Slovenija gre naprej, padla je še Švedska!

Slovenski rokometaši so na evropskem prvenstvu slavili drugo zmago, z 21:19 so ugnali gostitelje Švede.

Objavljeno
12. januar 2020 18.00
Posodobljeno
13. januar 2020 10.06
Slovenski rokometaši so se veselili zaslužene zmage nad Švedsko. FOTO: kolektiff
Göteborg - Po uvodni zmagi proti Poljski, ko jim ni bilo treba pokazati sijajne igre, se slovenski rokometaši zablesteli tudi v razprodani dvorani Scandinavium, v kateri so z 21:19 (10:9) odpravili gostitelje Švede.

"Vesel sem, da so fantje odigrali tako dobro tekmo. Veliko smo delali, neverjetno, kako so vse opravili fantje. Bombač je prvorazredni organizator igre. Imamo jih kar nekaj, vendar sem mu dal priložnost, da on tokrat uredi stvari. Hudo mi je za mojo Švedsko, vendar so si moji slovenski fantje zaslužili zmago," je za TV Slovenija povedal slovenski selektor Ljubomir Vranješ, nekdanji švedski reprezentant.

image
Slovenski selektor Ljubomir Vranješ je Slovenijo odlično pripravil za tekmo proti svojim švedskim rojakom. FOTO: kolektiff


Slovenija si je s to zmago, ob kateri so za igralca tekme razglasili Deana Bombača, že zagotovila napredovanje v drugi del tekmovanja, v prvem delu jo sicer čaka še torkova tekma s Švico.


 

Potek drugega polčasa


60. minuta: Bombač je prodiral in izsilil sedemmetrovko!!! Dolenec je zadel za 21:19, zmaga Slovenije.

60. minuta: Blagotinšek je po slabem slovenskem strelu nazaj priboril žogo. Janc je izsilil izključitev.

59. minuta: Obramba Ferlina z igralcem manj, Slovenija še vodi!!! Vranješ je vzel minuto odmora.

58. minuta: Švedi so storili prekršek v napadu. Dolg napad Slovenije je neuspešno zaključil Bombač.

image
Dean Bombač je bil igralec tekme. FOTO: kolektiff


57. minuta: zgrešil je Bombač, ki je bil pod prekrškom. Izključen je Blagotinšek.

55. minuta: Bombač je prestregel švedsko podajo, Dolenec pa je v napadu zgrešil. Sledila je švedska kazen, 20:19.

53. minuta: Bombač je izsilil švedsko izključitev, Mačkovšek pa z igralcem več ni zadel za povišanje vodstva. Žogo so zapravili tudi Švedi in v drugo je bil Mačkovšek uspešen, 20:18.

51. minuta: Bombač mojstrsko za 19:17, Švedi zadevajo iz sedemmetrovke, 19:18.

50. minuta: odmor je zalegel, zadel je še Mačkovšek, 18:16. Švedi se ne dajo, 18:17.

48. minuta: Dolenec je zadel po Mačkovškovi asistenci, 17:16. To je že šesti gol slovenskega desnega zunanjega igralca.

46. minuta: Ferlin je najpej preprečil izenačenje, vendar so po novi slovenski napaki v napadu Švedi vendarle izenačili na 16:16. Vranješ je vzel minuto odmora.

45. minuta: Švedi držijo priključek s hitrim izvajanjem sredine, Blaž Janc je zadel za 16:14, vendar je takoj sledil švedski odgovor za 16:15.

44. minuta: spet Ferlin, zaustavil je čisti strel Švedov, Bombač pa je zadel za 15:13.

41. minuta: Švedi so ob številnih slovenskih napakah izenačili na 12:12, nato pa zapravili dva napada za vodstvo. Jure Dolenec je nato vendarle zadel za 13:12, takoj je sledilo švedsko izenačenje na 13:13. Henigman je po asistenci Dolenca Slovenijo spet popeljal v vodstvo, 14:13.

38. minuta: Bombač je končal strelski post, 12:11.

37. minuta: Novi obrambi Ferlina, ki pa ju Slovenija zaradi napak v napadu ni unovčila. Švedi so izenačili na 11:11.

34. minuta: Jim Gottfridsson je še naprej razpoložen, znižal je zaostanek na 11:10.

31. minuta: Drugi polčas je z golom za 11:9 odprl Blaž Blagotinšek.

 

Potek prvega polčasa


30. minuta: Še ena izgubljena žoga Slovenije (5. v prvem polčasu), Švedi niso zadeli iz devetmetrovke, polčas 10:9 za Slovenijo.

29. minuta: Še ena obramba Ferlina, nato pa napačna podaja Bombača, Švedi so se približali na 10:9.

28. minuta: Dean Bombač je zadel za 10:8.

27. minuta: Jim Gottfridsson Švedsko drži v igri, dosegel je dva zaporedna gola, vse skupaj pa že štiri, Švedi so se približali na 9:8.

24. minuta: minuta odmora na zahtevo slovenskega selektorja Ljubomirja Vranješa.

23. minuta: Slovenska obramba je nepopustljiva, še ena obramba Ferlina. Iz sedemmetrovke pa je Dean Bombač povišal na 9:6! 

image
via REUTERS Borut mačkovšek v akciji. FOTO: Reuters


21. minuta: Klemen Ferlin je dosegel svoj prvi reprezentančni gol! Zadel je v prazna švedska vrata in zvišal vodstvo na 8:6.

20. minuta: Blaž Janc je s svojim prvim golom iz protinapada Slovenijo popeljal v vodstvo s 6:5. Po izključitvi Nika Henigmana so Švedi izenačili, Slovenijo pa je ponovno v vodstvo popeljal Blaž Blagotinšek, ki je pred tem dvakrat storil prestop. Klemen Ferlin je razpoložen v slovenskih vratih, tudi po zaslugi njegovih obramb Slovenija vodi. Švedi so vzeli minto odmora.

15. minuta: Obeta se napet dvoboj, Dolenec je pri 5:5 zadel že 4-krat.

10. minuta:
Slovenci so dobro razpoloženi predvsem v napadu, to najbolj velja za Jureta Dolenca, ki je dosegel že tri gole, enega je za izenačen izid 4:4 dodal še Borut Mačkovšek.


Šoštarič namesto Marguča


Selektor Ljubomir Vranješ kot Šved in domačin iz Göteborga dobro pozna švedsko reprezentanco, ki je na prvi tekmi brez težav premagala Švico, slednja pa se je danes na prvi tekmi pomerila s Poljsko.

Vranješ je opravil eno menjavo, namesto Gašperja Marguča bo igral Mario Šoštarič, za katerega bo to debi na velikem tekmovanju. Poškodba Darka Cingesarja ni zelo resna, zato naj bi pomemben igralec na levem krilu nastopil proti najbolj uspešni reprezentanci na dosedanjih 13. evropskih prvenstvih.