Razigrani Slovenci do dobre popotnice pred Latvijo

Reprezentanca Veselina Vujovića je v Cerkljah za 16 golov odpravila Avstrijo. Mario Šoštarič devetkrat v polno, debi Aljaža Panjtarja. Slovenci v sredo z Latvijo.
Fotografija: Aleksander Špende, ki bo kariero nadaljeval v Zagrebu, je petkrat premagal avstrijsko obrambo. FOTO: Slavko Kolar
Odpri galerijo
Aleksander Špende, ki bo kariero nadaljeval v Zagrebu, je petkrat premagal avstrijsko obrambo. FOTO: Slavko Kolar

Še dve tekmi sta pred slovenskimi rokometnimi reprezentanti, ki želijo kvalifikacije za evropsko prvenstvo končati z maksimalnim izkupičkom. Kot kaže, je v njih po dolgi sezoni ostalo še dovolj moči in motivacije. Na testni tekmi v Cerkljah so povsem nadigrali Avstrijce, kar je dobra popotnica za sredino tekmo v Latviji, ki ji bo v nedeljo sledilo domače slovo od sezone v Kopru proti Estoniji.

Oslabljena avstrijska vrsta, ki jo vodi eden najboljših slovenskih rokometašev doslej Aleš Pajovič, brez udarnih adutov Nikole Bilyka iz Kiela in Roberta Webra iz Magdeburga ni bila kos razigrani slovenski vrsti, ki je prvič gostovala v Cerkljah na Gorenjskem, kjer so z dnevom rokometa obeležili 20 let te panoge v kraju pod Krvavcem.



Slovenci so od začetka krenili zelo zavzeto in takoj prevzeli pobudo. Avstrijci so se po zaostanku z 0:3 otresli začetnega pritiska in se v drugi polovici prvega polčasa približali na le gol zaostanka pri 10:9 in 11:10, nato so se Slovenci zbrali in polčas dobili z 18:11, v drugem delu pa so povečevali razliko, ki se je ob koncu ustavila pri +16 (35:19).

Veselin Vujović in Uroš Zorman sta uspešno začela novo skupno zgodbo v reprezentanci. FOTO: Slavko Kolar
Veselin Vujović in Uroš Zorman sta uspešno začela novo skupno zgodbo v reprezentanci. FOTO: Slavko Kolar


Avstrija bo skupaj z Norveško in Švedsko januarja prihodnje leto gostila evropsko prvenstvo, ki bo prvič štelo 24 reprezentanc. Zavoljo širitve so bile tudi kvalifikacije lažje kot v preteklih letih in Slovenci v njih delujejo suvereno. Vpisali so štiri zmage in pokazali, da njihova neuvrstitev na zadnje SP še zdaleč ne pomeni, da je ekipa v zatonu.

Mario Šoštarič je bil najboljši strelec na tekmi, dosegel je devet golov. FOTO: Slavko Kolar
Mario Šoštarič je bil najboljši strelec na tekmi, dosegel je devet golov. FOTO: Slavko Kolar


Ravno obratno. Spogleduje se z novim olimpijskim nastopom, za to pa bo potreben zares odmeven rezultat na euru. Glede na to, v kakšnih klubih igrajo naši fantje in kakšne so njihove vloge v njih, je optimizem upravičen. Na sklepnem turnirju lige prvakov v Kölnu je igralo pet slovenskih reprezentantov, Miha Zarabec je s Kielom osvojil pokal EHF, štirje Slovenci so bili madžarski prvaki, lovorike so osvajali tudi v Sloveniji, Španiji, na Poljskem, Hrvaškem ...

Slovenska obramba je bila v pomoč trem vratarjem, tudi debitantu Aljažu Panjtarju. FOTO: Slavko Kolar
Slovenska obramba je bila v pomoč trem vratarjem, tudi debitantu Aljažu Panjtarju. FOTO: Slavko Kolar


Debi Aljaža Panjtarja


Selektor slovenske reprezentance Veselin Vujović je bil zadovoljen s pristopom svojih fantov: »Skozi celotnih 60 minut smo bili pravi. Veliko smo tekli, vratarji so dobro branili in vsi so dobili priložnost za igro. Jutri bomo videli, kako je pripravljen Vid Kavtičnik, Jure Dolenec je dobil nekaj minut, ki si jih je želel, pride pa tudi Darko Cingesar. Pred tekmo z Latvijo sem optimističen in verjamem, da lahko s takim pristopom igramo še bolje,« je povedal Vujović, ki je bil zadovoljen tudi z debijem vratarja Aljaža Panjtarja.



»Ob prvem nastopu v slovenskih vratih se mi je odvalil kamen od srca že po prvi obrambi. Pokazali smo dobro predstavo, s trdo obrambo in kolektivno igro v napadu. Kljub temu, da je bila tekma prijateljska, smo jo vsi odigrali na zelo visoki ravni. Za to čestitam celotni ekipi, saj je bilo tudi meni lažje. V reprezentanci se sicer počutim odlično in tudi vzdušje pred preostalim kvalifikacijskima tekmama za EP 2020 je fantastično,« je bil ponosen Škofjeločan, ki se bo poleti iz Celja preselil v Gorenje.

Aleš Pajovič je pred kratkim prevzel Avstrijo, ki bo januarja gostila EP. FOTO: Slavko Kolar
Aleš Pajovič je pred kratkim prevzel Avstrijo, ki bo januarja gostila EP. FOTO: Slavko Kolar


Njegov someščan Dolenec si je obetal evropsko lovoriko, a je Barcelona v Kölnu zasedla tretje mesto. »Vsi vemo, čemu je bila namenjena ta tekma. Da se dobi malo občutka, sploh za tiste fante, ki so sezono zaključili recimo že 25. maja. Avstrijcem je manjkalo ogromno igralcev, z njimi je to precej bolj resna reprezentanca. Vse skupaj je bilo dobro, super je izpadlo. Odigrali smo dokaj resno tekmo, bili dobri tako v obrambi kot napadu. Upam, da so bili ljudje, ki so nas prišli pogledat, zadovoljni,« je ocenil Dolenec.
 

Zadovoljen tudi Pajovič


Najbolj učinkovit v slovenski vrsti je bil desnokrilni igralec Mario Šoštarič z devetimi zadetki, Tilen Kodrin jih je z leve strani zabil pet, toliko jih je zbral tudi Aleksander Špende. »Kljub visokemu porazu sem zadovoljen, bili smo močno oslabljeni, vsi igralci so dobili priložnost, temu so tudi namenjene takšne neuradne tekme. Vse skupaj bomo v miru analizirali in skušali zadržati pozitivna spoznanja,« pa je dejal legendarni Pajovič.

Preberite še:

Komentarji: