Pred rovovsko bitko spet znane zakulisne igrice

Celjani bi si lahko v Zagrebu že priigrali vstopnico za osmino finala. Nakup vstopnic iz Slovenije je blokiran, ampak podpora gostom bo glasna. 
Fotografija: Tudi v Zagrebu se obeta rokometni boj na okopih, kakršen je bil v nedeljo v Zlatorogu. FOTO: Tomi Lombar/Delo
Odpri galerijo
Tudi v Zagrebu se obeta rokometni boj na okopih, kakršen je bil v nedeljo v Zlatorogu. FOTO: Tomi Lombar/Delo

Dvaindvajseta rokometna klasika med Zagrebom in Celjem Pivovarno Laško lahko nocoj (18) v zagrebški Areni odloči, kdo izmed tradicionalnih rivalov bo nastopil v osmini finala lige prvakov, a samo, če bodo Slovenci prvič doslej iz hrvaške metropole vzeli ves plen. Če bodo še enkrat več klonili, se bo položaj v skupini A močno zapletel.

Celjani, ki so v polnem Zlatorogu v nedeljo moštvo slovenskega selektorja Veselina Vujovića premagali s 24:22, se nadejajo glasne podpore, 110 vstopnic je klub že razdelil Florijanom, še kakšnih 200 navijačev naj bi po besedah predstavnika za medije Mihe Panteliča prišlo v svoji režiji, se je pa že zgodil zaplet, saj je bil na portalu ulaznice.hr nakup iz Slovenije iz neznanega razloga blokiran.



V Celju so morali ves dan sprejemati klice zgroženih navijačev. »To je smešno, očitno je znak, da se v Zagrebu tresejo. S temi stvarmi se ne obremenjujemo, me pa žalosti, ker se v Zagrebu poslužujejo takšnih trikov, saj je cilj obeh klubov, da imamo polne dvorane. Pri nas so vedno vabljeni vsi navijači ne glede na to, od kod prihajajo,« se je pridušal direktor Rok Plankelj in dodal, da bodo moštvo zaščitili pred zunanjimi vplivi.
 

Sodita Čeha


Igric, takšnih in drugačnih, so Celjani že vajeni in jih ne bi smele iztiriti. Za razliko od Zagrebčanov, ki so noč pred tekmo preživeli v Thermani Laško, bodo na Hrvaško odpotovali na dan tekme, kar prinaša določeno tveganje, v zakup morajo vzeti birokratske zaplete na meji, kot nazadnje, ko so morali dolgo čakati na policijsko spremstvo, kar jim je pokvarilo rutino.

V Zagrebu bo 110 Florijanov. FOTO: Tomi Lombar/Delo
V Zagrebu bo 110 Florijanov. FOTO: Tomi Lombar/Delo


Ekipa trenerja Tomaža Ocvirka se tudi ne sme ukvarjati s sodnikoma, ki prihajata iz Češke (Vaclav Horaček, Jiri Novotny), je pa zanimivo, da so v zadnjem desetletju na derbijih v Zagrebu vselej pravico delili vzhodnjaki (Romuna v sezoni 2013/14, Črnogorca v 2015/16, Belorusa v 2016/17 in Rusa v 2018/19), pri katerih je precej verjetno, da bodo sodili bolj domačinsko od kolegov z zahoda ali severa. V Celju sta sodila Španca. Alfa in omega zagrebškega in hrvaškega rokometa Zoran Gobac je še vedno mojster ribarjenja v kalnem ...

Celje ima na polovici rednega dela štiri točke, Zagreb ostaja pri eni. Če bi se razlika povečala na pet točk, bi bilo šesto mesto praktično oddano, če bi se zmanjšala na eno, pa bi bili že v prednosti hrvaški prvaki, ki bodo potem še gostili premagljiva tekmeca Elverum in Aalborg.



Tomaž Ocvirk bi spisal zgodovino, če bi Celju prinesel prvo zmago v Zagrebu. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Tomaž Ocvirk bi spisal zgodovino, če bi Celju prinesel prvo zmago v Zagrebu. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo


Pivovarji morajo zato storiti vse, da bi prvič od osamosvojitve iz Zagreba odnesli obe točki. Doslej jim je uspelo iztržiti le eno, zdaj že davnega leta 2000, ko se je končalo z neljubimi scenami, med drugim je vratar Dejan Perić med intervjujem dobil pljunek v glavo, novinarja Večera je v glavo zadela ročna ura, veslač Luka Špik je prejel udarec in požel kup žaljivk.
 

Makuc na operacijo


Čustva niso več razgreta, je pa napetost mogoče čutiti, vložek je velik. Kdor bo šel v izločilne boje, bo imel tudi argument več, ko bodo na Dunaju delili vstopnice med elito tudi v naslednji sezoni, ko se bo LP reformirala. Celjani verjamejo, da imajo boljšo ekipo in več rezerv v igri, zelo dobrodošel bi bil Domen Makuc, ki bi s svojo hitrostjo znal preigrati obrambo 5-1, a Ocvirk se je moral sprijazniti s slabo novico, da bo 19-letni biser moral na artroskopijo kolena, zato je za prvi del sezone izgubljen.

Veselin Vujović napoveduje rovovsko bitko. FOTO: Tomi Lombar/Delo
Veselin Vujović napoveduje rovovsko bitko. FOTO: Tomi Lombar/Delo


Vujović ima skrb manj. »To bo verjetno podobna tekma kot v Celju, rovovski vojni rokomet. Upam, da je veliko Hrvatov videlo, kakšno podporo so imeli Celjani, in bodo uprizorili podobno vzdušje. Imamo znanje, željo in kakovost za zmago,« se obratne zgodbe nadeja Črnogorec.
 

Favorit Zagreb


Stavnice dajejo prednost domačim levom. Na slovenskih je količnik za zmago Zagreba 1,6, za zmago Celja 2,65. Pri tujih hišah je razlika še bolj izrazita – 1,30 : 3,20. Vendar celjski vitezi verjamejo, da bodo premagali urok. »Tako psihološko kot tudi fizično nas čaka težka tekma, zmagal pa bo tisti, ki si bo bolj želel uspeha,« pravi celjski vratar Klemen Ferlin.


 

Preberite še:

Komentarji: