Sedmerica slovenskih adutov v lov na prestiž v regiji

S polfinalnima tekmama se bo v Brestu danes začel 6. sklepni turnir lige SEHA. Favorita za nedeljski finale Veszprem in Vardar.

Objavljeno
06. april 2017 23.45
Peter Zalokar
Peter Zalokar
Brest – Če redni del lige SEHA najboljše ekipe ne jemljejo z vso resnostjo in jim služi kot poligon za ligo prvakov, zaključni turnir četverice vselej ponudi spektakel prve vrste. V šesti sezoni regionalnega tekmovanja se je »cirkus« prvič ustavil v Belorusiji, kjer sicer ni novincev Celja in Gorenja, se bo pa sedem Slovencev v treh klubih trudilo osvojiti prestižno lovoriko.

Pisana druščina z vseh koncev nekdanje skupne države je včeraj zjutraj s povsem prenovljenega zagrebškega letališča Franjo Tuđman z zastarelim romunskim letalom odfrčala na severovzhod. Na čarterskem letu so bili tudi rokometaši Vardarja in Zagreba, današnji prvi tekmeci. Na letališču v Brestu, kjer se je čas premaknil za kakih 30 let nazaj, so se med mukotrpnim čakanjem, da je beloruska birokracija opravila poslanstvo, med njimi stkale še močnejše vezi …

»Kar navadite se, ljudje. Tukaj se čas ustavi, postopki so vselej isti, nihče ne ve, komu služijo, ampak to je Belorusija,« je besede »spodbude« karavani utrujenih športnikov namenil David Miklavčič, ob Darku Cingesarju in Matevžu Skoku član slovenske trojice v Zagrebu, ki ne skriva odklonilnega odnosa do izolirane dežele, iz katere je pred dvema letoma moral pobrati šila in kopita, ko je čez noč ugasnil Dinamo iz Minska.

Povsem druga slika je bila v tukajšnji dvorani Viktoria, tako lepo »poštirkani«, da so jo igralci komaj prepoznali. V šestih letih se je ustroj lige SEHA, ki ga poganja Gazpromov denar, že dodobra naoljil in vse teče kot namazano. Mimogrede, v zakulisju se že govori, da bi bila prihodnje leto idealna destinacija celjska dvorana Zlatorog. Iz nje izhajajo trije igralci Veszprema – Dragan Gajić, Gašper Marguč in Blaž Blagotinšek –, ki pa jih ni bilo v balkanski karavani iz Skopja in Zagreba. Madžari so v slogu bogatašev prileteli zvečer s klubskim letalom. Lani so bili v polfinalu v Varaždinu že v hudih škripcih in so se proti Meškovu izvlekli šele po izvajanju sedemmetrovk, nakar so v finalu premagali Vardar za dva gola.

Tokrat so gostitelji, med njimi tudi slovenski legionar Simon Razgor, odločeni uprizoriti presenečenje. Podobno kot Zagrebčani (za dva meseca jih je prevzel trener Slavko Goluža) računajo, da Veszprem in Vardar morda ne bosta igrala na vso moč, saj ju prihodnji konec tedna čakata prvi četrtfinalni tekmi v ligi prvakov, na katerih si bosta skušala na široko odpreti vrata F4 v Kölnu. »Letos smo res izgubili vse štiri tekme z Veszpremom, toda lani smo bili čisto blizu presenečenju in na tem gradimo optimizem,« je na novinarski konferenci povedal krožni napadalec Meškova, Srb Rastko Stojković. Favorit bo kajpak Vardar, ki je v 18 kolih rednega dela lige SEHA doživel le en poraz. »Šestič zapored igramo na F4 in vselej ga želimo osvojiti, nič drugače ne bo zdaj, ampak ne bo lahko, že prva tekma z Zagrebom bo napeta, zmagal pa bo tisti, ki si bo to bolj želel,« sprehoda v finale ne pričakuje skopski kapetan Stojanče Stoilov.

Današnja polfinalna para sta Vardar – Zagreb (17.30) in Veszprem – Meškov Brest (20), finale bo v nedeljo ob 20. uri. Doslej so regionalno tekmovanje osvojili Vardar (2012, 2014), Zagreb (2013) in Veszprem (2015, 2016). Med Slovenci pa se lahko z naslovom pohvalijo David Špiler (2013), Miladin Kozlina, Matjaž Brumen (oba 2014) in Gašper Marguč (2015, 2016). To pomeni, da bo Marguč lovil »hat-trick«, ostala šesterica pa prvo prestižno lovoriko, ki ne prinaša ničesar otipljivega, če odštejemo skrivnostni nagradni sklad, s katerim klubi običajno poplačajo kazni, ki so si jih prislužili skozi sezono.