Ribnica slavi junake; Tamše: To ni bil rokomet, ampak mesarsko klanje

Krožni napadalec David Kovačič je bil presenetljivi mož odločitve na derbiju lige NLB, ki je postregel s prvim porazom Celja Pivovarne Laško po skoraj treh letih.
Fotografija: Tilen Strmljan je pokazal razkošno znanje in je velika okrepitev Ribnice. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Odpri galerijo
Tilen Strmljan je pokazal razkošno znanje in je velika okrepitev Ribnice. FOTO: Uroš Hočevar/Delo

Nov šok za Celje Pivovarno Laško, ki se mu sezona podira kot hiša iz kart. V Ribnici so slovenski prvaki doživeli prvi poraz v ligi NLB po skoraj treh letih (od 31. oktobra 2015 v Mariboru), na šestih tekmah imajo »score« 2-4. Zadnja predstava je sila slaba popotnica pred nedeljskim gostovanjem Flensburga v ligi prvakov v Zlatorogu.

Celjani so v derbiju 4. kola takoj padli v globoko brezno (1:5 in 3:7), se kaj hitro iz njega izvlekli (7:7; trije goli Josipa Šarca) in ko so v drugem polčasu povedli s 14:11, 18:15 in 20:17 (54. minuta), je bilo pričakovati, da bodo Ribnici vendarle pokazali, kdo je član evropske elite.



A namesto, da bi rutinsko zlomili odpor nadobudnih tekmecev, so podlegli svojim omejitvam in si privoščili dramatično končnico, v kateri so Ribničani izkoristili njihova darila in prišli do velike zmage. Z njo ekipa trenerja Siniše Markote ostaja vodilna na lestvici in edina neporažena v 1. SRL.

Celjski strateg Branko Tamše je deset minut pred koncem svojim fantom storil medvedjo uslugo, ko si je zaradi ugovarjanja prislužil dveminutno kazen, tudi po tekmi se ni umiril in je za TV Slovenija med drugim izjavil, da to ni bil rokomet, ampak mesarsko klanje. "Težko je reči kaj pametnega. Trije naši igralci so poškodovani. Kaj naj rečem? Razočaran sem sigurno. Vemo da Ribnica igra tako, to ji je dovoljeno," je bil redkobeseden Tamše, ki je na prvi tekmi sezone izgubil superpokal proti Krki. 

Trener Celjanov Branko Tamše je po tekmi izjavil, da to ni bil rokomet, ampak mesarsko klanje. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Trener Celjanov Branko Tamše je po tekmi izjavil, da to ni bil rokomet, ampak mesarsko klanje. FOTO: Uroš Hočevar/Delo

 

Dobili največjo nagrado


Gostitelji se z njegovimi težavami niso obremenjevali, veselica je bila v dvorani in zunaj nje. Prvič je Ribnica premagala Celje. Junaka večera sta bila vratar Nebojša Bojić, ki je 40 sekund pred koncem ubranil sedemmetrovko Galu Marguču, in krožni napadalec David Kovačič, čigar sedmi gol po panterskem skoku v vratarski prostor je bil odločilen. V treh sekundah gostje niso mogli storiti ničesar.

Ribniško klop (na fotografiji Jan Pucelj) je poneslo tudi občinstvo.  FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Ribniško klop (na fotografiji Jan Pucelj) je poneslo tudi občinstvo.  FOTO: Uroš Hočevar/Delo


»Že nekaj časa se v Ribnici igra dober rokomet in zdaj smo dobili največjo nagrado. Čestitke ekipi, zmaga proti Celju se ne zgodi vsak dan. V ozadju lahko slišite to enkratno vzdušje, navijači nas nosijo, ko nam ne gre, tako je bilo tudi sredi drugega polčasa, ko smo se vrnili, čeprav imamo krajšo klop od Celja in ne treniramo tako pogosto. Imamo pa veliko srce in to je danes zmagalo,« je od ponosa žarel Kovačič in se takoj pridružil rajanju ob klubski himni Veseli Ribn'čan.


Razgor: Nismo si zaslužili poraza


Če se že Tamše in še kdo ni mogel sprijazniti s porazom, je bil glas razuma v celjski ekipi kapetan David Razgor, ki ni videl vse črno-belo. »Rekel bi, da smo pokazali dobro predstavo, sploh v obrambi, ki pa žal ni bila nagrajena. Nerad komentiram sojenje, ampak zdi se mi, da sta sodnika v zadnjih petih minutah storila tri hude napake v našo škodo. No, ne bi rad bil preveč pameten, moram si ogledati posnetek, menim pa, da si nismo zaslužili poraza,« je dejal Razgor, ki še zdaleč ne meče puške v koruzo in verjame, da bo Celje že proti Flensburgu pokazalo pravi obraz.

Takole sta se borila Rok Ovniček in David Kovačič. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Takole sta se borila Rok Ovniček in David Kovačič. FOTO: Uroš Hočevar/Delo


Novinec pri Ribnici Tilen Strmljan je šele pred dvema mesecema prišel iz Šmartnega, pa že vleče niti igre in potrjuje velik talent. Ko se je zjutraj zbudil, si pač ni mogel misliti, da se bo dan končal na tak imeniten način. »Niti slučajno ne. Vedel pa sem, da imamo možnosti. Tekma je bila zelo živčna. Na koncu so Celjani naredili nekaj napak in mi smo jih izkoristili,« je komaj izustil Strmljan, ki se je še dolgo po tekmi ves tresel zaradi adrenalina: »Ne igraš vsak dan s Celjem, še redkeje ga premagaš.«

S trenerjem Sinišo Markoto ostaja Ribnica vodilna na lestvici in edina neporažena v 1. SRL. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
S trenerjem Sinišo Markoto ostaja Ribnica vodilna na lestvici in edina neporažena v 1. SRL. FOTO: Uroš Hočevar/Delo

Komentarji: