Slovenci na EP z grdim latvijskim madežem

Reprezentanca Veselina Vujovića je doživela nepričakovani poraz v kvalifikacijah za EP. Dainis Krištopans nerešljiva uganka za obrambo. V nedeljo v Kopru še z odpisano Estonijo.
Fotografija: Kvalifikacije  Euro 2020, Slovenija - Latvija, 24.10.2018, Maribor [rokomet, euro 2020]
Odpri galerijo
Kvalifikacije Euro 2020, Slovenija - Latvija, 24.10.2018, Maribor [rokomet, euro 2020]

Med kolektivnimi športnimi panogami je rokomet verjetno tisti, v katerem je z borbenostjo, željo in srčnostjo najlažje skriti pomanjkljivosti v kakovosti, izkušnjah in širini igralskega kadra. Latvijski reprezentanti so to pokazali favoritom iz Slovenije, ki kvalifikacij za EP ne bodo končali brez poraza in bržčas tudi ne bodo nosilci v žrebu. Izgubili so s 24:25.

Ko bodo v nedeljo v Kopru premagali avtsajderje iz Estonije in osvojili prvo mesto, se bodo na počitnice odpravili z grenkim priokusom in novim opozorilom pred večjimi izzivi.



Edini latvijski zvezdnik Dainis Krištopans in vratar Arturs Kugis sta bila velika junaka latvijske reprezentance, ki si je z zmago proti bronasti reprezentanci s predlanskega SP v Franciji zagotovila prvi nastop na velikem tekmovanju. Krištopans, zmagovalec lige prvakov z Vardarjem, je bil nerešljiva uganka za bledo slovensko obrambo. Dosegel je 13 golov in igral vseh 60 minut.

Vseeno bi 215 cm visoki in 135 kg težji orjak doživel Guliverjevo usodo, če ne bi v vratih stal izkušeni čuvaj mreže Gummersbacha Kugis, ki je v končnici zaustavil »zicerje« Boruta Mačkovška, Mihe Zarabca in Jureta Dolenca s sedmih metrov.



»Slovenija ima kopico vrhunskih igralcev, izogibati se moramo napakam, saj hitro kaznujejo vsako,« je pred tekmo svaril izkušeni Evars Klešniks, ki si kruh služi v četrti (!) nemški ligi. Domači selektor Armands Uščins je fante odlično pripravil na tekmeca, ki si je že prej zagotovil nastop na EP. Latvija, ki je edini poraz doživela oktobra lani v Mariboru z 21:27, je ves čas kazala večjo slo po uspehu. V prvem polčasu si je ustvarila že štiri gole naskoka.

Za Roka Ovnička je bila vloga prvega organizatorja igre preveliko breme. FOTO: Tadej Regent
Za Roka Ovnička je bila vloga prvega organizatorja igre preveliko breme. FOTO: Tadej Regent


V drugem je (pre)pozen prihod Zarabca sicer napovedal pričakovani zasuk. Slovenci so z delnim izidom 6:1 povedli s 16:15, a potem so se spet prepustili počasnemu latvijskemu ritmu, ki je prinesel domače vodstvo z 20:17. Selektor Veselin Vujović, ki je reprezentante med pripravami hvalil na vse pretege, se je razveselil novega preobrata (Dolenec 7-m), toda končnica je pripadla gostiteljem, ki so iz petnih žil potegnili energijo za zmago v napeti končnici.

Za Slovence sta bila znova usodna izjemna Krištopans in Kugis. Prvi je 204 cm visokega Mačkovška prestavil kot slamico za 25:24, drugi je ubranil sedemmetrovko Dolenca za veliko slavje v sicer precej komorni dvorani.

Povsem zaslužena zmaga Latvije in povsem zaslužen poraz Slovenije, ki bo prvo mesto v skupini 4 potrjevala v nedeljo v koprski Bonifiki proti eksotični Estoniji. Barcelona, Kiel, Veszprem, Szeged, Kielce in ne nazadnje Celje? Sliši se dobro, ampak v reprezentančnem rokometu imena ne pomenijo nič, če nisi pri stvari ...

Matej Gaber je dosegel dva gola, v obrambi pa ni mogel zaustaviti latvijskih igralcev. FOTO: Tadej Regent
Matej Gaber je dosegel dva gola, v obrambi pa ni mogel zaustaviti latvijskih igralcev. FOTO: Tadej Regent


Dolenec: Moramo se zamisliti


»Kakor smo začeli, tako smo tudi končali, zaslužili si nismo niti točke. Latvijci so imeli več želje. V zadnjih minutah smo zapravili tri čiste strele. Brez besed sem. Ni konec sveta, a zapravili smo priložnost, da bi šli na EP kot sijajna reprezentanca. Bojim se, da se fantje ne zavedajo, kaj smo danes izgubili,« je bil razočaran selektor Vujović.

»Bili smo mlahavi v obrambi, mislim, da nam je Krištopans zabil 30 golov, čeprav smo se nanj posebej pripravljali,« je povedal Zarabec, kapetan Dolenec pa dodal: »Kljub opozorilu na Nizozemskem smo tudi mi padli v past. Vsi smo nezadovoljni. Tekma je bila za nas zelo pomembna, očitno bo žreb za EP manj ugoden. Žal mi je za mojo sedemmetrovko, ampak tudi če bi zmagali za gol, ne bi bilo veliko razlike. Moramo se zamisliti ...«

Preberite še:

Komentarji: