S tekom in havbicami nad Červarjevo zanko 7-6

25. SP v rokometu:  Slovence po dveh zmagah pred tekmo z Makedonijo prevevata samozavest in optimizem.

Objavljeno
16. januar 2017 00.19
Peter Zalokar, poročevalec
Peter Zalokar, poročevalec
Metz – Če bodo po Angoli in Islandiji slovenski rokometaši na SP v Franciji ugnali še Makedonijo, si ne bodo zgolj zagotovili nastopa v osmini finala in se hkrati v njej izognili Franciji, temveč tudi priložnost, da bodo v zadnjem kolu proti Španiji naskakovali prvo mesto v skupini B. Ampak v Metzu jih danes čaka trd boj s srčnimi borci na čelu s Kirilom Lazarovom.

Peter Zalokar, poročevalec

»Lazarov? On je polovica makedonske ekipe, pooseblja njene možgane in dušo. Morda ga bomo na trenutke skušali odrezati od igre, toda to ni naš osnovni načrt. Kar naj nam zabije svojo kvoto enajstih golov, če se ob tem ne bodo razigrali soigralci. Do številke 25, kolikor bo morda zadostovalo za zmago, je še daleč,« je včeraj pred treningom razmišljal slovenski selektor Veselin Vujović, ki proti Islandiji (26:25) ni bil ravno v dobri dnevni formi. Sprejel je nekaj neposrečenih odločitev, ki pa niso bile usodne. Kot napačna se je izkazala, da je ob začetku drugega polčasa zamenjal skoraj celotno sedmerko in tako Islandcem omogočil, da so se vrnili v igro. Čeprav je imel Borut Mačkovšek met iz igre 3:3, je ves drugi polčas presedel na klopi. Slaba je bila tudi poteza, ko je pri vodstvu za dva gola tri minute pred koncem Slovenija zaigrala s sedmimi igralci v polju, čemur je po izgubljeni žogi sledil islandski zadetek v prazna vrata … Vujović se je po tekmi malce posul s pepelom in priznal, da omenjene odločitve niso imele učinka, kakršnega si je obetal, a v isti sapi dodal, da se zmagi pač ne gleda v zobe.

Tekma z Makedonijo bo povsem drugačna za njegove fante. Če so jim Islandci lahko parirali v hitri igri, jih bodo Makedonci skušali uspavati. Nikamor se jim ne bo mudilo, ker dobro vedo, da v teku niso konkurenčni. Selektor Lino Červar zelo pogosto v napadu uporablja sedem igralcev z drugim krožnim napadalcem namesto vratarja, s čimer ustvarja višek. Za slovensko obrambo bo to hud preizkus, toda njen pomemben steber Vid Poteko, ki ga je Vujović posebej pohvalil za odlično predstavo proti Islandcem, ni v skrbeh. »Vsak ima rad, če dobi pohvalo, toda ta me ne sme uspavati. Naša obramba že kar dobro deluje, ima pa še rezerve. Vemo, da Makedonci radi igrajo 7 na 6, po drugi strani pa nas je v reprezentanci šest igralcev Celja, ki smo proti Metalurgu v ligi SEHA pred kratkim spoznali Červarjev sistem. Ta od obrambe terja veliko premikanja in sodelovanja, po drugi strani pa omogoča lahke gole prek celotnega igrišča,« je obe plati te taktične novosti osvetlil Poteko, ki stavi na slovenske adute: »Lahko jim vsilimo hitro igro, v kateri se ne bodo znašli. Makedonci nikakor ne morejo teči z nami. Tekmo pričakujem z velikim optimizmom. Ali smo favoriti? Tega ne bom komentiral, jaz sem tukaj zato, da igram.«

Med rezervami, ki jih je izpostavil Vujović, je strelski učinek Jureta Dolenca, čigar vsi štirje poskusi proti Islandiji so bili neuspešni. »To je bila zgolj ena resna tekma in ni razloga za preplah. Malce težje sem spal, ker tako slabe realizacije še nisem imel. Če bi izgubili, bi se počutil krivega, tako pa smo zmagali in samo to šteje. Moramo ostati optimistični, imamo dve zmagi, prvi polčas proti Islandiji smo odigrali na zelo visoki ravni. Če smo lahko premagali tako resno reprezentanco, čeprav še nismo vsi na maksimumu, pomeni, da imamo rezerve in da se lahko borimo tudi za večje stvari na tem prvenstvu. Jaz bom na naslednji tekmi vsekakor še dodatno motiviran, da popravim vtis,« se soočenja z Makedonci, ki imajo prav tako dve zmagi, veseli bodoči član Barcelone. Tudi on opozarja, da je makedonski napad s sedmimi igralci dvorezen meč: »Naša prva naloga bo, da čim prej kaznujemo to tveganje in v vrste tekmecev zasejemo dvom o smiselnosti tega koncepta. Veliko je v glavah, če prejmeš zadetek, se ne smeš ozirati nazaj in moraš s hitro žogo s sredine priti do lahkega zadetka,« opozarja Dolenec, ki vsem soigralcem priporoča vadbo »havbic«, tj. strelov z velike oddaljenosti: »Vsak lahko osvoji žogo in vrata so prazna. Vse se zgodi v stotinki sekunde, ko se moraš odločiti za strel. Toda včasih je bolje podati ali vsaj narediti nekaj korakov, saj je gol od daleč videti precej majhen,« je še dejal Dolenec.

Po ročni uri za igralca tekme, ki ju že imata Borut Mačkovšek (Angola) in Marko Bezjak (Islandija), Škofjeločan ne hrepeni: »Saj sploh ne nosim ure. Zaradi mene lahko gre komu od Makedoncev, mi bomo raje vzeli točki!«

Makedonci, ki imajo v Metzu veliko bučnih navijačev, so v soboto proti Angoli imeli lažji trening in se bodo polni moči lotili Slovencev, svojih krvnikov v osmini finala prejšnjega SP v Katarju. Reprezentanci sta pred letom odigrali dve prijateljski tekmi in obakrat je bil izid neodločen. Če bi se še enkrat razpletlo z delitvijo točk, nihče ne bi bil preveč razočaran.