Premiera v Rdeči dvorani uspešna, Gorenje strlo švedski oreh

Velenjčani so z desetimi goli Matica Verdinka in šestimi Nikole Špelića premagali Alingsas in se uvrstili v drugi krog kvalifikacij za pokal EHF. Naslednji tekmec prihaja iz Poljske.
Fotografija: Matic Verdinek je proti Alingsasu dosegel deset golov. FOTO: Mavric Pivk
Odpri galerijo
Matic Verdinek je proti Alingsasu dosegel deset golov. FOTO: Mavric Pivk

Veliko olajšanje so občutili rokometaši Gorenja, njihovi šefi in navijači. Po lanski zelo slabi sezoni nihče ni vedel, kaj lahko pričakujemo od nove ekipe pod vodstvom Zorana Jovičića. Tudi poraz na Švedskem s tremi goli ni dal jasnega odgovora, ponudila pa ga je povratna tekma, na kateri so bili Velenjčani kos izzivu in so se z zmago z 28:22 prebili v drugi krog kvalifikacij za pokal EHF.

Gorenje je v sezoni 2014/15 nastopilo na sklepnem turnirju po moči drugega evropskega tekmovanja in v Berlinu osvojilo četrto mesto, po dveh sušnih evropskih sezonah se je lani dobro držalo v spodnjem domu lige prvakov in tudi letos utegne imeti pestro mednarodno izkušnjo.



Na uverturi v Rdeči dvorani je preskočilo kar visoko oviro, saj je Alingsas veljal za težkega tekmeca. V drugem krogu se bodo Velenjčani pomerili s poljsko ekipo Gwardia Opole, ki naj bi bila na papirju šibkejša od Alingsasa. V prejšnji sezoni jo je iz pokala EHF izločil Koper. Če bodo Velenjčani uspešni, lahko ob ugodnem žrebu premagajo tudi tekmeca v tretjem krogu in se uvrstijo v spomladanski skupinski del, kar bi bila velika stvar za pomlajeno in cenejšo zasedbo "os".
 

Matic Verdinek za desetico


Gorenje je že v prvem polčasu izničilo zaostanek iz Švedske, v drugem pa je bil dvoboj odprt vse do 57. minute pri izidu 24:21, nakar je na veselje domačih navijačev gostujoči rokometaš Samuel Lindberg ob igralcu več zgrešil prazna vrata. To je bil ob zapravljeni sedemmetrovki gostov malo pred tem (izkazal se je mladi Miljan Vujović) ključni trenutek, ki je jeziček na tehtnici nagnil na slovensko stran.

Reprezentant Matic Verdinek, ki ga ni ovirala bolečina v zadnji stegenski mišici, je obnovil želeno prednost, ko se je z levega krila prikradel na šestmetrsko črto in kronal lepo podajo Aleksa Kavčiča. Slednji je v odsotnosti Andraža Keteja (zaradi bakterijske okužbe bo še dva nekaj tednov na antibiotikih) zadolžen za organizacijo igre in nova vloga mu kar ustreza, čeprav je bil pri Loki bolj vajen tresti mreže z levega zunanjega položaja.



Švedom se je tekma podrla, po novi napaki je povratnik v velenjske vrste, novi kapetan David Miklavčič, zdrvel v nasprotni napad in zadel za 26:21. Delo sta dokončala 20-letni Ibrahim Haseljić, ki je dosegel prva gola v mednarodni konkurenci, in z desetim zadetkom nezaustavljivi Verdinek (izkoristek strelov 10:11). S šestimi je bil nezgrešljiv Nikola Špelić, Aleks Kavčič se je izkazal s petimi, vratar Emir Taletović pa je zbral 11 obramb. Gorenje je imelo kar 80-odstotno učinkovitost strelov, Alingsas zgolj 52-odstotno.

Tretja ekipa prejšnje sezone slovenskega prvenstva bo 6. oktobra v drugem kolu pokala EHF gostila Gwardio Opole, pred tem jo čaka nekaj tekem v ligi NLB, začenši s sredino pri Jeruzalemu.

Novi trener črno-rumenih Zoran Jovičić si boljšega štarta ne bi mogel želeti. "Dobro smo se pripravili na tekmeca in storili manj napak kot na Švedskem. Ekipo so v ključnih trenutkih dvignili navijači. Fantje so prikazali neverjetno borbenost. Zdaj gremo naprej, časa za slavje ni, že v sredo nas čaka zelo težak štart v domačem prvenstvu," je povedal Jovičić, pred tem trener Kopra in Slovana.

Komentarji: