Ribnica in Celje pripravila teren za božični spektakel

Odločitev o jesenskem prvaku v ligi NLB bo padla v nedeljo v Zlatorogu. Ribnica premočna za Koper, Celju štajerski, Krki dolenjski derbi.
Fotografija: Francoz Igor Anić je bil eden boljših igralcev pri Celju in je izkoristil štiri strele od petih. FOTO: Tadej Regent.
Odpri galerijo
Francoz Igor Anić je bil eden boljših igralcev pri Celju in je izkoristil štiri strele od petih. FOTO: Tadej Regent.

Kdo bo prvak prvega dela rokometne sezone, bo znano v nedeljo zvečer, ko se bosta na predbožični tekmi v dvorani Zlatorog pomerila vodilna Celje Pivovarna Laško in Riko Ribnica. Oba sta bila konec tedna kos izzivoma. Celjani so sinoči na težki tekmi upravičili vlogo favorita v Mariboru, Ribničani so ugnali tekmece iz Kopra. Štirinajsto kolo v ligi NLB je prineslo zmago Krke na dolenjskem derbiju v Trebnjem.

Krka, ki ji po osvojitvi superpokala na uvodu sezone, ne gre po načrtih in se ji končnica za prvaka vse bolj izmika, se je Trimu oddolžila za septembrski poraz v Marofu in dobila t. i. cvičkov derbi pred 600 gledalci. Le devet golov v drugem polčasu je bilo dovolj za ekipo Mirka Skoka, ki je v drugem polčasu že vodila za štiri gole (19:15), na koncu pa trepetala za zmago, za katero je bil najbolj zaslužen Jaka Jakše, strelec osmih golov.

Kosi mož odločitve v Zasavju


»To je bil derbi v pravem pomenu besede, tekma zunaj konkurence. Še pravočasno smo premagali krizo in si povrnili samozavest,« je bil točk vesel Jakše. Loka je uspešno ubranila peto mesto proti Svišu, po dolgem času, natančneje po 29. septembru, je slast zmage, okusil Jeruzalem, ki mu je točki na Dolu pri Hrastniku s sedmih metrov pristreljal zlati mladinski reprezentant Tilen Kosi.

Mariborčanom je ob koncu pošla sapa. FOTO: Tadej Regent
Mariborčanom je ob koncu pošla sapa. FOTO: Tadej Regent


Ribnica je ostala edina neporažena ekipa v državnem prvenstvu, Koper pa je prvič, odkar ga vodi Uroš Rapotec, izgubil proti drugemu tekmecu kot Celju. Če je ekipa Siniše Markote v zadnjih tednih kazala znake popuščanja, pa je v predprazničnem času dvignila formo. »Pokazali smo eno najboljših iger v sezoni, obramba je bila na visoki ravni, v napadu je sprva malce škripalo, kasneje pa smo ujeli ritem ter premagali močnega nasprotnika,« je bil na predstavo ponosen steber obrambe, kapetan Mitja Nosan.

Tekma je bila nazadnje izenačena pri rezultatu 15:15, nakar so Dolenjci naredili delni izid 7:3, kar pet golov je v tem času dosegel Uroš Knavs, na koncu s sedmimi zadetki najboljši strelec tekme. »Pokopale so nas krizne minute, v katerih izgubljamo preveč žog. Ribnica je igrala čvrsto v obrambi in žal je rezultat takšen, kot je,« si je več obetal krilni igralec gostov Adam Bratković.
 

V Taboru tekma zasukov


Pred prvoligaši je samo še eno kolo, ki bo prihodnji konec tedna, a večina bo v sredo odigrala še tekme osmine finala pokala Slovenije. Branilci naslova iz Celja bodo gostili Maribor, s katerim so se za točke v DP pomerili že sinoči v dvorani Tabor. Tam jim dolgo ni šlo po načrtih, četudi so si zgodaj ustvarili tri zadetke prednosti (5:2). Toda po 9:6 so zašli v slepo ulico, vijoličasti so naredili delni izid 7:1 za 13:10.

Celjska obramba je v zadnjih desetih minutah klonila le enkrat. FOTO: Tadej Regent
Celjska obramba je v zadnjih desetih minutah klonila le enkrat. FOTO: Tadej Regent


Tudi v 35. minuti je imela ekipa Marka Šibile tri gole naskoka (16:13) in zadišalo je po presenečenju. Celjani so se vrnili s štirimi zaporedni goli in po zadetku Jake Malusa spet prišli do vodstva. Deset minut pred koncem je bila tekma pri 20:20 povsem odprta, potem pa so gostje unovčili izkušnje iz lige prvakov, igralec tekme Malus je zadel za 24:21, Tilen Kodrin pa zapečatil usodo Maribora. Celjski trener Tomaž Ocvirk, ki je pred dnevi podaljšal pogodbo, tako še ni izgubil tekme v ligi NLB.

Đurica se je le ohladil


»Pričakovali smo težko tekmo, zato smo vanjo vstopili maksimalno. Prvih deset minut smo odigrali tako, kot je potrebno, nato pa preveč 'razbranili' njihovega vratarja (Marin Đurica je zbral 18 obramb; op. p.), ko smo zgrešili preveč čistih strelov. V drugem delu smo popravili zbranost, vedeli smo, da bo Đurica težko ponovil predstavo iz prvega dela, v obrambi pa smo odigrali izjemno dobro, gibljivo, silili tekmece v napake, veselimo se zaslužene zmage,« je dejal Ocvirk.

Jaka Malus je zabil nekaj odločilnih golov. FOTO: Tadej Regent
Jaka Malus je zabil nekaj odločilnih golov. FOTO: Tadej Regent


Jan Jurečič je dodal: »Tekmo smo odprli zelo dobro, nato pa popustili, kot se nam je zgodilo že nekajkrat. Ko te nasprotnik ujame in prehiti, je nato veliko težje. Sami smo se spravili v takšen položaj. A v drugem polčasu smo strnili vrste, dobro delovali v obrambi, z nekaj hitrimi napadi in zadetki pa prišli do lepe zmage.«



Matija Golik je povzročal precej težav Celjanom. FOTO: Tadej Regent
Matija Golik je povzročal precej težav Celjanom. FOTO: Tadej Regent

Preberite še:

Komentarji: