Slovenci so »izbrali« Španijo

V tekmi za prvo mesto v skupini je Norveška premagala Slovenijo s 33:30, s čimer se bodo naši rokometaši za svoj drugi evropski finale v petek v Stockholmu pomerili z branilci naslova Španci.
Fotografija: Slovensko-norveški rokometni dvoboj na evropskem prvenstvu ni imel več pravega tekmovalnega naboja, tako Norvežan Kevin Maagero Gulliksen kot slovenski vratar Urh Kastelic sta bila z mislimi že v polfinalnih tekmah. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Slovensko-norveški rokometni dvoboj na evropskem prvenstvu ni imel več pravega tekmovalnega naboja, tako Norvežan Kevin Maagero Gulliksen kot slovenski vratar Urh Kastelic sta bila z mislimi že v polfinalnih tekmah. FOTO: AFP

Slovenski rokometaši so zadnjo tekmo glavnega dela 14. evropskega prvenstva na Švedskem v Malmö Areni izgubili z Norveško s 30:33 (13:14). V skupini II so osvojili drugo mesto in se bodo v petek vpolfinalu pomerili s Španijo, ki se je v prvi skupini z neodločenim izidom razšla s Hrvaško (22:22) in je bila zaradi boljše razlike v golih prva. Našim rokometašem so uslugo že prej naredili Portugalci, ki so kar s 34:26 odpravili Madžarsko.

Dean Bombač je varčeval moči za polfinale. FOTO: AFP
Dean Bombač je varčeval moči za polfinale. FOTO: AFP


Portugalci so si tako priigrali 3. mesto v skupini, s tem pa tudi pot na zaključni del turnirja v Stockholmu, kjer se bodo z Nemčijo pomerili za končno 5. mesto. Pripadla jim je tudi uvrstitev na olimpijske kvalifikacije, Madžari, ki so edini doslej na tem prvenstvu premagali Slovenijo, so ostali povsem praznih rok.

Najbolj pomembno pa je bilo, da je s pleč Slovencev padlo veliko breme, saj se jim z Norvežani ni bilo več treba boriti za polfinale, temveč le za 1. mesto v skupini in za tekmeca v polfinalu.

Če Slovenija izgubi z Norveško ali remizira, kar bi ji prineslo drugo mesto v skupni, bo igrala s Španijo.





ni podpisa
ni podpisa


Osnovni cilj, nastop v aprilskih olimpijskih kvalifikacijah, so Slovenci sicer že izpolnili, ko so včeraj premagali Portugalsko. V najslabšem primeru bodo četrti. Če bi postali evropski prvaki, pa bi bili v Tokio uvrščeni neposredno. Najboljše tri ekipe z EP bodo tudi brez kvalifikacij uvrščene na SP 2021 v Egiptu. To je sicer šele druga slovenska uvrstitev v polfinale EP, prvo so si naši rokometaši priigrali na domačem euru 2004, ko so v Ljubljani v polfinalu premagali Hrvaško v finalu pa klonili pred Nemci in osvojili srebro. Vse skupaj pa je to četrti slovenski polfinale na velikih tekmovanjih. Dvakrat se je Slovenija uvrstila v najboljšo četverico SP, v Španiji 2013 (4. mesto) in Franciji 2017 (3. mesto).



Ekipa selektorja Ljubomirja Vranješa je bila sicer odločena, da se ne bo zanašala na tujo pomoč in bo poskušala z zmago proti močni Norveški, v kateri ima glavno besedo zvezdnik PSG Sander Sagosen, osvojiti prvo mesto. Po prvih 30 minutah je bila še enakovredna, v drugem polčasu pa so Norvežani stopili »na plin« in tekmo zanesljivo zapeljali do zmage.

Eni in drugi prav velike izbire niso imeli. Španija in Hrvaška sta neugodni in težko se je odločiti, katera od reprezentanc je v polfinalu ustreznejša tekmica. Toda navkljub napovedim o igri za vse ali nič so Slovenciraje izbrali Špance. Norvežani so bili namreč v drugem polčasu veliko odločnejši.


 

Vse se da, če se hoče


Ljubomir Vranješ: »Pomerili se bomo z eno najboljših ekip na svetu. Proti njej nimamo česa izgubiti, na tej tekmi želimo uživati in se potruditi po svojih najboljših močeh in dati vse od sebe.«

Blaž Blagotinšek: »Norvežani delujejo zelo suvereno. Igrajo odličen rokomet, so hitri in močni. Težko bo, a vse se da premagati, če se hoče.«

Borut Mačkovšek je eden glavnih slovenskih adutov na EP. FOTO: AFP
Borut Mačkovšek je eden glavnih slovenskih adutov na EP. FOTO: AFP

 

Španci in Hrvati za prestiž


V skupini I na Dunaju je bilo bolj ali manj že vse odločeno. Španci in Hrvati so odigrali tekmo za prvo mesto (22:22), tretji so Nemci, ki bodo igrali za peto mesto.






 

Preberite še:

Komentarji: