Rokometni Dončić lahko izbira: Barça, PSG, Kiel ...

Blaž Janc je eden glavnih adutov Veselina Vujovića na poti v olimpijski Tokio. Pri 22 letih že skoraj veteran.
Fotografija: Blaž Janc je star šele 22 let, pa je že eden od bolj izkušenih v reprezentanci. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Blaž Janc je star šele 22 let, pa je že eden od bolj izkušenih v reprezentanci. FOTO: Reuters

Med redkimi rokometaši, brez katerih si selektor Veselin Vujović skoraj ne more predstavljati slovenske reprezentance, je Blaž Janc. Član poljskih prvakov iz Kielc je rojeni zmagovalec. Potem ko so fantje izpustili letošnje svetovno prvenstvo, si obeta nov vzpon, ki naj bi vrhunec doživel na olimpijskih igrah v Tokiu. A prej je treba priti na evropsko prvenstvo in tam pustiti močan vtis.

Kariero levorokega igralca z Loga pri Sevnici zaznamuje premočrtna rast. Zlat je bil na olimpijskih igrah mladih leta 2014, srebrn na kadetskem SP leta 2015, igral je na olimpijskih igrah v Riu 2016 (6. mesto), osvojil bron na SP v Franciji 2017 in lani debitiral še na EP na Hrvaškem (8. mesto).

Star je šele 22 let!

Iz Sevnice je v Celje Pivovarno Laško prišel s 15 leti in osvojil štiri naslove državnega prvaka, zdaj je drugo sezono član Kielc, s katerimi je lani osvojil poljsko prvenstvo in ga bo bržčas tudi letos, saj Wisla Plock ni na tej ravni. V ligi prvakov je z golom debitiral marca 2013 s 16 leti in tremi meseci, od takrat je dosegel že 299 golov med elito. Za reprezentanco je odigral 49 tekem in zabil 159 golov ...



Jubilejni 50. nastop ga čaka jutri, ko bo Slovenija v kvalifikacijah za EP 2020 gostovala na Nizozemskem, v nedeljo bo revanša v Celju, kjer je Janc 11. junija 2016 s šestimi goli proti Norveški sijajno debitiral za člansko vrsto.

Blaž Janc je v Celju zablestel že pri 16 letih. FOTO: Aleš Černivec
Blaž Janc je v Celju zablestel že pri 16 letih. FOTO: Aleš Černivec


»Vemo, kaj nam dve zmagi prinašata, prvo mesto v skupini in uvrstitev na EP, na katerem bomo lovili čim višjo uvrstitev, ki bi nam prinesla olimpijske kvalifikacije. Verjamem, da bomo pokazali našo kakovost in si zagotovili mirnejšo junijsko akcijo,« si štiri točke obeta Janc, eden od treh desnokrilnih igralcev, ki jih je selektor Vujović povabil na priprave v Zreče, poleg njega še Gašperja Marguča (Veszprem) in Maria Šoštariča (Pick Szeged).

A slednji ne bo igral na prvi tekmi na Nizozemskem, poleg njega ne bo še tretjega vratarja Roka Zaponška, Roka Ovnička (potrjen je njegov odhod v Nantes) in kapetana Vida Kavtičnika, ki je zbolel.

Blaž Janc je s Celjem osvojil štiri naslove državnega prvaka. FOTO: Jure Eržen
Blaž Janc je s Celjem osvojil štiri naslove državnega prvaka. FOTO: Jure Eržen


»Praktično vsi igralci prihajamo iz najboljših evropskih klubov in imamo v njih vidne vloge. Kakovost je na naši strani, prepričan sem, da sodimo tudi na olimpijske igre, čeprav je do tja še daleč in ne bo lahko,« pravi Janc.
 

Uroš Zorman lahko da veliko


Janc v Kielcah sodeluje z Urošem Zormanom, ki je pomočnik trenerja Talanta Dušebajeva, odslej bo tudi Vujovićev svetovalec. »Mislim, da je to super poteza. Vsi vemo, da je Uroš rekorder po številu nastopov za reprezentanco, ima ogromno izkušenj, zdaj jih pridobiva tudi kot trener. Pri igralcih ima veliko spoštovanja, verjamem, da bo dobro sodeloval s selektorjem in na igralce prenesel veliko pozitivnega,« je dobrodošlico dolgoletnemu kapetanu izrekel Janc, ki se je s Kielcami uvrstil v četrtfinale lige prvakov, tam pa ga tako kot lani čaka zvezdniški Paris SG.

»Zaporožje smo izločili, kar je bilo pomembno, zdaj nas spet čaka Pariz, ki bo favorit, ampak tudi mi imamo svoje adute. V rokometu je vse mogoče,« ostaja optimističen mladi biser, ki ima v Kielcah pogodbo še za naslednjo sezono, potem naj bi storil še korak višje.

Blaž Janc je debitiral za reprezentanco proti Norveški. FOTO: Roman Šipić
Blaž Janc je debitiral za reprezentanco proti Norveški. FOTO: Roman Šipić


Bolj ambicioznih klubov, kot so evropski prvaki izpred treh let, sicer ni ostalo veliko: Pariz, Barcelona, Kiel, morda Veszprem in tukaj se počasi konča ... »Na mizo bom dal vse ponudbe, ki jih imam, in se v roku 14 dni odločil, kako in kaj. Rad bi čim prej končal s tem, da bom potem miren. Če bom šel iz Kielc, bo to gotovo eden izmed najboljših klubov, še vedno pa obstaja možnost, da ostanem,« bo imel po reprezentančnem premoru sladke skrbi Janc, profesionalec od glave do pet. Če bi bil nogometaš ali košarkar, bi bil globalni zvezdnik, kot sta Jan Oblak in Luka Dončič, a rokomet pač caplja zadaj ... Vseeno mu gre več kot dobro.

Iz Kielc so prihajale informacije, da se klub nahaja na robu finančnega zloma, vendar je bil preplah odveč, zagotavlja Janc: »Stvari se izboljšujejo. Do konca sezone naj bi bilo vse pokrito, plače prihajajo redno vsak mesec, težava je bila s petimi plačami iz prejšnje sezone, a tudi to so menda že rešili. Naslednja sezona naj bi bila sponzorsko pokrita, v vodstvu se res zelo trudijo, predsednik Bertus Servaas ima rad rokomet, vlaga vanj, priskrbi sponzorje, hodi na tekme, čeprav ima veliko dela s podjetjem. Prepričan sem, da je pred Kielcami še lepa prihodnost.«

Po osvojitvi brona na SP v Franciji so Blaža Janca na letališču v Zagrebu pričakali bližnji. FOTO: Cropix
Po osvojitvi brona na SP v Franciji so Blaža Janca na letališču v Zagrebu pričakali bližnji. FOTO: Cropix

 

Ocvirk je lahko dolgoročna rešitev za Celje


Tudi dogajanje v slovenski ligi pozorno spremlja, Celje ni tako suvereno, kot je bilo njegovih časih. »Zanimivo je, izenačeno. Do konca bo napeto, saj Gorenje igra iz tekme v tekmo boljše, tudi Ribnica se je pobrala. Po drugi strani pa ima Celje kakovost, verjamem, da bo na koncu osvojilo naslov,« je dejal Janc, ki ga ne skrbijo novice iz velikem odlivu igralcev iz Zlatoroga: »Saj je vsako leto podobno, eni igralci gredo, drugi pridejo. Še vedno so sestavili močno zasedbo, bili pokalni in državni prvaki, v ligi prvakov sicer potem zmanjka nekaj odstotkov, a prepričan sem, da bodo konkurenčni še naprej,« je razmišljal Janc.

Meni, da je trener Tomaž Ocvirk dostojen naslednik Branka Tamšeta: »Poznam ga kot odličnega kondicijskega trenerja, kot se pogovarjam s fanti, so z njim zadovoljni. Tudi on je igral rokomet, ima znanje, dober sistem treningov. Če bodo rezultati takšni, kot morajo biti, je lahko dolgoročna rešitev.«

Preberite še:

Komentarji: