Rokomet je pisan na kožo Slovencem že 70 let

Predsednik Franjo Bobinac je izpostavil mnoge uspehe, ob tem pa državo pozval, naj ima več posluha pri financiranju športa.

Objavljeno
23. oktober 2019 22.05
Posodobljeno
24. oktober 2019 12.10
Predsednik OKS Bogdan Gabrovec, resorni minister Jernej Pikalo, predsednika slovenske in evropske rokometne zveze Franjo Bobinac in Michael Wiederer ter nekdanji prvi mož RZS Zoran Janković. FOTO: Roman Šipić/Delo
Ljubljana - Nabito polna srednjeveška dvorana Palacij na Ljubljanskem gradu se je na slavnostni akademiji ob 70. obletnici Rokometne zveze Slovenije spomnila vrhuncev, ki jih je od leta 1949 spisal slovenski rokomet. Franjo Bobinac, predsednik RZS, je ob tem izrekel mnogo zahval in pohval, ob tem pa izpostavil tudi vse bolj pereči problem financiranja slovenskega športa.

»Za nami je dolgo in uspešno obdobje, pred nami pa izzivi, pri katerih bomo potrebovali tudi pomoč države. Ta bo morala povečati vire javnega financiranja športa, spremeniti davčno zakonodajo v korist športnikov, klubov in podjetij, ki vlagajo v šport. Vlada se mora bolje zavedati multiplikativnih učinkov, ki jih v družbo prinaša šport,« je oblast pred mačehovskim odnosom do športa posvaril predsednik Bobinac, ki kot 15. predsednik že 11 let vodi RZS.

Na Ljubljanskem gradu so obeležili 70 let Rokometne zveze Slovenije.

Rokomet je še vedno naš najtrofejnejši kolektivni šport.

Žensko reprezentanco čaka decembra SP na Japonskem.

Pred fanti sta januarsko EP in morebiti OI 2020 v Tokiu.


Njegove besede je ob prikimavanju predsednika OKS Bogdana Gabrovca resno vzel minister za šolstvo, znanost in šport Jernej Pikalo.

»Če me vprašate, ima šport veliko več kot zgolj denarni multiplikativni učinek. Vsej družbi kaže ogledalo, kakšna bi morala biti. Gre za zdrav način življenja, vzgojo, pošten boj in še veliko več,« je dejal Pikalo in RZS izpostavil kot vzorno in uspešno organizacijo.

image
Franjo Bobinac se je rokoval z vsemi povabljenci, med katerimi so bili tudi rokometni reprezentanti. FOTO: Roman Šipić/Delo


»RZS ni dejavna samo na domačem parketu, ampak je tudi med nosilci tako potrebnih sprememb v rokometu, zlasti na področju sojenja in bolj konkretni določitvi rokometnih pravil, kar je kronična težava tega lepega športa,« je med drugim povedal Bobinac, ki je leta 2008 nasledil Žigo Debeljaka.

8000
ljudi je v Sloveniji na različne načine aktivno vpetih v slovenski rokomet


Slovencem je rokomet res pisan na kožo. Je igra, ki zahteva moč, voljo, trmo, disciplino, kar je naš narod pridobil v stoletjih pod germanskim vplivom, pa tudi zvijačnost, iznajdljivost in kljubovalnost, kar je dediščina sobivanja z južnoslovanskimi brati.

V samostojnosti je dobil še samozavest in znanje in je še vedno najuspešnejša moštvena panoga na južni strani Alp. Trije olimpijski nastopi, dve kolajni z velikih tekmovanj moške reprezentance ter evropski naslovi največjih klubov, Celja Pivovarne Laško in Krima Mercatorja, so le vrhunci, ki so nastali po osamosvojitvi države.


 

Velika rokometna družina


RZS ta čas združuje 78 klubov in društev, trenersko in sodniško organizacijo. Tako ali drugače je v rokomet aktivno vpetih prek 8000 ljudi, od tega registriranih 7200 igralcev, okoli 1000 trenerjev, 150 sodnikov in nekaj sto članov strokovnega osebja. »Slovenija je pomembna in vplivna članica naše rokometne družine, vaš rokomet je cenjen daleč naokrog in dosega zavidanja vredne rezultate,« je dejal predsednik Evropske rokometne zveze (EHF) Michael Wiederer, nakar je skupina Baseless zapela pesem s pomenljivim naslovom We Are Family.

image
Prelomnica za Slovenijo je bila zmaga proti Hrvaški v tekmi za 5. mesto na EP, s katero si je reprezentanca Leopolda Jerasa leta 2000 priigrala prvi nastop na olimpijskih igrah. Na fotografiji slavje Zorana Lubeja sredi Zagreba. FOTO: Blaž Samec/Delo


Prisotna je bila članska reprezentanca na čelu s selektorjem Veselinom Vujovićem, ki jo jutri v Ormožu čaka prijateljska tekma z Nizozemsko in v nedeljo v Mariboru s Srbijo, ter kar nekaj povabljencev današnje Rokometne simfonije v Celju. Na njej bosta karieri sklenila Uroš Zorman in Luka Žvižej, včeraj dobitnika plakete za več kot 100 nastopov za reprezentanco.

Med predstavitvijo posnetkov z največjimi uspehi slovenskega reprezentančnega rokometa, ki so jim vselej sledili gromki aplavzi, so podelili kopico priznanj, častni člani RZS so postali Bobinac, Marjan Potokar, Branko Klun, Igor Stupinšek, Marko Šibila, Dušan Zorko in lani preminuli Nikola Radić, zlati plaketi pa sta med drugimi prevzela tudi upokojena novinarja javne RTV Slovenija, televizijski komentator Ivo Milovanović in radijski poročevalec Rajko Dolinšek.