Slovenci favoriti, glavna aduta hitrost in kemija

V koprski Bonifiki drevi ob 20. uri prvo dejanje v kvalifikacijah za SP, Miha Zarabec želi Madžare spraviti v brezglavi dir.
Fotografija: Selektor Veselin Vujović ter njegova kapetana Vid Kavtičnik in Marko Bezjak želijo Slovenijo popeljati na SP. Foto: Cropix
Odpri galerijo
Selektor Veselin Vujović ter njegova kapetana Vid Kavtičnik in Marko Bezjak želijo Slovenijo popeljati na SP. Foto: Cropix

Koper – Zdaj gre zares. Slovenija in Madžarska bosta danes ob 20. uri v Kopru začeli prvo kvalifikacijsko tekmo za nastop na svetovnem prvenstvu. Januarja prihodnje leto bo na zboru najboljših rokometnih ekip na planetu prostor zgolj za eno od njiju. Miha Zarabec niti ne pomišlja, da to ne bi bila reprezentanca Veselina Vujovića, ki je včeraj izvedel žalostno novico, umrla mu je mama.

Vsaj kar zadeva igro v napadu, bo v Bonifiki največ odvisno od Zarabca, ki se je v treh letih uveljavil kot gonilna sila Slovencev. Trebanjec rad reče, da že v prvi minuti tekme natanko ve, kam pes taco moli, tj. ali so Slovenci pravi ali ne. Kadar so pravi, lahko premagajo vsako reprezentanco. Na EP je takoj začutil, da so fantje nabrušeni, ko se je začela tekma s Španijo, in Slovenci so v Varaždinu vzeli mero kasnejšim evropskim prvakom. Če bodo ponovili tak pristop in se vzhodnih sosedov lotili z enako vnemo, si bodo že na Obali priigrali morda odločilno prednost in v Veszprem, kjer bo v sredo revanša, odpotovali samozavestni.



»Na tako resnih tekmah, kakršna bo z Madžari, me ni prav nič strah, da bi bili nerazpoloženi ali se ne bi borili,« nima skrbi Zarabec, ki je v izbrani vrsti zbral 45 nastopov.

Zebram iz Kiela ni šlo po načrtih v bundesligi, ampak »Zaro« je zadovoljen, ker si je z dobrimi igrami prislužil podaljšanje pogodbe še za eno sezono. V reprezentanci ima proste roke, Vujović mu je izročil »licenco za strel«. Ob tem bi lahko igral tudi z zavezanimi očmi, kadar so ob njem nekdanji soigralci iz Celja – Blaž Janc, Borut Mačkovšek, Blaž Blagotinšek, Žiga Mlakar … »To je gotovo voda na naš mlin. Potrebovali smo en trening ali dva, da smo se začutili in ujeli. Madžari imajo visoko obrambo, telesno so mogoče malce močnejši, vendar mi imamo veliko prednost v tem, da smo hitrejši. Imamo dobro uigrano 'tranzicijo' s protinapadom. Ja, hitrost je naš glavni adut.«
 

Povabila IHF tokrat ne bo


Stavnice pravijo, da so favoriti Slovenci in ti to vlogo sprejemajo, vendarle so tretja reprezentanca sveta. To je najmočnejši par v evropskih kvalifikacijah, možnosti, da bi IHF poražencu podarila t. i. wild-card, kot ga je pred dvema letoma Norveški kljub porazu s Slovenijo, ni več, odkar je krovna zveza povabila Japonsko, prirediteljico prihodnjih olimpijskih iger.

Prav Tokio je cilj Vujovićeve reprezentance, preboj na SP pa morda ključen na tej poti. Reprezentance, ki se bodo januarja prihodnje leto na Danskem in v Nemčiji uvrstile v četrtfinale, bodo imele pravico nastopiti v olimpijskih kvalifikacijah. Za tiste, ki jim bo spodletelo, bo zadnje sito EP 2020, vendar bo zelo ozko, morda tudi tretje ali četrto mesto ne bo dovolj. Vložek je torej ogromen, česar se Zarabec dobro zaveda, a o slabem scenariju noče niti slišati …

Kvalifikacije 2019 rokomet Foto Mx
Kvalifikacije 2019 rokomet Foto Mx


»Vem, da se lahko hitro vse podre, a s tem se ne obremenjujem, želim si le, da bi odigrali, kot znamo, potem bo vse v redu. Fantje smo se strinjali, da v Kopru ne bo še nič odločeno. Ključna tekma bo v Veszpremu. Meni osebno pa se zdi, da so Madžari ena takšnih reprezentanc, ki se jim lahko zgodi razpad sistema, kadar jim ne gre po načrtih. Če jih bomo od prve minute tepli in vlekli 'polkontro', jih bomo pretekli,« je odločen Zarabec.
 

Zmaga tudi za žalujočega Vujovića


Madžari so samo za to akcijo poklicali veterana Laszla Nagya in Ferenca Ilyesa, selektorju Ljubomirju Vranješu se trese stolček, Madžari preveč vlagajo v rokomet, da bi mirno prenesli še eno razočaranje. Vujović je na boljšem, njegova služba je varna, igralci zdravi, zaupajo mu, kemija je prava. »Če bi imel še toliko težav, mi ne bi prišlo na misel, da bi klical Zormana ali Škofa. Zaupam tem fantom, zame so najboljši,« ima »Vuja« drugačen pristop od Šveda, ki se ob Blatnem jezeru ne znajde najbolje, odkar je prišel iz Flensburga.

V Bonifiki bo pravi pekel za gostujoče hruste, Zarabec zase pravi, da dobro prenaša vročino: »Dvorana je v teh dneh prijetno ohlajena, a sem prepričan, da bo temperatura med tekmo za 20 stopinj višja. To bo spektakel, tribune nabito polne, samo še mi moramo opraviti svoj del posla. Ni strahu, samo želja po zmagi,« je še povedal Zarabec, ki bo tako kot soigralci želel zmagati tudi za selektorja Vujovića, ki mu je včeraj umrla mati. »Vsi smo bili šokirani, vendar Vuja zelo dobro prenaša žalost, odločil se je, da ne bo odšel na pogreb v Cetinje in bo normalno vodil obe tekmi,« je povedal reprezentančni direktor Uroš Mohorič.

Komentarji: