Po zasuku na EP tudi z Gajićem in s Skubetom

Poškodbi Jureta Dolenca in Klemna Cehteta porušili načrte Veselinu Vujoviću. Na Poljskem štirje novinci.

Objavljeno
14. januar 2016 00.48
Peter Zalokar
Peter Zalokar
Laško – Kako opoteča je športna sreča! Še preden se je začela predstavitev rokometne reprezentance pred odhodom na EP, je med sedmo silo završalo. Slaba vest, da se je Jure Dolenec poškodoval, je sprožila ugibanja o njegovi zamenjavi. Izkazalo se je, da bo to vendarle Dragan Gajić, ki ga je selektor Veselin Vujović na splošno začudenje dan prej prečrtal s seznama. V Vroclav je kot 17. potnik odpotoval še en »tehnološki višek« Sebastian Skube.

Z izjemo uvodne smole Klemna Ferlina, ki okreva po operaciji kolena, so trije tedni priprav v Zrečah minili brez stresov in zdravstvenih tegob, kakršnih smo bili vajeni v prejšnjih letih. Zadnja dneva pa sta prinesla nekaj šokov, po katerih si reprezentanti čustveno še niso povsem opomogli. Najprej je selektor Vujović presenetil in s seznama udeležencev prvenstva poleg Urbana Lesjaka in Simona Razgorja prečrtal standardne člane Miho Žvižeja, Sebastiana Skubeta in Dragana Gajića, nakar je večer prinesel nov zasuk. S treninga je z bolečinami v zadnji stegenski mišici odšepal Dolenec, številka 1 na desnem zunanjem položaju. Ker je jutranji pregled potrdil, da je stvar hujše narave, je direktor reprezentance Uroš Mohorič poklical Gajića, ki je bil silno razočaran, ker se mu je Vujović tako zlahka odrekel. Toda najboljši strelec zadnjega SP v Katarju je s cmokom v grlu sprejel naknadno povabilo in tako bo igralec, ki je v zadnjih mesecih dvignil največ prahu med vsemi, ob Gašperju Marguču tvoril sanjsko navezo na desnem krilu; Vid Kavtičnik pa bo ob Davidu Miklavčiču moral prevzeti breme na desni strani zunanje vrste.

V varilnici Pivovarne Laško, dolgoletnega sponzorja Rokometne zveze Slovenije, se je objektivom nastavljalo 17 od 22 igralcev, ki so sodelovali v pripravah. Tudi nesrečni Dolenec, ki utegne v Vroclav priti v drugem delu EP, če se bo Slovenija vanj uvrstila in če bo pravočasno zacelil poškodbo, ter Sebastian Skube kot zasilna rešitev, saj se je pri Klemnu Cehtetu poškodba komolca v desni, strelski roki, izkazala za resnejšo, kot se je sprva zdelo. Ni pa bilo Gajića, ki je takoj po torkovi slabi novici zapustil slovenski tabor.

Ambicije ostajajo visoke

»Ko smo to najmanj pričakovali, so nastopile težave. S seznamom sem se trudil čakati do konca, pa se je izkazalo, da sem bil še vedno preuranjen. Dolenec žal ne bo mogel odpotovati z nami, kar je velik udarec. Zaradi Cehtetovih težav pa sem se odločil, da s seboj odpeljem 17 igralcev, tudi Skubeta, ki lahko dobro zakrpa vrzel na levi strani napada. Na kraju samem pa se bomo odločili, kdo od njiju bo stopil na igrišče,« je pojasnil Vujović, ki ima po pravilih EHF pravico do treh menjav med prvenstvom.

Kljub zadnjim nevšečnostim Črnogorec še zdaleč ni črnogled pred EP, ki ga bo Slovenija začela v soboto zvečer v Vroclavu proti Švedski: »Optimizem nas nikakor ni zapustil, na Poljsko se odpravljamo z željo, da odigramo zelo dobro. Vse skupaj je še najbolj porušilo moje trenerske načrte, kakovost igralcev pa ni sporna in verjamem, da jo bo končni rezultat potrdil.«

Kapetan Uroš Zorman, ki bo vendarle imel ob sebi 'Gajota', najboljšega prijatelja, ni bil gostobeseden. »Ne bom veliko filozofiral, lahko samo obljubim, da bomo na igrišču pustili srce, kaj nam bo to prineslo, pa bomo videli,« je dejal 36-letni član Kielc, ki bo svoje sedmo evropsko prvenstvo odigral v deželi, v kateri si služi kruh.

Slovenci se bodo že danes popoldne nastanili v Vroclavu in zvečer opravili trening v Stoletni dvorani. Prvi nastop na velikem tekmovanju bodo dočakali kar štirje igralci: Darko Cingesar, Matevž Skok, Vid Poteko in Miha Zarabec. Tudi slednjemu je odleglo, ko je Vujović sporočil odločitev. »Nihče ni mogel biti prepričan, da bo šel na EP. Vsi smo morali krvavo trenirati in se dokazovati, da smo si prislužili mesto med izbranci. Malce smo pretreseni zaradi zadnjih dogodkov, vendar že ob prvem sodnikovem pisku bo pozabljeno vse, štele bodo samo zmage,« je odločen Zarabec, ki že komaj čaka tekmo s Švedi, četudi ne more biti prepričan, kakšna bo ob Zormanu in Deanu Bombaču njegova vloga. »Pomembno mi je samo, da sem zraven. Na tem EP se lahko ogromno naučim, to je velika priložnost zame. Ne obremenjujem se z vprašanjem, koliko časa bom preživel na igrišču. Vsako minuto bom skušal izkoristiti in upravičiti zaupanje selektorja. Še najbolj pomembno pa je, da Slovenija zmaga, za začetek že takoj proti Švedski.«