodil župan Bojan Šrot, Krima ljubljanski podžupan Dejan Crnek. Prvega moža v prestolnici Zorana Jankovića ni bilo. Trenerja Uroš Bregar in Tomaž Ocvirk sta bila bolj ali manj zgolj opazovalca. Obe ekipi sta igrali z rožnatih dresih. Tekmo, ki je trajala dvakrat po 20 minut, sta sodila delegata EHF Janko Požežnik in Janko Strel. Delegatka je bila najbolj uspešna slovenska rokometašica Anja Frešer, uradni napovedovalec legendarni Ivo Milovanović.

image
Krimovke se se zabavale na Kodeljevem. FOTO: Leon Vidic


Hrusti ob brhkih dekletih brez moči


Tekma je bila nepomembna, a vseeno zanimiva. Vsak zadetek rokometašic je sprva štel tri gole, rokometašev za enega. Krožni napadalec Kristian Bećiri se je preizkusil v vlogi vratarja Krima. Prva ga je premagala Grkinja Lamprini Tsakalou za 3:0, nakar sta ekipi zamenjali čuvaja mreže, v celjska je prišla kapetanka Miša Marinček, v Krimova se je preselil hrvaški reprezentant Bećiri, 202 cm visoki in 117 kg težki igralec, ki je pokazal razkošen talent.

image
Rokometaši in rokometašice so združili moči v boju proti raku na dojkah. FOTO: Leon Vidic


Njegovi siceršnji soigralci so bili proti njemu brez moči, zato so po 10 minutah tekme spremenili pravilo, zadetek krimovk je štel samo še za dva. Ker je bila razlika še vedno prevelika, so sledile nove spremembe v prid moški ekipi, ki se v obrambi ni znala lotiti šibkejšega spola.

V drugem polčasu sta se ekipi pomešali, samo čepice so še ločevale igralke in igralce v rožnatih dresih. Rezultat je bil povsem nepomemben, zmagali so vsi, ki so prišli na Kodeljevo. Še najbolj pa žrtve zahrbtne bolezni ...

image
Rokometašice Krima Mercator in rokometaši Celja Pivovarna Laško so bili plemeniti in dobrodelni. FOTO: Leon Vidic


image
Pester program so zaznamovali tudi najmlajši rokometni navdušenci. FOTO: Leon Vidic/Delo


image
Na lepo zapolnjenih tribunah dvorane na Kodeljevem je bilo veliko zanih ljudi in rokometnih osebnosti. FOTO: Leon Vidic


image
Rak dojk je eden najbolj pogost vzrok smrti pri ženskah. FOTO: Leon Vidic