Slovan in Ljubljana merita višje, bo rivalstvo potegnilo voz naprej?

Glavno mesto nima prvoligaša, vendar imata oba kluba zdrave temelje in ambicije. Na Kodeljevem in Galjevici drevi tekmi za četrtfinale pokala Slovenije.
Fotografija: Bojan Čotar (v sredini) še nima poraza na klopi ekipe z Galjevice. FOTO: MRK Ljubljana.
Odpri galerijo
Bojan Čotar (v sredini) še nima poraza na klopi ekipe z Galjevice. FOTO: MRK Ljubljana.

Daleč so zlati časi ljubljanskega moškega rokometa, ko je bil Slovan jugoslovanski prvak (1980) in evropski podprvak (1981), pa tudi, ko so Prule kot prve v samostojni Sloveniji vzele primat Celju Pivovarni Laško (2002). Glavno mesto spet nima prvoligaša, zato je toliko bolj zanimivo naključje, da bosta nocoj kar dva njegova kluba gostila tekmi osmine finala pokala Slovenije.

Kdor bi se hotel na lastne oči prepričati, kaj ta čas ponuja ljubljanski rokomet, bi se sicer ujel v logistično zanko. LL Grosist Slovan bo na Kodeljevem tekmo z Rikom Ribnico začel ob 19. uri, MRK Ljubljana bo uro kasneje v 3,7 km oddaljeni dvorani na Galjevici gostila Sviš iz Ivančne Gorice.



Pred obema je težak izziv. Slovan, ki mu gre dobro v 1. B ligi in je drugi na lestvici, nazadnje pa je iz pokala izločil Jeruzalem, bo želel Ribničanom prizadejati prvi poraz v domači sezoni in izkoristiti njihov naporen ritem, ki se bo končal v nedeljo z derbijem v Celju, ko se bo odločalo o jesenskem prvaku v ligi NLB.


 

Natek: Zdravi temelji na domačih fantih


MRK Ljubljana, klub, ki je nastal letos, ko se je MARK Olimpija pripojila ŠD RK Krim, je vodilni v 2. ligi in še nima poraza. Drevi se bo prepričal, ali je lahko konkurenčen Svišu, zadnjeuvrščeni ekipi lige NLB. »Mulce z Galjevice« je prevzel izkušeni Bojan Čotar, prej trener Slovana, športni direktor je nekdanji reprezentant Jure Natek.

Jure Natek je takoj, ko se je vrnil iz Nemčije, poprijel za funkcionarska dela v rokometu. FOTO: Igor Zaplatil
Jure Natek je takoj, ko se je vrnil iz Nemčije, poprijel za funkcionarska dela v rokometu. FOTO: Igor Zaplatil


»Naš primarni cilj je napredovanje v 1. B ligo, morebitni preboj v četrtfinale pokala pa bi bila lepa popestritev sezone za nas. Seveda se zavedamo, da je Sviš v prvi ligi, mi pa v tretji, zato je vloga favorita jasna,« se bo pustil presenetiti Natek, ki zgolj odmahne z roko na vprašanje, mar je časovno prekrivanje tekem že prvi zametek mestnega rivalstva.

»Ni govora o nagajanju. Pravzaprav Slovan in Ljubljana ciljata na drugačno publiko, ob tem smo zelo omejeni z razpoložljivimi termini v dvorani, » je razložil Natek, ki si sicer obeta, da se bo Ljubljana nekega dne res merila za točke s Slovanom, in to v prvi ligi.

»Nič slabega, če je v mestu zdravo rivalstvo. Slovan ima svoje ambicije, mi svoje. Seveda je dolgoročni cilj uvrstitev v prvo ligo, toda ničesar ne bomo prehitevali, delamo na zdravih temeljih, naše poslanstvo je delo z mladimi igralci, ki bodo vedno tvorili jedro članske ekipe. Imamo vse selekcije od mlajših dečkov naprej, naši rokometni krožki so že v 18 ljubljanskih šolah. Glede članske ekipe pa se ne bi branili kakšnega sponzorja, ki bi vso zadevo dvignil na še višjo raven,« bi si več sodelovana z lokalnim gospodarstvom želel Natek, tudi tehnični vodja mladinske reprezentance, ki je bila poleti zlata na evropskem prvenstvu v Celju.
 

Slovan malo gor, malo dol


Natek je ob Urošu Zormanu, Matjažu Brumnu, Ognjenu Backoviću, Andreju Kastelicu, Boštjanu Ficku in še kom eden od žlahtnih produktov ljubljanske rokometne šole iz 90. let. Nekateri so bili že vpeti v reševanje Slovana, vendar brez večjega uspeha. Tudi na predsedniških mestih (nazadnje Marjan Gorišek Luka) in direktorskih (Goran Dujić, Stane Ostrelič) so se v zadnjih letih zamenjali nekateri znani obrazi, pa je začarani krog ostal sklenjen, Slovan je stalno na meji med prvo in drugo ligo, preboja med vodilne prvoligaše ni in ni.

Boštjan Ficko je bil pred časom trener Slovana, zdaj se za njegov razvoj trudi iz pisarne. FOTO: Aleš Černivec
Boštjan Ficko je bil pred časom trener Slovana, zdaj se za njegov razvoj trudi iz pisarne. FOTO: Aleš Černivec


Ekipe so po Borisu Deniču vodila mnoga znana imena: Matjaž Tominec, Gregor Cvijič, Borut Maček, Ficko, Zoran Jovičić, Čotar. Zdaj je trener Aleš Repina, še "stari" slovanovec.

Predsednik kluba je Krištof Mlakar iz JP Vodovod-Kanalizacija, nad njim nekdanji predsednik RZS Marjan Sedej, direktor Lekarne Ljubljana. Prvi operativec ostaja nekdanji reprezentant Ficko, ki verjame, da bo aktualna Slovanova zgodba vendarle uspešna.
 

Dolgoročni cilj Evropa


»Klub je praktično saniran, vsi delamo na tem, da bi postal stabilen prvoligaš. Dejstvo je, da imamo še vedno precejšnjo luknjo v mlajših selekcijah, ampak jo krpamo. V mini rokometu imamo na 12 šolah več kot 200 otrok. Želja je, da bi v prihodnosti imeli vsaj eno sedmerko svojih igralcev, ta čas v prvi ekipi nimamo nobenega. Če pridemo v prvo ligo, pa je jasno, da bo treba povečati proračun. Vrnitev v ligo NLB nam je prioriteta, tam želimo tudi ostati, potem pa sčasoma priti na mesta, ki prinašajo Evropo, tako je pač v Ljubljani,« se "razvajenosti" tukajšnjega občinstva zaveda Ficko.

Svojčas so navijači Slovana sloveli kot zelo vročekrvni. FOTO: Dokumentacija Dela
Svojčas so navijači Slovana sloveli kot zelo vročekrvni. FOTO: Dokumentacija Dela


Tako kot kolega Natek se strinja, da bi bilo mestno rivalstvo koristno za vzpon ljubljanskega rokometa. »Odlično bi bilo imeti mestni derbi v prvi ligi. To smo v Ljubljani že imeli s Slovanom in Prulami, takrat je imela Ljubljana največ reprezentantov. Ni bilo naključje, da so se takrat dogajali največji uspehi.«

Dvoboji med Slovanom in Celjem so bili še pred leti zelo zanimivi. FOTO: Tomi Lombar
Dvoboji med Slovanom in Celjem so bili še pred leti zelo zanimivi. FOTO: Tomi Lombar

Komentarji: