Skoko vrgel rokavico Tamšetu: Krka si upa sanjati o prvi trofeji

Z današnjim superpokalom v Novem mestu štart rokometne sezone 2018/19, Celjani favoriti, a Dolenjci napovedujejo močan odpor. Pred tem utegne biti vroče tudi na seji združenja članov lige NLB. 
Fotografija: Prijatelja Branko Tamše in Mirko Skoko (desno) bosta tekmeca na nocojšnji prvi tekmi sezone. FOTO: Roman Šipić
Odpri galerijo
Prijatelja Branko Tamše in Mirko Skoko (desno) bosta tekmeca na nocojšnji prvi tekmi sezone. FOTO: Roman Šipić

Rokometaši Celja Pivovarne Laško so osvojili vseh 14 domačih lovorik, odkar je decembra 2013 člansko ekipo prevzel Branko Tamše. Ta sijajni niz bodo državni prvaki želeli nadaljevati, ko se bodo danes ob 20. uri v novomeški dvorani Marof pomerili z domačo Krko v slovenskem superpokalu, premieri sezone 2018/19.

Superpokal so uvedli leta 2007, leta 2013 ga ni bilo, v dosedanjih desetih izvedbah je Celje zmagalo šestkrat, tri lovorike je osvojilo Gorenje, eno pa Cimos. Gre za najmanj čislano trofejo od treh, toda vsaka dobro dene, še posebej, ker gre za prvo tekmo v sezoni po koncu napornih priprav.



Vloga nocojšnjega favorita pripada pivovarjem, ki pa si ne morejo obetati lahkega dela. Krka si je prvi nastop v superpokalu prislužila z uvrstitvijo v finale pokala RZS, v katerem je 22. aprila še v 51. minuti za Celjani zaostajala le za gol, na koncu pa popustila in izgubila s 33:40. V prejšnji sezoni je ponovno igrala v končnici za prvaka in zasedla končno šesto mesto v državi.
 

Papež in Okleščen glavni orožji 


Kar je ta čas najpomembneje, v ekipi trenerja Mirka Skoka ostajajo glavni nosilci igre, vključno z Jernejem Papežem, nazadnje drugim strelcem lige, ter Grego Okleščnom, bodočim članom Celja PL. Čez poletje je bilo v Marofu le malo sprememb, namesto upokojenega Mitje Klobčarja je iz Trima na levo krilo prišel Luka Florjančič.

Člansko vrsto so okrepili z nekaterimi člani obetavne generacije, ki je v sezoni 2016/17 osvojila naslov mladinskih prvakov, kar bo dalo moštvu potrebno širino v naporni sezoni, ki jo bo Krka v ligi NLB začela v soboto proti Riku Ribnici. Dober odpor evroligaški zasedbi iz Celja bi bila najboljše vabilo na dolenjski derbi.
 

Daljša klop za boljše končnice 


Včeraj je bil v Ljubljani na predstavitvi prvoligašev poleg Tamšeta največ pozornosti deležen prav njegov kolega Skoko, ki je ekipo prevzel leta 2014, ko je nasledil Slavka Iveziča, in jo pozna do obisti. To bi lahko bila prednost Krke vsaj na začetku sezone. "Najprej bi si želel, da bi bila dvorana polna in vzdušje takšno, kot si ga novomeški rokomet zasluži. Celje je brez dvoma favorit, ne glede na to, da so odšli Mačkovšek, Lesjak, Mlakar in drugi. Dobro so zakrpali vrzeli, imajo še daljšo klop in še hitrejšo igro. Toda mi se ne bomo vdali, imamo svoje adute, v tekmo bomo šli brez kalkulacij, na vso moč, če se nam bo pokazala možnost za zmago, jo bomo skušali izkoristiti," se dobre tekme nadeja Skoko, ki je med ducatom trenerjev izstopal po prešernem razpoloženju in smislom za humor.
 

Cilj višje od šestega mesta


"Vedno sem optimist, vsake sezone se veselim, ker verjamem v svoje fante. Vsako leto priprave začnemo teden pred drugimi in vselej se nam obrestuje. Tudi v tej sezoni merimo na končnico za prvaka, v kateri bo naš cilj peto ali celo četrto mesto," si želi stopničko ali dve višje stopiti 40-letni Srb, ki prednost Krke pred konkurenco vidi tudi v tem, da je ekipa že dolgo skupaj.

"Seveda, ni nam treba ničesar spreminjati, samo nadgraditi, kar smo imeli lani, ko smo igrali zelo dobro. Priključili smo šest mladih igralcev, ki so se izkazali v pripravljalnem obdobju, klop je daljša, zato ne pričakujem takšnih padcev v končnici, kot se nam je zgodil tudi v finalu pokala. Verjamem, da smo še malce bližje Celju kot pred pol leta. Upati na prvo rokometno trofejo v Novem mestu ni greh," je Skoko vrgel rokavico Tamšetu, s katerim sta včeraj kar nekaj časa kramljala.

Je bilo kaj zbadanja? "Nič takšnega, z Brankom sva prijatelja na igrišču in zunaj njega. Potožil mi je, ker ni mogel priti do posnetkov naših prijateljskih tekem, zato si je ogledal omenjeno iz Ljutomera. Pričakuje, da bomo igrali podobno. To je sicer res, ampak imamo tudi nekaj skrivnosti."

Komentarji: