Slovenke v Marxovo mesto brez utopičnih ciljev

Pomlajena reprezentanca Uroša Bregarja se je odpravila na 23. SP v Nemčiji. Želja osmina finala, ključna tekma z Angolo.

Objavljeno
30. november 2017 21.31
Peter Zalokar
Peter Zalokar
Laško – Ko so se slovenske rokometašice junija v celjskem Golovcu prek velikih tekmic iz Hrvaške po 12 letih uvrstile na svetovno prvenstvo, se je zdelo mogoče, da bi v Nemčiji čez pol leta nadgradile 14. mesto z lanskega EP in morda celo izboljšale 8. mesto s SP 2003. Po seriji odpovedi in poškodb so ta pričakovanja nerealna.

Danes ob 19. uri se bosta v Leipzigu pomerili domača reprezentanca in Kamerun. To bo že 23. svetovno prvenstvo za ženske, v Nemčiji bo tretjič po letih 1965 in 1997. Turnir bo še v petih mestih – Magdeburgu, Hamburgu, Oldenburgu, Bietigheimu in Trierju. Za »zibelko rokometa« bo neke vrste priprava za moško SP, ki ga bo gostila skupaj z Dansko januarja 2019.

Najbolj uspešna reprezentanca je Rusija s štirimi naslovi, nazadnje je bila najboljša Norveška, ki je pred dvema letoma na Danskem tretjič stopila na rokometni Mt. Everest. Norvežanke so obenem glavne favoritinje, čeprav je krog kandidatk za kolajne zelo širok, celo širši kot v moški konkurenci. Z odličji se namreč spogledujejo Rusinje, Francozinje, Nizozemke, Nemke, Brazilke, Danke, Romunke, Španke in Švedinje. V srednji razred sodijo Madžarke, Srbkinje in Črnogorke. Med evropskimi reprezentancami so Slovenke skupaj s Čehinjami pri repu, v rangu najboljše afriške ekipe Angole, ki bo njihova glavna ovira na poti v osmino finala. Paragvaj namreč sodi med čistokrvne »eksote,« kakršnih bo na turnirju kar nekaj. Prepad med Evropo in ostalim svetom je namreč kljub občasnim prebliskom Brazilije (prvakinje leta 2013), Južne Koreje (prvakinje 1995) in tudi Angole (7. leta 2007) še vedno ogromen.

Slovenke so na pripravljalnem turnirju v Parizu pred tednom premagale Angolo z 31:25, toda selektor Uroš Bregar je takoj opozoril, da jih ta rezultat ne sme zavesti. Če jim ne bo uspelo osvojiti vsaj četrtega mesta v skupini A, se bodo morale zadovoljiti s sodelovanjem v neuglednem predsedniškem pokalu za mesta od 17. do 24. Da bi lahko presenetile Francijo, Romunijo ali Španijo, kot so denimo na zadnjem EP gostiteljico Švedsko, pač ne gre pričakovati. Če bi nastopile z najboljšo šestnajsterico, še mogoče, toda v Trier, rojstno mesto utemeljitelja komunizma Karla Marxa, se odpravljajo s hudim pomanjkanjem »proizvajalnih sil«.

Sanje o odmevnem dosežku bi bile bolj po meri utopičnih socialistov, o katerih slovenske igralk bržčas niso slišale. Skoraj vse so bile rojene v demokratični Sloveniji. Bregar je v manj kot pol leta ostal brez večine nosilk igre. Poškodbe, upokojitve in zavrnitve so zdesetkale njegovo četo. Sergeja Stefanišin, Miša Marinček, Nina Jeriček, Maja Užmah (prej Šon), Barbara Lazović (prej Varlec), Ana Petrinja, Tamara Mavsar in Katja Čerenjak so bile v zadnjih letih nosilke igre, poškodovana je tudi Lea Krajnc, nazadnje jo je skupila Polona Barič. Ko bi vsaj imel Elizabeth Omoregie, ki še nima pravice nastopa.

Tako je danes že ob 4.15 zjutraj iz Laškega proti Nemčiji odpeljal prenovljeno reprezentanco, v kateri imata največ mednarodnih izkušenj Neli Irman in Ana Gros. Nekaj jih imajo še Alja Koren, Lina Krhlikar in Teja Ferfolja, druge le malo, skoraj nič ali prav nič. Nosilke igre v zunanji liniji bodo vzhajajoča zvezda Tjaša Stanko, rojena strelka Ana Gros in vse boljša Nina Zulić, prva vratarka bo Amra Pandžić. Bo pa SP priložnost za igralke, od katerih si Bregar obeta več v prihodnje, kot so Ana Abina, Ines Amon, Aneja Beganović, Tjaša Rudman, Alja Vrček, Hana Vučko in Nina Žabjek ter druga vratarja Maja Vojnović. Bregar je zadnji prečrtal Živo Čopi in Tjašo Lovšin. Ker bo direktorica Anja Frešer v vlogi delegatke, bo vodja reprezentance Uroš Mohorič, sicer šef moške reprezentance. Slovenska sodnika Bojan Lah in David Sok pa bosta v prvem delu pravico delila v Leipzigu.

Slovenke se bodo jutri pomerile s Francijo, v nedeljo s Portugalsko, potem pa bo v torek že na vrsti verjetno ključna tekma za osmino finala z Angolo. »Nobenih taktiziranj ali skrivalnic se ne bomo šli. Na vsaki tekmi bomo skušali pokazati čim več. Če nam bo to prineslo napredovanje, super. SP bo lepa priložnost za nabiranje izkušenj, ki bodo tej reprezentanci prišle še kako prav v prihodnjih letih,« si pritiska ne ustvarja Bregar.