Po dnevu na off jutri z Islandijo

Slovenci so se iz Göteborga preselili v Malmö. Danska izpadla, v drugem delu tudi z Madžarsko. Kavtičnik izgubljen, a ostaja s fanti.
Fotografija: Ljubomir Vranješ uživa pri delu s slovenskimi reprezentanti. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Ljubomir Vranješ uživa pri delu s slovenskimi reprezentanti. FOTO: Reuters

Zmaga proti Švici je zaokrožila popoln prvi del 14. evropskega prvenstva za slovenske rokometaše, ki so se danes preselili v Malmö, kjer jih čakajo štiri tekme v lovu na polfinale. Prvi tekmec bo Islandija, ki je v dramatični tekmi izgubila proti Madžarski. Ta bo imela v drugem delu dve točki. Izpadla je Danska, po Franciji še ena od favoritinj.

Prvo mesto, zmaga proti Švedski in dve točki v glavnem delu vlivajo optimizem, a selektor Ljubomir Vranješ gasi evforijo in kot lajna ponavlja, da ni še nič narejenega. Slovenci bodo na igrišče spet stopili v petek v Areni Malmö, kjer so si pred štirimi leti priigrali olimpijski nastop v Riu.



»Opravili smo odlično delo. Tudi proti Švici smo imeli ves čas nadzor. Miha Zarabec se je izkazal z zadetki (6) in podajami. Z obrambo sem bil zadovoljen 50 minut, tistih 10 bomo analizirali, da se nam ne bodo ponavljale težave pri igri 7 na 6. Teden v mojem Göteborgu je bil čudovit, vsem bi se zahvalil za podporo, posebej mojim igralcem. Zdaj se selimo v Malmö, imamo dve točki, zadovoljni smo,« je po tretji zmagi povedal Vranješ, ki se je igralcem zahvalil na njim najljubši način, v hotelu je častil rundo.

»Smo na zmagoviti poti, odkar sem prevzel Slovenijo, imamo pet zmag in igramo dober rokomet, predvsem v obrambi. V Malmö odhajamo samozavestni in polni motiva. To je dobro,« gre vse po načrtih Šveda, ki je videl novo suvereno predstavo vratarja Klemna Ferlina, s 13 obrambami je bil že drugič izbran za igralca tekme, s 36 je najboljši na turnirju.
 

Raskav glas ni zaradi viskija


Vranješev glas je bil precej raskav. Prehlad, kaj drugega? »Nisem pil viskija, če ste to mislili,« se je pošalil Ljubo. »Gre za to, da želim spodbujati fante, z njimi komunicirati na igrišču. Včasih so daleč, a me morajo slišati. Glasilke popustijo,« je razložil Vranješ, ki mu v teh dneh ena besede še posebej slabo zveni: favoriti. Slovenija je po njegovem mnenju še daleč od statusa favorita … »Ali ste realisti? Ne morete biti, če mislite, da smo favoriti. Kako daleč je prišla Slovenija na EP v zadnjih 16 letih? Kje je na jakostni lestvici? Res pa je, da lahko zmagamo proti komur koli, želimo si zmagati, a favoriti nismo.«

Ljubomir Vranješ uživa pri delu s slovenskimi reprezentanti. FOTO: Reuters
Ljubomir Vranješ uživa pri delu s slovenskimi reprezentanti. FOTO: Reuters


Svoje rojstno mesto je zapustil z dobrimi občutki. »Imamo tri zmage, vse je šlo po željah. Naša samozavest je zdaj precej večja kot pred začetkom turnirja. V ekipi je čutiti pozitiven naboj. Kemija, ki smo jo imeli v Zrečah, je še vedno tu, v slačilnici, ko jemo, ko se družimo. To je zelo pomembno,« v selektorski vlogi uživa Ljubo, ki pa se je tik pred tekmo s Švico moral spopasti s prvo zares slabo novico. Na ogrevanju si je mečno mišico poškodoval kapetan Vid Kavtičnik, ki ne bo dočakal nastopa na svojem 12. velikem tekmovanju. »Smola,« je z glavo zmajeval selektor, ki bo v ekipo namesto nesrečnega Vidka vrnil bodisi Kristjana Horžena bodisi Gašperja Marguča.

Za zelo pomembnega moža se je izkazal tudi Igor Žabić. FOTO: Reuters
Za zelo pomembnega moža se je izkazal tudi Igor Žabić. FOTO: Reuters


»Zelo sem razočaran in žalosten, da ne bom mogel pomagati ekipi na igrišču. Želel sem igrati v odličnem vzdušju, ki smo ga ustvarili v ekipi,« je povedal Kavtičnik, ki ga čakajo trije tedni okrevanja. Na Švedskem ostaja do konca: »Soigralce bom spodbujal po najboljših močeh. Verjamem v njih. Dokazali so že, da zmorejo nekaj velikega.«



Proti Švici se je strelsko izkazal Nik Henigman, dosegel je štiri gole, Slovenija je dobila še enega aduta v napadu. »Veliko igralcev je dobilo priložnost, tudi jaz sem jo izkoristil. Gremo naprej, gremo v Malmö. Tri tekme, tri zmage, naprej nesemo točki. Smo polni energije, želimo še naprej zmagovati,« je odločen Ribničan, eden ključnih mož v obrambi.
 

Dovolj hotelske hrane


Slovenci so v Malmö na švedskem jugu prispeli z vlakom v času kosila in se nastanili v hotelu Scandic St. Jörgen v središču mesta, kakih 7,5 km od sodobne Malmö Arene, ki sprejme 12.800 navijačev. Treninga niso imeli, tudi druženja s sedmo silo ne. Vzeli so si dan na »off«, krepili moštveni duh, šli na sprehod po mestu in skupno večerjo v restavracijo. Dovolj hotelske hrane. Od jutri pa spet na polno. Petkovi tekmeci bodo Islandci, ki so po porazu proti Madžarski ostali brez dveh točk in so hkrati domov poslali Dance. 

Preberite še:

Komentarji: