Šerif Django si je spet zaželel adrenalina

V najbolj rokometnem kraju na Slovenskem so ambicije znova visoke in segajo v Evropo. Pet novincev, trije iz Krke, dva iz BiH. Jutri za uvod v sezono z Jeruzalemom.

Objavljeno
05. september 2019 06.00
Posodobljeno
05. september 2019 06.00
Ivan Vajdl bo po petih letih želel Trimo vrniti med najboljše slovenske prvoligaše. FOTO: Igor Zaplatil
Trebnje - Django brez okovov je bila ena izmed devetih Tarantinovih filmskih mojstrovin in slovenski rokometni »Django«, kot kličejo trenerja Ivana Vajdla, si obeta svobodo pri vodenju Trima, ki ga bo želel popeljati na pota stare slave, tj. med četverico v ligi NLB in na evropsko sceno.

»Le kje ste našli Djanga? Kot otroci smo se v Šoštanju igrali kavboje im vsak je dobil svoj vzdevek. Včasih so me vsi klicali Django, zdaj pa le še kdo tu in tam,« se je za hip v preteklost vrnil Vajdl, zadnji trener Gorenja, ki je zmagal v Celju (4. decembra 2013). Trimo pa je edini, ki je v prejšnji sezoni odnesel ves plen iz Zlatoroga, a ekipa iz morda najbolj rokometnega kraja v deželi se tudi četrto leto zapored ni uvrstila v končnico za prvaka.

Trimo bo po šestih letih spet vodil Ivan Vajdl.

V Avstriji je pogrešal izzive vrhunskega rokometa.

V Trebnjem tudi najboljši strelec bosanske lige.

Za začetek jutri doma z Jeruzalemom.

 

Plodno obdobje 2010-2013


S povečanjem proračuna na račun poplačila večine dolga in prihodu novih sponzorjev so se povečali tudi apetiti, predsednik Anton Janc je v klub privabil starega znanca Vajdla, ki je bil eden glavnih akterjev v enem od Trimovih najbolj uspešnih obdobij med letoma 2010 in 2013, ko je imel in razvil igralce, kot so Miha Zarabec, Staš Skube, Anže Ratajec, Jernej Papež in Jure Sušin, kot nekdanji vratar je veliko naučil tudi Klemna Ferlina.

image
Bivši kapetan Krke David Didović je eden od petih novincev pri Trimu. FOTO: Roman Šipić


Skubeta je potem vzel s seboj v svoj matični klub Gorenje, kjer je kot trener deloval dve leti, po porazu v finalu pokala Slovenije konec marca 2015 pa je mesto prepustil Gregorju Cvijiču in se za štiri leta preselil v Borovlje ter tamkajšnji klub Ferlach najprej pripeljal v prvo avstrijsko ligo, potem pa ga zgradil v solidnega prvoligaša.

Devet let od Evrope


RK Trimo Trebnje je bil ustanovljen leta 1983, v prvi ligi je prvič nastopil v sezoni 1995/96, prvi evropski nastop pa imel v sezoni 1998/99 v takratnem pokalu mest (kasneje pokal challenge), ko je v osmini finala izpadel proti Flensburgu, v sezoni 1999/2000 pa je celo prišel do četrtfinala in moral priznati premoč Sintelonu iz Bačke Palanke. Leta 2000 je glavni sponzor postal Trimo. V sezonah 2000/01, 2002/03 in 2006/07 je igral v pokalu EHF, slednjič je izpadel proti Parizu v osmini finala. V sezonah 2007/08 in 2008/09 je bil udeleženec pokala pokalnih zmagovalcev, leta 2010 pa je igral znova v pokalu EHF. Od zadnjega evropskega nastopa je torej minilo devet let.

 

Dovolj življenja »v leru«


Kaj ga je zvabilo nazaj? Verjetno domotožje. Zmotili smo ga namreč, ko je pripravljal … »Gibanico. Veliko dela je s tem, nesem jo na obisk k bratu,« je povedal Vajdl. »V Avstriji smo se zasitili drug drugega, štiri leta so kar veliko. Tam ni ambicij, ni podmladka, ko se začne šolsko leto, rokomet ni več prioriteta,« se je življenja »v leru« naveličal Vajdl in si spet zaželel malce več adrenalina, stresa, ki ga prinaša vrhunski rokomet v ligi NLB.

9
let je minilo, odkar je Trimo nazadnje nastopil v Evropi


»Trimo je gotovo na bolj profesionalni ravni, trenira se več, fantje so nabrušeni, to mi kot trenerju godi. Moja kariera je prišla v jesen in zaželel sem si še enega resnega izziva,« je razloge za vrnitev razkril Vajdl, ki je pred prvim prihodom v Trebnje z Gorenjem osvojil slovenski pokal leta 2003 ter potem štiri sezone vodil slovenjgraški Prevent.

image
Staš Skube je eden izmed biserov trebanjskega rokometa. FOTO: Ljubo Vukelič


Ekipo Trima so poleti okrepili trije igralci glavnega tekmeca Krke: vratar Aleksandar Tomić, David Didovič (krožni napadalec) in Leon Rašo (srednji zunanji), dve tuji okrepitvi prihajata iz BiH, nadarjena Dean Šešić (desni zunanji) in Dino Hamidović (levi zunanji, najboljši strelec v bosanski ligi).

Večji proračun, večje ambicije


Ob koncu prejšnje sezone je iz kluba prišla informacija, da bo mesto trenerja prevzel Mišo Toplak, ampak od tega ni bilo nič. Ekipo je prevzel Benjamin Teraš, ki pa je moral mesto odstopiti Vajdlu. Okrog kluba je bilo lansko pomlad, ko je Romana Šavriča tik pred koncem sezone zamenjal Roman Zarabec veliko prahu, govorilo se je, da se bo Janc umaknil in da ga bo na mestu predsednika uprave zamenjal Jure Višček, ampak vse je ostalo po starem, Janc je ostal glavni, Višček, lastnik podjetja Alva, enega od pomembnih sponzorjev, pa podpredsednik UO. Ker je Trimo vmes je poplačal levji delež dolgov do igralcev iz preteklosti, se je tudi na ta račun in pa na račun novih sponzorjev povečal proračun, s tem pa tudi ambicije.


V Novo mesto je odšel Žiga Urbič, Matic Kotar je šel v Vajdlov bivši klub Ferlach, njegov brat Miha pa na posojo v Slovan. Tobias Cvetko se je vrnil v Celje, Vladimir Bojanić je okrepil Gorenje. Tevž Grandovec je končal kariero, novi kapetan je Uroš Udovič.
 

Dirigenta Kotar in Rašo


Vajdl velja za mirnega in preudarnega trenerja, očetovskega lika, ki zna iz nadarjenih igralcev izvabiti najboljše. Kot ga poznamo, bo ekipo gradil okrog Marka Kotarja, zlatega mladinskega reprezentanta.

image
David Miklavčič (levo; desno Robi Bezjak) si je pri Trimu prislužil reprezentančni dres. FOTO: Damjan Žibert


»Najprej bomo delali na obrambi, ker iz nje izhaja vse. V napadu pa bosta gotovo Kotar in Rašo tista, ki bosta povezovala niti,« je povedal Vajdl, ki je dobil zagotovila, da bo imel proste roke pri vodenju moštva, ampak … »Saj veste, če pridejo slabi rezultati, se hitro najdejo neprijetna vprašanja. Gotovo je nujen cilj ponovna uvrstitev v končnico, potem pa boj za evropske vstopnice. Tega se zavedam. Ta ekipa potrebuje čas, vendar ga v vrhunskem športu ni na pretek,« se zakonitoti poklica zaveda 62-letni strokovnjak, čigar ekipa bo jutri ob 19. uri na prvi tekmi sezone gostila Jeruzalem.

Zibelka odličnih rokometašev


Poleg prej omenjenih rokometašev (Zarabec, St. Skube, Ratajec, Papež, Sušin, Ferlin) so za Trimo v preteklosti med drugimi igrali Luka Žvižej, Gorazd Škof, Sebastian Skube, David Miklavčič, Klemen in Nejc Cehte, Robert Šafarič, Željko Musa, Nemanja Pribak, Jani Likavec, Nenad Stojaković in Rolando Pušnik, ki je leta 2003 v Trebnjem sklenil bogato kariero.