Prerojeni Leban: Flensburg bo občutil celjsko slogo

Nova moč Celja Pivovarne Laško si v nedeljo v Zlatorogu obeta sanjski debi v elitnem tekmovanju.
Fotografija: Patrik Leban je s Celjem že osvojil superpokal. FOTO: Leon Vidic
Odpri galerijo
Patrik Leban je s Celjem že osvojil superpokal. FOTO: Leon Vidic

Bolje pozno kot nikoli. Patrik Leban je ravno dopolnil 30 let in bo v nedeljo debitiral v ligi prvakov. Tekmec v Zlatorogu bo več kot mikaven, nemški prvak Flensburg. Od novega organizatorja igre bo v marsičem odvisna sezona Celja Pivovarne Laško.

Pivovarski orkester je že imel Primorca za dirigenta, svojčas sta ritem narekovala Vasja Furlan in Nejc Poklar, a prvič bodo Celjani igrali pod taktirko dveh »zahodnjakov«, Lebana in mladega Domna Makuca. »Že drži, ampak po slogu igre sva si zelo različna. Domen je eksploziven, hiter, pred njim je lepa prihodnost. Razlika v letih je kar precejšnja. Jaz sem tukaj, da umirim konje in stopim na žogo, kadar bo potrebno. Verjamem, da bova dobra kombinacija, zelo se spoštujeva,« želi izkušnje unovčiti Leban, ki je v Celje prišel prek Krke, Ribnice in Našic.

V sezoni 2017/18 je Patrik Leban dobro igral za Nexe, v prejšnji sezoni pa je povečini grel klop. FOTO: SEHA
V sezoni 2017/18 je Patrik Leban dobro igral za Nexe, v prejšnji sezoni pa je povečini grel klop. FOTO: SEHA


Še spomladi je bil na F4 lige Seha v Brestu videti kot kup nesreče, sezono pri Nexeju iz Našic je presedel na klopi in izgubil veselje do športa. Zdaj se v njegovih očeh spet iskri, prihod v Celje je zanj izziv kariere ... »Res sem bil na tleh, samozavest na najnižji ravni. Povabilo iz Celja je bilo kot dar z neba,« je novo priložnost dobil Leban, ki so mu pred leti odlične igre v Ribnici prinesle reprezentančni klic, ampak po odhodu na Hrvaško je izginili iz Vujovićevega radarja.

»Nekateri morda mislijo, da sem že dal iz sebe, kar sem imel, ampak jaz sem prepričan, da še nisem povedal vsega. Moram se še dvigniti, dobiti še več samozavesti. Trdo delam, na treninge prihajam nasmejan. S fanti smo se super ujeli, od prvega do zadnjega. Samo še uigrati se moramo, novih je osem igralcev, veliko je mladih, potreben je čas,« pove Leban, ki se je z bolj izkušenimi kolegi, Davidom Razgorjem, Vidom Potekom in Klemnom Ferlinom dogovoril, da bodo povezovali garderobo: »Že če bosta šla dva igralca na drugo stran, bomo v izgubljenem položaju.« 
 

Primerjava z Zormanom


Po slogu igre in pojavi spominja na Uroša Zormana, ima tisto potezo več, ki loči povprečneže od mojstrov. Primerjava mu godi, a se zaveda, kam je posegel veliki Zut. »Uroš je samo eden, zame najboljši srednji zunanji na svetu, moj vzornik,« želi biti Leban vsaj približno tako dober kot Zorman, ki je Celju leta 2004 prinesel evropsko slavo.

Patrik Leban se je najbolj izkazal v dresu Ribnice. FOTO: Tomi Lombar
Patrik Leban se je najbolj izkazal v dresu Ribnice. FOTO: Tomi Lombar


Še ena lastnost jima je skupna, nesebičnost na igrišču. »Ni mi pomembna osebna statistika. Raje vidim, da sta levi in desni 'bek' dosegla po pet golov in še 'pivot' tri, kot pa da sam zabijem sedem golov in izgubimo,« pove sogovornik, ki bo imel okrog sebe dovolj nadobudnih fantov. Josip Šarac, Diogo Silva in Makuc že vrsto let blestijo v mlajših selekcijah in čas je za njihov karierni preskok, tukaj sta tudi Jan Grebenc, Lebanov tovariš iz Ribnice, in Matic Grošelj, od katerega po koncu težav s poškodbami pričakujemo meteorski vzpon. Na črti bosta ob povratniku Vidu Poteku na Lebanove asistence čakala zlata mladinska reprezentanta Kristjan Horžen in Stefan Žabić.
 

Moč v kolektivu


Celjska moč bo ob odsotnosti zvezdnikov slonela na moštvenem duhu. »Tukaj ne rečemo kar tako, vsi za enega, eden za vse. V slačilnici vlada odlična kemija, vsi igralci smo prijatelji tudi zunaj igrišča in to se mora poznati. Že na treningih se vidi pravi tekmovalni naboj,« je nad vzdušjem v selekciji trenerja Tomaža Ocvirka navdušen Leban, ki ne skriva vznemirjenosti pred vročim debijem s Flensburgom: »Seveda čutim pozitivno tremo, to je dober znak. Vsi v ekipi komaj čakamo, da navijačem pokažemo, česa smo sposobni.«

Flensburg je sicer sinoči izgubil nemški derbi s Kielom s 24:28. To je bil njegov prvi poraz v sezoni.

Po slogu igre Patrik Leban spominja na Uroša Zormana. FOTO: SEHA
Po slogu igre Patrik Leban spominja na Uroša Zormana. FOTO: SEHA

Preberite še:

Komentarji: