Popoln razpad obrambe prinesel novo ničlo

Celje je zapravilo pet golov prednosti in proti Aalborgu izgubilo še tretjič v ligi prvakov.

Objavljeno
29. september 2019 19.50
Posodobljeno
29. september 2019 20.14
Kristjan Horžen je bil v prvem polčasu odličen, v drugem pa kot vsa celjska ekipa neprepoznaven. FOTO: Slavko Kolar
Celje - Rokometna tekma traja 60 minut in na koncu zmagajo – Danci. Najboljši klub iz dežele olimpijskih in svetovnih prvakov je v drugem polčasu nadoknadil pet golov zaostanka, zlomil obrambo Celja Pivovarne Laško in prišel do tretje zmage v ligi prvakov. Celjani upravičeno obžalujejo zamujeno priložnost za prvo točko. Ravno na takšnih tekmah so v zadnjih letih izgubljali možnosti za osmino finala.

V prvem polčasu so slovenski prvaki pokazali svoj maksimum. Obramba je bila sijajna in v pomoč razpoloženemu Klemnu Ferlinu, steklo je tudi v napadu in najboljši igralec prvega dela Kristjan Horžen je v 19. minuti zadel za 9:5. Niti igre sta dobro povezovala Patrik Leban in Domen Makuc, ob njiju sta imela dobre strelske občutke Josip Šarac in portugalski novinec Diogo Silva.

image
Gal Marguč je dosegel zadnji gol za Celje. FOTO: Slavko Kolar


Kapetan David Razgor je v 25. minuti požrtvovalno ukradel žogo in potem zadel za 12:8, med odmorom so bili gledalci zadovoljni z videnim in so si obetali prvo zmago v ligi prvakov. Celjski napad je bil v prvih 30 minutah odličen, kar 74-odstoten (Aalborg 56 %), gostitelji so storili zgolj tri tehnične napake in prejeli vsega 10 golov.
 

Šarac in Silva pri strelu


19
golov so v drugem polčasu prejeli Celjani, v prvem zgolj 10.


Na začetku drugega dela prav nič ni kazalo na zasuk v celjsko škodo. Hrvat Šarac je z novim projektilom vodstvo zvišal na 16:11 in gledalci so že začeli proslavljati pomembno zmago. Bilo je močno preuranjeno. Od mlade celjske ekipe je bilo mogoče pričakovati velika nihanja in nihaj navzdol je bil zelo močan.

Celje Pivovarna Laško : Aalborg 28:29 (14:10)

Dvorana Zlatorog, gledalcev 2500, sodnika Nikolić in Stojković (Srbija).
Celje: Ferlin, Vujović; Cvetko, Razgor 2, Marguč 3, Šarac 6, Grošelj, Poteko 2, Žabić, Silva 6, Kodrin, Horžen 3, Grebenc 1, Makuc, Leban 4 (3), Novak; Aalborg: Aggefors, Saeveraas; Jakobsen 2, Smarason 2, Norlyk, Sönnichsen, Barthold 2, Liaba 4, Jensen 5, Ellebaek 2, Marcher 4, Christiansen 1, Møllgaard 4, Antonsen, Juul-Lassen 3; sedemmetrovke: Celje 3 (3), Aalborg 5 (3); izključitve: Celje 6, Aalborg 10; rdeči karton: Jensen (58).

Drugi izidi v skupini A – Zagreb : Barcelona 19:36 (9:21; Špende 3, Hrastnik in Stojnić po 2, Vlah 0; Dolenec 0), Elverum : Paris SG 22:25 (9:13), Pick Szeged : Flensburg 24:24 (12:12; Bombač 1, Gaber, Henigman in Šoštarič 0); vrstni red: Alborg in PSG po 6, Flensburg 5, Barcelona 4, Pick Szeged 3, Elverum, Celje in Zagreb 0.


Kar naenkrat je Aalborg, ki je pred tem za 10 golov premagal tako Elverum kot Zagreb, začel igrati kot dobro naoljen stroj, celjska obramba pa je razpadla na prafaktorje, za njo pa je ugasnil tudi Ferlin. Danci so že po nekaj sekundah našli luknje v domači obrambi in zlahka prihajali do golov. Po delnem izidu 1:5 je bilo le še 17:16. Celjani so si v napadu še nekako ustvarjali priložnosti, še naprej sta bila razpoložena edina tujca Šarac in Silva, toda obrambe ni bilo več nikjer.

image
Vid Poteko je v na začetku tekme dvakrat zadel v polno. FOTO: Slavko Kolar


Leban je s sedmih metrov razliko še dvignil na 22:19 (45. minuta) in Šarac je s šestim golom zadel za 22:20 (50. minuta), toda vse bolj jasno je postajalo, da imajo Danci boljše karte v rokah. Nasmejala se jim je tudi športna sreča. Do prvega izenačenja so prišli, ko je mladi Miljan Vujović ubranil 7-metrovko, vendar se je žoga odbila naravnost v roke Busterju Lasnnu-Juulu. Naslednji gol za popoln preobrat je zabil Mishels Liaba in Aalborg je kmalu prišel do vodstva z 28:26.
 

Strel Makuca v vratarja


Toda drame še ni bilo konec, Celjani so vendarle strnili vrste, Silva in Gal Marguč sta zmogla izenačenje. Do konca je ostala dobra minuta, v kateri je zmagoviti gol za Dance s šestih metrov dosegel Benjamin Jakobsen, zasedbi trenerja Tomaža Ocvirka pa v zadnjem napadu ni uspelo osvojiti velike točke. Strel Makuca je zaustavil vratar in veselje gostov je bilo zasluženo.

image
Jan Grebenc si je lani kruh služil na Danskem. FOTO: Slavko Kolar


Aalborg je v prvem polčasu dosegel 10 golov, v drugem pa skoraj dvakrat toliko in ostaja na vrhu lestvice skupine A. Celjani pa ostajajo pri ničli v družbi Elveruma in Zagreba, ki bosta očitno edina tekmeca za zadnje mesto v izločilnih bojih.

Razočaranje je bilo veliko, tudi pri Marguču, strelcu zadnjega celjskega gola. »Za takšno predstavo v drugem polčasu si kaj drugega nismo niti zaslužili. Razpadli smo se v obrambi, enostavno nismo mogli zaustaviti niti enega napada Aalborga. Škoda, saj smo bili v prvem delu zares na visoki ravni. Žal mi je tudi za navijače, ki so bili super.«

Tomaž Ocvirk: »Čestitke Aalborgu za zasluženo zmago. Ves čas smo v pripravi na tekmo poudarjali, da moramo biti agresivni, prekinjati njihove napade, kar smo v prvem polčasu počeli odlično. V drugem pa povsem obrnjena slika, s 17 prekrškov v prvem delu smo padli le na 6 v drugem, izgubljali smo vse duele na igrišču in vse to je pripomoglo k preobratu ter zmagi Dancev.«

Josip Šarac: »Čestitam Aalborgu, ki nas je v drugem polčasu nadigral. V prvem smo bili agresivni, odličen je bil Ferlin, potem pa smo padli, ne vem, zakaj nismo več igrali tako, kot smo se dogovorili. Brez agresivnosti so nam povzročali težave, mi pa se nismo uspeli sestaviti in gostje so to izkoristili.«