Prvak Gaber ve, kako ukrotiti Madžare

Pick Szeged s tremi slovenskimi legionarji je prekinil desetletno vladavino Veszprema na Madžarskem.
Fotografija: Matej Gaber ni bil prizanesljiv do igralcev Veszprema. Foto: AFP
Odpri galerijo
Matej Gaber ni bil prizanesljiv do igralcev Veszprema. Foto: AFP

Če je v Sloveniji že vse odločeno v prid Celja Pivovarne Laško in je Gorenje že veliko pred petkovim zadnjim derbijem še enkrat več ostalo praznih rok, so na sosednjem Madžarskem do zadoščenja prišli vsaj trije nekdanji velenjski igralci iz Pick Szegeda, ki so vzeli naslov Veszpremu s tremi Celjani.

Staš Skube, Mario Šoštarič in Matej Gaber so se veselili prvenstvene lovorike, potem ko je Pick Szeged v Veszpremu ubranil prednost štirih golov (28:32) in po sladkem porazu s 26:29 šele tretjič postal madžarski prvak, prvič po letu 2007!



Tako se je končala desetletna vladavina 25-kratnega šampiona Veszprema, ki se mu je sezona povsem podrla. Trener Ljubomir Vranješ, ki je pred sezono zamenjal Xavija Sabateja, se je znašel pod plazom kritik, navijači so Švedu srbskih korenin, ki se je izkazal v Flensburgu, po nemško vzklikali: "Nasvidenje!".

Gašper Marguč ni mogel pomagati rojakoma Blažu Blagotinšku in Draganu Gajiću. Zakaj? "Zaradi omejitve števila tujcev v madžarski ligi sem moral tekmo gledati s tribune," je pojasnil Marguč in športno priznal, da je bil Pick boljši.


Nepopisno slavje v mestu salam


Igralci Veszprema so bili finančno kaznovani po izpadu iz lige prvakov (v osmini finala jih je izločil Skjern), zdaj jih utegne doleteti še kaj hujšega. Na drugi strani je bilo slavje v Szegedu nepopisno.

"Bil je že čas. Enajst let so navijači čakali na ta trenutek. Lepo jih je bilo gledati, ko so bili tako veseli. Že takoj po tekmi v nedeljo nas je po vrnitvi v Szeged pričakala nepregledna množica," je bil nad sprejemom in kasnejšim slavjem navdušen Gaber, ki je končal drugo sezono na Madžarskem, pred tem je bil štiri leta v Montpellieru.


Vranješ na dno Blatnega jezera?


Vranješ bo imel popravni izpit, verjetno ključnega, če želi ostati nad gladino Blatnega jezera, junija, ko bo v vlogi selektorja madžarske reprezentance skušal na dveh tekmah premagati Slovenijo v kvalifikacijah za SP in oprati madež po blamaži na EP, kjer so Madžari že po treh tekmah zapustili Varaždin.

Da bi ostal trener Veszprema, je malo verjetno. Od trojice Slovencev pri Picku si zgolj Gaber obeta nastop v Kopru (9. junij) in Veszpremu (13. junij). Na letošnjem hrvaškem euru ga ni bilo, ker si je na začetku priprav zlomil kost v stopalu. Zdaj bo spet eden od glavnih žezel selektorja Veselina Vujovića, ki je v odsotnosti Gabra, Jureta Dolenca in Nika Henigmana videl glavne razloge, zakaj Slovenija ni posegla višje od osmega mesta.


Bezjak bo stisnil zobe


Zdaj so vsi trije nared, dobra novica je tudi, da se je Marko Bezjak vendarle odločil sodelovati v zadnji akciji sezone, čeprav je utrujen in v bolečinah. Vujović bo danes ob 13.30 objavil seznam igralcev za priprave, ki se bodo začele 2. junija v Zrečah.

»Vesel sem, da imam deset dni prosto, da se lahko sestavim, ker se pozna, da sem bil tri mesece zunaj pogona po operaciji, po zadnji tekmi me je bolela cela leva noga,« pravi Škofjeločan, ki verjame, da bo do tekem z Madžari na 100 odstotkih. "Vsi vemo, da nas čaka zelo težka naloga. Govorijo, da bodo Madžari pripeljali nazaj Laszla Nagya, da se jim bo priključil Renato Sulić, vsi vemo, za kakšna igralca gre. Mate Lekai (edini organizator igre, op. p.) bo tudi verjetno že zacelil prst. V nedeljo se je že ogreval, potem pa bil na tribuni. Vseeno pa ne dvomim o našem uspehu, imamo boljše vzdušje, širši izbor igralcev in večje srce," je odločen 26-letni krožni napadalec, ki je imel sinoči večerjo s klubom, potem pa se je z družino odpravil domov.

Komentarji: