Slovenke sprva blestele, nato dobile poučno zaušnico

Reprezentanca Uroša Bregarja se je v prvem polčasu odlično upirala Norvežankam, nakar je že začela varčevati moči za jutrišnjo tekmo z Angolo.
Fotografija: Aneja Beganović se ni znašla pred norveškimi vrati in je zgrešila oba strela. FOTO: IHF
Odpri galerijo
Aneja Beganović se ni znašla pred norveškimi vrati in je zgrešila oba strela. FOTO: IHF

Ana Gros je v 23. minuti zadela 7. od svojih 9 golov in na semaforju je pisalo presenetljivih 11:9 za Slovenijo. A od novega presenečenja naših rokometašic na 24. SP na Japonskem ni bilo nič.

Norvežanke, favoritinje za osvojitev naslova, so v drugem polčasu, ko je slovenski selektor Uroš Bregar spoznal, da iz te moke ne bo kruha in na igrišče poslal neizkušena dekleta, začele kot za stavo parati mrežo in na koncu zmagale za 16 golov. Slovenkam bo vsak privarčevani atom moči prišel še kako prav na jutrišnjem veliko bolj pomembnem obračunu proti Angoli (10).

Gledalcem v dvorani Aqua Dome v Kumamotu sprva ni bilo jasno, katera reprezentanca ima 27 kolajn z velikih tekmovanj, od tega 12 zlatih, in kateri je uspeh že uvrstitev v družbo najboljših. Na četrtini tekme je Tjaša Stanko, junakinja uvodne velike zmage proti Nizozemski, zabila za vodstvo z 8:5. Še bolj je bila razpoložena kapetanka Grosova, ki je z levico serijsko premagovala Silje Solberg.



A zadnja se je smejala prav sestra dvojčica Sanne Solberg, na koncu je bila izbrana za igralko tekme, potem ko je ubranila 12 čistih strelov tekmic, ki so dobile v drugem polčasu rokometno lekcijo in kar 13 golov iz nasprotnih napadov.

Grosova in Stankova sta izpustili zadnjo tretjino tekme, saj se je Bregar pri zaostanku s 14:20 sprijaznil s porazom in misli že usmeril k tekmi proti Angoli, na kateri je zmaga skoraj nujna za ohranitev možnosti za preboj v glavnih del 12 najboljših reprezentanc.



Zanimivo, da se je med rezervistkami, ki so proti razigranim Norvežankam začele nizati napake in delovale povsem nebogljeno, še najboljše znašla mlada krilna igralka Mlinotesta iz Ajdovščine, Maja Svetik, ki je iz štirih poskusov dosegla tri gole in je že pri štirih na svojem prvem velikem turnirju. Najbolj zmedeno pa je delovala Hana Vučko, od katere si Bregar tako v Krimu Mercatorju kot v reprezentanci obeta veliko več.
 

Bregar: Previsoka razlika


Bregar je priznal, da je nalašč potegnil ročno zavoro in igralke iz drugega plana porinil v vodo, ki je bila zanje pregloboka. »Razlika je bila na koncu previsoka, ampak lahko rečem, da smo po dolgem, dolgem času z Norveško 40 minut igrali enakovredno. Ko sem uvidel, da bomo proti tekmicam težko dosegli kakšno točko, sem se s težavo odločil, da iz polja pokličem vse glavne igralke. Priložnost sem dal mlajših dekletom, ki pa so jo zelo slabo izkoristila. V napadu smo napravili veliko tehničnih napak, po katerih so Norvežanke na lahek način dosegale zadetke iz nasprotnih napadov,« si je od rezervistk vseeno več obetal selektor.

...
...


Prvi poraz na svetovnem prvenstvu hitro pozabil, če bo Slovenija jutri boljša od Angole. Z njo se je srečala že na prejšnjem mundialu v Nemčjii. Po izenačenem prvem polčasu (15:15) je na koncu zmagala z 32:25. »S to tekmo se za nas prvenstvo pravzaprav šele začenja. Čaka nas zahteven obračun z neugodnimi tekmicami, ki jih dobro poznamo. Če želimo napredovati v drugi krog, si spodrsljaja ne smemo privoščiti,« pravi Bregar.
 

Tudi nesojeni krimovki


Naša dekleta se bodo potem po prostem dnevu pomerile z nekonkurenčno Kubo, v petek pa bo morda ključni dvoboj s Srbijo. V drugi del vodijo tri mesta. Zanimivo, za Angolo igrata tudi Azenaide Carlos in Magda Cazanga, ki sta lani Bregarja potegnili za nos, ko sta že podpisali za Krim Mercator, nakar ju v čudnih okoliščinah ni bilo v Ljubljano. Prva je proti Nizozemski dosegla 9 golov in jo bo treba ustaviti.

Preberite še:

Komentarji: