Po uspešni sanaciji bi se spodobil še rezultatski presežek

Prvaki iz Celja Pivovarne Laško so sklenili prvi del bazičnih priprav, trener Branko Tamše je zakrpal vrzeli po odhodih štirih reprezentantov in se nadeja uspešne sezone, v kateri bo glavni izziv v ligi prvakov.
Fotografija: Branko Tamše še ni oddal lovorike, odkar je leta 2013 prišel v Zlatorog. Foto: Jure Eržen
Odpri galerijo
Branko Tamše še ni oddal lovorike, odkar je leta 2013 prišel v Zlatorog. Foto: Jure Eržen

"Dovolj je bilo trpljenja", je po koncu prvega dela priprav odleglo rokometašem Celja Pivovarne Laško. V desetih dneh sta bili v ospredju kondicija in moč, od danes naprej se začenja piljenje igralske forme za precej spremenjeno ekipo, ki bo branila vse tri domače lovorike in želela narediti tako želeni korak naprej v ligi prvakov.

Priprave so slovenski prvaki začeli 26. julija in bili sprva v zelo okrnjeni zasedbi tri dni v šolski telovadnici na Ljubečni, nakar so se preselili v Laško. Šef stroke Branko Tamše in kondicijski trener Tomaž Ocvirk sta bila do fantov neizprosna. Kot vselej. Za dobro žetev je pač treba pustiti nekaj žuljev ob setvi ...



"Ni jim bilo lahko, vročina je bila v teh dneh zares huda, v Treh lilijah pa ni klime. V teh desetih dneh je bilo razmerje 80:20 v prid telesne priprave, žoge je bilo bolj za vzorec, da se prekine monotomija. Zdaj bo razmerje obratno," je program vadbe v mestu piva in cvetja opisal Tamše, čigar ekipa je odigrala tri prijateljske tekme. Natančneje, dve tekmi in pol ... Celjani so namreč najprej premagali Savdsko Arabijo (35:23), dan zatem ob polčasu prekinili tekmo s Constanto pri vodstvu s 17:14, ker je Tamše ocenil, da so gostje iz Romunije pregrobi in ni hotel tvegati poškodb ali splošnega pretepa; v torek pa je bil v Laškem boljši Meškov Brest (29:30).

Jutri bo v Celju tekma s Köflachom, med 15. in 19. bodo pivovarji nastopili na turnirju v Strugi (Bešiktaš, Toulouse, Rabotnički), med 23. in 26. v Kanjiži (Partizan, Esbjerg in tekma za uvrstitev), 31. bo zadnja pripravljalna tekma v Veszpremu, dan prej v Centru varne vožnje na Vranskem uradna predstavitev nove ekipe.
 

Odšli štirje reprezentanti


To so zapustili štirje slovenski reprezentanti: vratar Urban Lesjak (Hannover), Borut Mačkovšek (Veszprem), Žiga Mlakar (Wisla Plock) in Matic Suholežnik (Dunkerque) ter tujca Luka Mitrović in Ivan Slišković. Okrepitve se zdijo ustrezne. V vrata je iz Gorenja prišel Klemen Ferlin, ki bo s Aljažem Panjtarjem tvoril močan tandem, na črti bo po novem zlati mladinec Kristjan Horžen iz Trima, ki mu napovedujejo lepo prihodnost, konkurenco pri organizaciji igre bo povečal največji biser velenjske šole Rok Ovniček ter za minute na igrišču tekmoval z Jako Malusem in čudežnim dečkom Domnom Makucem.

Še največja konkurenca bo na levem zunanjem položaju, kjer so Daniel Dušebajev, novinca Josip Šarac in Draško Nenadić ter najboljši strelec mladinskega prvenstva Gregor Ocvirk; tam se dobro znajde tudi Malus. Status Ocvirka, ki se zaradi prehlada (potrdil ga je klubski zdravnik Sašo Djurić) še ni pridružil pripravam, sicer ostaja malce nejasen.

