Slovenci v drugem polčasu močno pokvarili vtis

Reprezentanca Veselina Vujovića tudi v Kopru ni blestela, si je pa z zmago proti Estoniji priigrala prvo mesto v kvalifikacijah za EP.
Fotografija: Matej Gaber je bil najboljši strelec Slovenije proti Estoniji. Dosegel je sedem golov. FOTO: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
Matej Gaber je bil najboljši strelec Slovenije proti Estoniji. Dosegel je sedem golov. FOTO: Jure Eržen/Delo

Z zmago in na prvem mestu v skupini 4 so kvalifikacije za evropsko prvenstvo končali slovenski rokometaši, ki so sinoči v Kopru premagali Estonijo z 32:28. Na EP so se uvrstili kot ena od 24 reprezentanc, žreb skupin bo 28. t. m. na Dunaju. Tudi sinočnja predstava pa jim ni bila v ponos.

S tribune so tovariše spodbujali igralci, ki jih selektor Veselin Vujović ni uvrstil v ekipo: Urh Kastelic, Matic Verdinek, Rok Ovniček, Aleks Vlah, Blaž Janc, Žiga Mlakar in kapetan Vid Kavtičnik ter okrepitev v strokovnem štabu Uroš Zorman. Dvorana Bonifika ni bila polna, a vzdušje v njej je bilo v čast slovenski reprezentanci, ki je želela čim prej sprati latvijski madež. Slovenci so začeli odločno, dosegli prve štiri gole (Blaž Blagotinšek, Gašper Marguč 2, Jure Dolenec), v vratih je bil ogret Rok Zaponšek. Med strelce se je po daljšem času vpisal Jaka Malus.



Tako lahko vseeno ni šlo, Estonci, pri katerih igra dosedanji član Maribora in bodoča okrepitev Gorenja Andris Celminš, so se po 13 minutah približali na dva gola zaostanka (4:6, 5:7 in 6:8). Vujović je po svoji navadi že v prvem polčasu močno premešal sedmerko, vstopil je član Hannovra Nejc Cehte in zadel za 9:6. Gašper Marguč pa je s sedmih metrov dosegel svoj četrti gol za vodstvo z 10:6. Zatem sta se med strelce vpisala še Matej Gaber in Miha Zarabec. Na smolo gostov je bil v vratih razpoložen Zaponšek, po njegovi peti in šesti obrambi sta Tilen Kodrin in Gaber povišala na 15:6 (delni izid 7:0).
 

Drugi polčas za pozabo


Ko se je zdelo odprto samo še vprašanje razlike, pa so Slovenci v drugem polčasu pokvarili vtis in odigrali pod vsako kritiko. Gledalci so nelagodje prvič izrazili v 45. minuti, ko so Estonci znižali zaostanek na 23:26 in Vujovića prisilili v minuto odmora. Delni izid je bil 0:4.



Posvet ni prinesel rezultata, Estonci, ki so bili brez dveh najbolj znanih igralcev (Patrail, Jaanimaa) so s petim zaporednim golom prišli na 24:26 in začeli ogrožati domačo zmago. Imeli so dva napada za minus 1, a jih zapravili, nakar je slovensko kar osemminutno strelsko sušo končal Malus. A ni še bilo konec mučenja (žoge). Dobrih šest minut pred koncem so gostje, ki so pred tem v povprečju izgubljali za več kot osem golov, spet prišli na 26:28.

Izključitev Celminša je preprečila senzacionalni zasuk, Gaber je z golom poskrbel za olajšanje, zmago pa sta potrdila Marguč s šestim golom in Zaponšek z zadetkom prek celotnega igrišča. Zaponšek je zatem ubranil še sedemmetrovko in bil osrednji junak tekme, ki ni navdušila.

Veselin Vujović ni bil navdušen nad prikazanim. FOTO: Jure Eržen/Delo
Veselin Vujović ni bil navdušen nad prikazanim. FOTO: Jure Eržen/Delo


»Prvi polčas je bil dober, v drugem pa je prišlo do padca zbranosti, Estonci so to začutili in se vrnili. Pomembna je zmaga in z njo se odpravljamo na dopust. Prvi smo v skupini, čakamo na žreb, upamo, da bomo v prvem bobnu,« je dejal Malus, ki bo kariero nadaljeval v beloruskem Meškovu.

Slovenci so v kvalifikacijah za EP dosegli pet zmag in poraz. FOTO: Jure Eržen/Delo
Slovenci so v kvalifikacijah za EP dosegli pet zmag in poraz. FOTO: Jure Eržen/Delo

 

Marguč: To je bilo slabo


Estonci so doživeli najnižji poraz v kvalifikacijah, Slovenci so se po tekmi odpravili na dopust. Iz bližnjih in daljnih krajev bodo 28. junija spremljali žreb na Dunaju. Na EP bo sicer prvič sodelovalo 24 reprezentanc, Slovenci pa bodo lovili visoko uvrstitev, ki bi jim prinesla nastop v kvalifikacijah za OI 2020 v Tokiu. Vprašanje pa je, ali vodstvo Rokometne zveze Slovenije še vedno zaupa selektorju Vujoviću, čigar ekipa v tem letu ni pokazala presežka.

»V drugem polčasu smo popolnoma zatajili. Zmagali smo, ampak nismo bili na pravi ravni. To je bilo slabo. Estonijo bi morali premagati vsaj za deset golov. Cilj je izpolnjen, vtis pa ni najboljši. Vse skupaj moramo čim prej pozabiti,« je bil samokritičen Marguč, s šestimi goli za Matejem Gabrom (7) drugi najboljši strelec pri Sloveniji.

Preberite še:

Komentarji: