Slovenci v Vroclavu kot nekoč Jerzy Klempel?

Danes začetek 12. evropskega prvenstva na Poljskem. Odločitev o Cehtetu danes.

Objavljeno
14. januar 2016 22.43
Novinarska konferenca rokometne reprezentance Slovenije pred odhodom na EP, Laško, 13.Januar2015 [rokomet, šport, reprezentance, novinarska konferenca]
Peter Zalokar, poročevalec
Peter Zalokar, poročevalec

Vroclav – Slovenski rokometaši so včeraj v času kosila pristali na letališču Nikolaja Kopernika, imenovanem po veleumu, ki je prvi utemeljil teorijo, da se Zemlja vrti okrog Sonca in ne obratno. V Vroclavu in še štirih poljskih mestih se bo do konca meseca vse vrtelo okrog 12. evropskega prvenstva, ki se bo začelo danes s tekmami v skupinah A in B. Slovenski štart bo jutri ob 20.45 proti Švedski.

Prvenstvo bo odprla tekma med Hrvaško in Belorusijo, v kateri bodo želeli naši južni sosedje takoj sprati madež po koprski blamaži. Druga tekma v Katovicah bo skandinavski derbi med Norveško in Islandijo. Več pozornosti bo usmerjene v Krakov, kjer bodo ob koncu tudi padle odločitve o kolajnah. Branilci naslova iz Francije, ki imajo edini zagotovljen nastop v Riu, si pogosto v olimpijskih letih privoščijo malce ležeren januarski turnir. Tako je bilo tudi nazadnje, ko so bili na EP 2012 v Srbiji šele enajsti, potem pa so zmagali na OI v Londonu, pa EP 2014 na Danskem in SP 2015 v Katarju in tako združili vse tri največje lovorike. Toda Makedonci so tudi na dveh tekmah s Slovenci pokazali, da so čvrsta reprezentanca, zato Kiril Lazarov & Co. že ne bodo poceni prodali kože ekipi Nikole Karabatića. Večerni termin v Areni Tauron, ki sprejme 15.500 ljudi, je kajpak rezerviran za gostitelje, ki si obetajo veliko. Optimizem jim vliva osvojitev tretjega mesta na zadnjem SP, ampak na zadnji pripravljalni tekmi so doživeli hladno prho, saj so jih Španci odpravili s skrb zbujajočih 12:26.

Le še ena reprezentanca si bo poleg Francije zagotovila olimpijsko vozovnico, prvenstvo pa bo še posebej pomembno za tiste, ki si na zadnjem SP niso priigrali olimpijskih kvalifikacij. Med močnejšimi reprezentancami so to Madžarska, Islandija, Rusija in Švedska. Slednja pa bo jutri v glavnem mestu Spodnje Šlezije – letošnje evropske prestolnice kulture – prva ovira izbrancev selektorja Veselina Vujovića, ki so se včeraj namestili v hotelu Mercure in potem opravili večerni trening v neki manjši telovadnici. Danes dopoldne bodo spoznali tudi podlago Stoletne dvorane, oddaljene manj kot dva kilometra na drugem bregu reke Odre. Od zunaj jo je že precej načel duh časa, a znotraj je zelo lepo prenovljena. V njej je svojčas za tukajšnji Slask igral tudi legendarni poljski rokometaš Jerzy Klempel (1953 – 2004), najboljši strelec SP 1978 in OI v Moskvi 1980.

Vujović je tedaj s prestopom k Metaloplastiki šele začenjal svojo sijajno igralsko kariero. V ponedeljek bo praznoval 55. rojstni dan, jutri pa na jubilejnem desetem EP za Slovenijo vodil jubilejno deseto tekmo na slovenski klopi. Po stresnih dogodkih tik pred odhodom iz Zreč (zaradi poškodbe je doma ostal Jure Dolenec) je dobra vest že, da se nihče od 17 igralcev ni poškodoval ... Klemen Cehte, ki ga ovira bolečina v desni roki, je spet vadil po prilagojenem programu in zdi se, da ima več možnosti za nastop na prvi tekmi sedemnajsti mož Sebastian Skube. Odločitev bo po besedah direktorja reprezentance Uroša Mohoriča padla po današnji dopoldanski vadbi.

Jutri bosta v objektu, ki je pod zaščito Unesca, prvo tekmo odigrali Španija in Nemčija in že razkrili prve karte v t. i. skupini smrti C, iz katere bo ena od močnih reprezentanc izpadla. Ni odveč spomniti, da si bodo še tri reprezentance zagotovile tudi nastop na SP 2017 v Franciji, druge pa bodo čakale na žreb junijskih dodatnih kvalifikacij, ki se bo zgodil pred finalno tekmo zadnji januarski dan.

Najuspešnejša reprezentanca na evropskih prvenstvih je Švedska, ki se lahko pohvali s štirimi naslovi, toda vse je osvojil rod, v katerem je bil tudi zdajšnji selektorski tandem Staffan Olsson – Ola Lindgren. Francija je bila najboljša trikrat, Danska dvakrat ter Rusija in Nemčija po enkrat.

Za Slovenijo bo to jubilejno deseto prvenstvo in najboljše rezultate je doslej iztržila prav v olimpijskih letih, peta je bila na EP 2000 na Hrvaškem, druga na domačem EP 2004 in šesta na EP 2012 v Srbiji. Ponovitev tradicije bi bil lep uspeh za reprezentanco Veselina Vujovića in odlična napoved za aprilske olimpijske kvalifikacije, v katerih se bodo Slovenci – po možnosti kot gostitelji turnirja v Stožicah – potegovali za Rio 2016 in tretji nastop pod okriljem petih krogov, kar je že vrsto let glavnih cilj rodu, v katerem zadnja poglavja pišejo igralci, kot so Uroš Zorman, Gorazd Škof, Luka Žvižej, Dragan Gajić in še kdo.

EP, pari prvega kola

Skupina A (Krakov):

Francija - Makedonija (18)

Poljska - Srbija (20.30)

 

Skupina B (Katovice):

Hrvaška - Belorusija (16)

Islandija - Norveška (18.15)