Gregor Ocvirk je blestel na mladinskem EP v Celju, a v klubu ga čaka še veliko dokazovanja. Foto: Uroš Hočevar
Gregor Ocvirk je blestel na mladinskem EP v Celju, a v klubu ga čaka še veliko dokazovanja. Foto: Uroš Hočevar


"Z njim smo načeloma vse dogovorjeni in verjamemo, da bo ostal naš igralec," je izjavil predstavnik za medije Miha Pantelič o Ocvirku, za katerega bi lahko bila prihajajoča sezona odlična odskočna deska, če bi le dobil priložnost. Glede na to, da bo Dušebajev po sezoni zapustil Zlatorog in da ima Šarac zdaj že kar resne težave s kolenom, bi jo lahko. Tamše pravi, da nanj računa: "To sem mu povedal že pred leti in pri meni se ni nič spremenilo. Vse čestitke za nastope na mladinskem EP, toda treba se je zavedati, da je liga prvakov vsaj razred ali dva višje tekmovanje, pri meni pa največ šteje obramba. Vsi igralci si svoj status in minutažo izborijo izključno na treningih, pri Gregorju se je po euru očitno sesul imunski sistem in je že izpustil en teden. Če bo želel nadoknaditi zamujeno, ga čaka še veliko trdega dela," je igralcu, ki so ga Celjani v zadnjih letih posojali naokrog, sporočil Tamše.
 

Tamše stavi na Grošlja


Če je na levi strani gneča, pa je na desni ni. Breme bo ležalo na dveh mladih fantih, 20-letnih Maticu Grošlju in Branku Vujoviću. Bosta zmogla? "Bosta. O tem sem prepričan, če se le ne bodo vmešale resne poškodbe. Zato sem vodstvu kluba predlagal, da ostanemo pri teh dveh fantih, v katerih je ogromen potencial in ga želim razviti. Grošelj bo po mojem mnenju kmalu postal eden ključnih igralcev v reprezentanci. Ob tem smo na treningih priključili dva mladinca, Tadeja Kljuna in Matica Košca, izkazal se je tudi še mlajši levičar Tim Cokan," se na produkte znamenite celjske rokometne šole zanaša 40-letni Tamše, ki je poleti pridobil naziv "master coach" in bo želel v tej sezoni še osmič zapored, petič s Celjem, osvojiti naslov državnega prvaka.

Novinec v strokovnem štabu je Aleš Anžič, ki bo na mestu trenerja vratarjev nasledil legendo Hermana Wirtha; okrepila se je tudi pisarna, v začetku julija je direktorsko mesto prevzel Rok Plankelj. S prvim avgustom je nastal uradni fan klub, t. i. CLUB1946 s tremi paketi, ki prinaša članom mnoge ugodnosti. Bolj pomembno je, da so 21-kratni prvaki dosegli poravnavo z nekdanjim vratarjem Gorazdom Škofom in tako po dolgem času nimajo več odprtih pravnih zadev. Sanacija je bila po besedah predsednika kluba Jerneja Smisla včeraj po štirih letih tudi uradno končana, dolgov ni, proračun celotnega pogona kluba naj bi bil okrog 1,5 milijona evrov.
 

Prva tekma 5. septembra


Pivovarji v tej sezoni ne bodo igrali v ligi SEHA, saj bo slovenska liga spet enotna od začetka, kar pomeni, da bodo obremenitve vendarle manjše, manj bo potovanj in več časa za trening. Cilj je ubranitev vseh treh domačih lovorik, superpokalne (5. septembra bo v Novem mestu prva tekma sezone s Krko), prvenstvene in pokalne.



Seveda pa navijači najbolj nestrpno čakajo začetek lige prvakov. Celjani so že štirikrat zapored obtičali v skupinskem delu, tokrat bi bil skrajni čas, da jim uspe preboj v osmino finala, kar bi bilo zelo koristno tudi za slovenski "rating" pred nastankom novega elitnega tekmovanja z letom 2020. Skupina se zdi dokaj ugodna, tekmeci bodo Paris SG, Nantes, Flensburg, Pick Szeged, Skjern, Zagreb in Motor Zaporožje. Vsaj dva bodo Celjani morali preskočiti, če želijo ujeti izmuzljive izločilne boje ...

Jaka Malus je v prejšnji sezoni storil ogromen korak naprej in bo eden nosilcev igre Celja v ligi prvakov. Foto: Leon Vidic
Jaka Malus je v prejšnji sezoni storil ogromen korak naprej in bo eden nosilcev igre Celja v ligi prvakov. Foto: Leon Vidic

Komentarji: