Črna gora razbita, 18 potnikov znanih jutri

V Trbovljah je reprezentanca Ljubomira Vranješa kar s 37:22 premagala razglašeno balkansko ekipo, ki bo prav tako sodelovala na EP.

Objavljeno
04. januar 2020 19.25
Posodobljeno
04. januar 2020 21.07
Slovenci so pokazali močan moštveni duh. FOTO: Tomi Lombar
Trbovlje - Slovenski rokometaši se bodo v sredo na evropsko prvenstvo na Švedsko odpravili s popotnico dveh suverenih zmag. Potem ko so v petek v Slovenj Gradcu premagali Severno Makedonijo z 32:28, so bili danes v Trbovljah še bolj prepričljivi proti Črni gori in navijače navdušili z zmago s 37:22.

Hitro so se razblinili dvomi o zmagovalcu druge pripravljalne tekme. Črnogorci, ki bodo EP v treh deželah začeli v avstrijskem Gradcu, niso pokazali prevelike vneme. Čisto drugačen pristop je bil pri Slovencih, ki so se želeli dokazati novemu selektorju Ljubomirju Vranješu.

Ta je na drugi testni tekmi dal prosto Urbanu Lesjaku, Gašperju Marguču, Roku Ovničku in Žigi Mlakarju, prvič pa v ogenj poslal Klemna Ferlina, Miho Zarabca, Jureta Dolenca in Blaža Janca.

image
Blaž Blagotinšek se je izkazal, a moral predčasno zapustiti igrišče. FOTO: Tomi Lombar


Prav vsi so se izkazali in Šved bo imel težko odločitev, ko bo med 20 kandidati izbral osemnajsterico, ki bo na euru lovila najmanj olimpijske kvalifikacije. Ferlin je pokazal mojstrstvo v vratih, Zarabec, Dolenec in Janc pa v polju in Slovenci so imeli že po 15 minutah vodstvo z 8:3. Ob polčasu je bilo že 17:9 in nabito polna tribuna v dvorani Polaj, nekdaj rokometna utrdba, v kateri že lep čas ni bilo vrhunskega rokometa, je bila navdušena.

Slovenija : Črna gora 37:22 (17:9)

Dvorana Polaj, gledalcev 1800, sodnika Lah in Sok (Slovenija).
Slovenija: Ferlin, Kastelic; Blagotinšek 4, Henigman 3, Kavtičnik 3 (1), Janc 5, Dolenec 2, Cingesar 1, Cehte 3, Kodrin 1, Zarabec 6 (2), Šoštarič 1, Horžen 3, Žabić 1, Bombač 1 (1), Mačkovšek 3; Črna gora: Mijušković 1, Simić; Bakić, Čavor 6, Lazović, B. Vujović, Radović 2, M. Vujović 3, S. Vujović 3, Sevaljević, Božović, Lasica 1, Andjelić 1, Grbović 2 (1), Lipovina 2, Kankaraš 1; sedemmetrovke: Slovenija 4 (4), Črna gora 2 (1); izključitve: Slovenija 8, Črna gora 6; rdeči karton: Blagotinšek (48).


V drugem polčasu se je nadaljevala prevlada Slovencev, ki so tekmovali v atraktivnih vložkih, ob tem pa se držali Vranješevih navodil. Navijači so konec tekme pričakali na nogah ob vzklikih: »Kdor ne skače, ni Sloven'c!«. V končnici tekme je blestel vratar Urh Kastelic, ki je v drugem polčasu zbral kar deset obramb.

image
Nejc Cehte je pokazal formo, ki bi mu lahko prinesla prvi nastop na velikem tekmovanju. FOTO: Tomi Lombar


Jutri zjutraj se bo novi selektor odločil, kdo bo Slovenijo zastopal na EP. Prva tekma na Švedskem bo v petek proti Poljski, reprezentanca bo v Göteborg odpotovala v sredo. Tja naj bi šlo kar 18 igralcev, odpadla bosta samo dva. Vsaka reprezentanca bo namreč lahko po novih pravilih v prvem delu opravila dve menjavi, v drugem pa še dve.

Ljubomir Vranješ, selektor Slovenije: »Zadovoljen sem, moji varovanci so na obeh pripravljalnih tekmah prikazali zelo dobro igro. Mnoge zadeve so me zadovoljile v napadu in obrambi, predvsem pa me veseli pozitivna energija in kolegialnost mojih rokometašev na igrišču in izven njega.«

Blaž Janc, igralec Slovenije: »Na obeh zadnjih tekmah pred odhodom v Göteborg smo dobro delovali. Veliko delamo na obrambi, mislim, da je s pomočjo naših vratarjev na zelo visoki ravni. Znova se je vrnila naša prepoznavna hitra igra s številnimi nasprotnimi napadi in hitrim izvajanjem žoge na sredini igrišča. Zaenkrat je vse tako, kot mora biti.« STA